UŽGAVĖNIŲ BLYNAI IR NE TIK

Nors kalendorinis pavasaris tik rytoj, bet jau šiandien jaučiame, kad atėjo pavasaris!

Su džiaugsmu ir blynų švente išlydime žiemą ir pasitinkame pavasarį…

Sveikinimai…Būkite sveiki, būkite laimingi ir laimingus darykite kitus’, – linki maisto technologė Raminta Bogušienė.

 

 

SVEIKATAI PALANKESNI UŽGAVĖNIŲ BLYNAI, KAS TAI?

  1. Svarbu, kad riebalai ar aliejus naudojamas kepimui būtų atsparūs terminiam apdorojimui. Svarbu naudoti kepimui nedidelį kiekį kokybiško aliejaus ar riebalų. Neturi būti blynai “prisigėrę” riebalais ir apskrudę iki tamsiai rudos spalvos.
  2. Blynai gali būti kepami ne tik iš miltų, bet ir iš dribsnių, virtų pilnaverčių kruopų (grikių, ryžių, kukurūzų, sorų ir t.t.).
  3. Taip pat praturtinama tešla gali būti daržovėmis ar pasaldinta vaisiais (bananai, moliūgas, obuolys, cukinija, morka ir t.t.)
  4. Kita svarbi sąlyga, kad blynai būtų ne per saldūs ir ne per sūrus. Druskos ne daugiau kaip 1 g/100 g, pridėtinio cukraus iki 3 g/100 g.
  5. Visuomet prie blynų tiekite šviežias/ šaldytas/ džiovintas uogas ar šviežius vaisius. Galite praturtinti funkciniu maistu – maltais linų sėmenimis, sėlenomis ir pan.
  6. Blynus tiekti ne su saldinta grietine, ar sviesto ir grietinės padažu, o šlakeliu natūralaus jogurto ir visuomet žiupsneliu šviežių vaisių ar uogų. Gali būti vaisių, uogų, žalumynų tyrė kaip padažas prie blynų.

 

KAIP IŠSIRINKTI ALIEJŲ, KEPANT BLYNUS?

Blynams kepti tinkamiausias nerafinuotas kokosų aliejus, turintis daugiausia sočiųjų riebalų, kurie atsparūs aukštoms temperatūroms.Jis ne tik suteikia patiekalui gerą skonį, bet ir praturtina organizmą geraisiais riebalais. Tinkamiausias nerafinuotas kokosų aliejus. Taip pat geras pasirinkimas lydytas sviestas ghi, kurį gamino ir mūsų senoliai. Gaminamas maistas su ghi įgauna puikų skonį ir kvapą, galima kepti ar virti daug kartų, jis nebedega.

Jei reikia greitai – nusipirkite, o jei turite laiko ir pasigaminkite.

LYDYTO sviesto gamybos receptas

Jums reikės:

kokybiško sviesto 82 % ar didesnio riebumo, (rekomenduojama saldžios grietinėlės sviestas);

storasienio puodo (paprastame ploname puode gali prisvilti);

šaukšto merlinio audinio;

uždaro indo ghi laikymui;

Eiga:

Išlydykite sviestą. Pavirkite apie 15 minučių. Šiek tiek atvėsinkite jį ir išpilstykite į patogią tarą. Ghi pilamas per merlinį audinį, į švarų stiklainį, kad nepapultų nuosėdų. Sustingsta kambario temperatūroje per 12 val. Spalva – gelsva.

Daugiau apie sviestą ir lydyto sviesto gaminimą skaitykite čia: http://sveikataipalankus.lt/kokybisko-sviesto-paieskoslydyto-sviesto-ghi-receptas/

KOKIE MILTAI MŪSŲ SVEIKATAI PALANKESNI?

  • Mums vizualiai visada atrodo, kad kuo miltai baltesni, tuo mums patrauklesni ir todėl jų suvartojame daugiau, bet sveikatos specialistai sako – tai miltai, kurie mažiausiai palankūs sveikatai. Kodėl? O gi todėl, kad gaminant tokius miltus iš dalies pašalinama grūdo luobelė t.y. sėlenos ir gemalas, o miltai malami tik iš endospermos. Pašalinama didžioji dalis vitaminų, mineralinių medžiagų, sotumo jausmas, valgant maistą iš rafinuotų miltų, trumpalaikis, greitai pakyla cukraus lygis kraujyje ir greitai nusileidžia.
  • Kuo skaičius esantis ant kvietinių ir ruginių miltų pakuotės mažesnis, vadinasi, tuo mažiau skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų juose ir tuo miltai baltesni.
  • Svarbu žinoti, kad kuo miltai baltesni, tuo greičiau suvirškiname, tuo greičiau vėl norime valgyti. Pagaminami gaminiai skanūs, greitai pasisavinantys ir dar greičiau suteikiantys alkio jausmą. Todėl vis perkame ir perkame. O mūsų sveikatai tai visiškai nepalanku, nes auga svoris, sutrinka virškinimo sistema, dažną lydi tuštinimosi problemos, kaupiasi toksinai.
  • Kvietiniai miltai taip pat žymimi raidėmis. Kuo raidė A, B, C, D, E, F arba G arčiau abėcėlės pradžios, tuo glitimo daugiau. Kuo glitimo daugiau, tuo kepiniai geriau iškyla, tačiau žmogaus organizmui tai gali būti nepalankiau, nes per didelis kiekis baltymo glitimo gali iššaukti jo netoleravimą ar alerginius susirgimus.
  • Rupiai malti visagrūdžiai miltai yra su sėlenomis (natūralios skaidulinės medžiagos) ir su grūdų gemalais, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų, beveik nėra sočiųjų riebalų. Jie yra tarsi maistinių medžiagų, biologiškai aktyvių junginių ir skaidulinių medžiagų kompleksas, pasižymintis labai efektyviu teigiamu poveikiu mūsų organizmui.
  • Viso grūdo dalių miltai, malti akmeninėmis girnomis, yra išskirtinio rupumo, tamsesnės spalvos, su aiškiai juntamomis bei matomomis smulkiomis sėlenomis. Tai natūralus produktas, kuriame išsaugotos visos vertingosios medžiagos, esančios grūduose.
  • Gamindami įsiveskite bent po 20 % kitokių miltų. Įtraukite į racioną kukurūzų, grikių, ryžių, viso grūdo kviečių, spelta miltus. Grikių ir avižų miltai ne tik turtingi skaidulinėmis medžiagomis, bet gausu vitaminų, gerai virškinami, tinka įvairiuose kepiniuose.

Daugiau apie miltus skaitykite čia:  http://sveikataipalankus.lt/ka-pirkejas-turi-zinoti-apie-miltus-receptai/

http://sveikataipalankus.lt/kokius-miltus-naudoti-sveikuoliskiems-desertams/

RECEPTAI:

 

1. KOKOSŲ BLYNAI “Tik 3 sudedamosios dalys”

#beglitimo #bemiltu #bepieno #belaktozes #blynai #uzgavenes #becukraus#bedruskos #sveikataipalankimityba #ramintabogusiene#sveikataipalankusmaistas #gamina #vaikai

7 šaukštai kokosų drožlių
4 kiaušiniai
didelis bananas
Viskas į plaktuvą ir kepama ant nedidelio kiekio lydyto sviesto. Esant per tirštai masei galima įpilti vandens, esant per skystai masei galima įdėti avižų sėlenų. Tiekiama su atvėsintomis braškėmis ir šviežiais apelsinais.

2. Avižų ir Spelta miltų blynai su braškėmis ir avietėmis

#bepieno #belaktozes #blynai #uzgavenes

Miltai lygiomis dalimis, ciberžolė, avižų pienas, kiaušiniai, žiupsnelis neraf. druskos ir neraf. cukraus Kepta ant lydyto sviesto
Šventes galima švesti ir su Spelta baltais miltais, juk tai ŠVENTĖS😉

Vaikus išlydime į darželį švęsti užgavėnių ne tik su blynais, obuoliais, bet ir keksiukais…

 

3. Jogurtiniai kukurūzų keksiukai

2 bananai

400 g graikiško nesaldinto jogurto

2 stikl. kukurūzų miltų

Soda

Ciberžolė

1 nedidelis raudonasis apelsinas (nebūtinai)

2 šaukštai kokosų drožlių (nebūtinai)

100 ml avižų pieno (gali būti vanduo)

1 šaukštas neraf. cukraus

Bananus, apelsiną, graikiško jogurto dalį išplakti plaktuvu iki vientisos masės, sudėti miltus, kokosų drožles, pieną, ciberžolę, cukrų. Sodą išmaišyti su likusiu jogurtu ir įvesti į tešlą. Dėti į formas, įterpiant šaldytas avietes, apibarstant sezamo sėklomis. Kepti 180 laipsnių temperatūroje, kol švelniai paruduos.

 

Parsisiųsk daugiau receptų:

PRISIJUNK PRIE MŪSŲ IR VALGYKIME SVEIKATAI PALANKIAU…

http://sveikataipalankus.lt/25-patiekalai/

Apie vykdomą socialinę iniciatyvą „Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas“ informaciją rasite čia: http://sveikataipalankus.lt/sveikatai-palankiu-ugdymo-istaigu-tinklas/

INICIATYVOS DALYVIAI KEPĖ BLYNUS

Apie mus ir visą aktualią informaciją, susijusią su sveikatai palankia mityba, galite rasti čia:

 

 

Žymos:
,
Komentarų:

Įrašyti komentarą