rugpjūčio, 19 2020 Omega-3 riebalų rūgščių įtaka sveikatai
Institute for Health Metrics and Evaluation (toliau – IHME) duomenis pateikiama 14 rizikos veiksnių, kurie daro įtaką su mityba susijusiomis ligomis ir vienas iš šių faktorių – per mažas omega-3 riebalų rūgščių vartojimas.
Higienos instituto parengtoje ataskaitoje „Netinkamos mitybos padariniai Lietuvos gyventojų sveikatai” nurodoma:
Omega-3 – organizmui itin naudingos ir reikalingos riebalų rūgštys. Rekomenduojama suvartoti bent 250–500 miligramų šių riebalų rūgščių per dieną.
Žuvų taukai, turintys omega-3 riebalų rūgščių, gali:
- sumažinti padidėjusį trigliceridų kiekį kraujyje, kurių per didelis kiekis gali sukelti širdies ligas.
- mažinti sąnarių skausmą.
- gali palengvinti depresijos simptomus. Žuvų taukai stiprina antidepresantų poveikį ir gali padėti sumažinti depresinius bipolinio sutrikimo simptomus.
- padėti apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos ir laipsniško atminties praradimo, susijusio su senėjimu.
- gali gerinti regėjimą, metabolizmą.
- kovoja su uždegimu ir autoimuninėmis ligomis.
- užkirsti kelią storosios žarnos vėžiui išsivystyti.
- sieti su su astmos atsiradimo mažinimu.
Omega-3 riebalų rūgščių galima rasti:
- Sojų pupelėse (100 g sojų pupelių – 1443 mg);
- Silkėse (100 g silkių – 1729 mg);
- Linų sėmenyse (1 valgomasis šaukštas – 2338 mg);
- Lašišoje (100 g lašišos – 2260 mg);
- Graikiniuose riešutuose (28 g graikinių riešutų – 2542 mg);
- Čijos sėklose (28 g čijų sėklų – 4915 mg);
- Menkių kepenų aliejuje (1 valgomasis šaukštas – 2664 mg);
- Skumbrėse (100 g skumbrėse – 5134 mg).
Pasak kai kurių mokslininkų, omega-3 trūkumas sukelia 96 000 JAV gyventojų mirčių per metus. Apskaičiuota, kad kasmet JAV 72 000–96 000 mirčių galima išvengti vartojant pakankamai žuvies taukų. 2017 m. Lietuvoje dėl nepakankamo omega-3 riebalų rūgšties vartojimo išsivystė išeminės širdies ligos ir dėl to mirė 1662 asmenys.
Dvi polinesočiąsias riebalų rūgštis Omega-3 (linoleno) ir Omega-6 (linolo) būtinai reikia gauti su maistu, organizmas pats jų nesintetina. Omega-3 – tai nesočiosios riebalų rūgštys, kurias sudaro alfa linoleno rūgštis (ALR), eikozapentaeno (EPR) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR).
ALR – randama linų sėmenų, kanapių ir moliūgų sėklų, graikiškų riešutų, rapsų ir sojų aliejuose bei žalialapėse daržovėse, o eikozapantaeno (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR) – randama jūrinių žuvų (silkė, lašiša, skumbrė) riebaluose ir jūros dumbliuose.
Šiuolaikinėje mityboje su maistu pagrinde gauname omega-6, nes valgoma daug perdirbto maisto, kuriame gausu rafinuotų ir hidrintų riebalų, perteklius greitai pasisavinamų angliavandenių (cukrus, rafinuoti miltiniai gaminiai) ir kitas greitas maistas. Todėl Omega-6 dominuoja, kas pasak mokslininkų sąlygoja ilgainiui galimą lėtinių ligų vystymąsi. Pasak PSO santykis omega-6 ir omega-3 turėtų būti iki 5:1, o geriausia 2:1, tuo tarpu tyrimų rezultatai rodo, kad rodikliai siekia net iki 25:1.
Daugiau informacijos skaitykite:
- http://www.technologijos.lt/n/mokslas/zmogus_ir_medicina/S-35965/straipsnis/Tikrosios-sirdies-kraujagysliu-ligu-priezastys?l=2&p=1.
- https://sveikataipalankus.lt/mokslu-daktare-pasake-ka-valgyti-kad-senatveje-liktumete-sviesaus-proto/
- http://nmvrvi.lt/omega-3-ir-omega-6-riebalu-rugsciu-reiksme-zmoniu-sveikatai/
Norint platesnės informacijos šia tema susisiekite su mumis info@sveikataipalankus.lt, ir tel. 8 609 10833
Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.
Laba diena!Ačiū Jums už paskaitą.Sužinojau apie mitybą kai ką naujo.Labai daug ko nežinojau apie omega riebalus ir papildus.
Patinka Jūsų noras kuo daugiau informacijos suteikti apie sveiką maitinimą.
Sėkmės!
Ačiū Jums, kad dalyvaujate!
Jūs nuostabi! Ačiū, kad dalinatės🤗