birželio, 11 2016 VASAROS SEMINARŲ SU MAISTO DEGUSTACIJA ĮSPŪDŽIAI IR PATIEKALŲ RECEPTAI
Džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių rūpinasi tuo, ką valgo, kaip ir kiek suvalgo. Seminaruose Kaune ir Vilniuje dalyvavo jaunos mamos, kurioms rūpi ateinančios kartos valgymo įpročiai ir siekia, kad jų vaikų mityba būtų sveikatai palankesnė. Mokymų metu sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė perteikė informaciją apie maisto produktų pasirinkimą, kokiems maisto produktams reiktų teikti pirmenybę, kaip atskirti sveikatai palankų maisto produktą nuo nepalankaus. Sveikatai palankaus gyvenimo būdo ekspertė Vida Drąsutė perteikė vaikų iki septynerių metų ugdymo subtilybes ir pasidalino savo kaip dviejų vaikų mamos patirtimi. Taip pat renginio metu vyko sveikatai palankių patiekalų degustacija.
Renginio akimirkos ir degustuotų patiekalų receptai:
I. Sveikatai palankūs sumuštiniai (Omega-3 šaltinis)
- Viso grūdo duona su mielėmis (iš parduotuvės), sviestas ir maltos kanapių sėklos.
- Viso grūdo ruginė duona su raugu, sviestas ir maltos kanapių sėklos.
II. Pikantiški Sorų kruopų ir burokėlių kepsneliai (Be glitimo, Daug skaidulinių medžiagų, sotu)
2 stiklinės tarkuotų šviežių burokėlių, 1 stiklinė virtų sorų kruopų, šaukštas nerafinuotos saulėgrąžų aliejaus (tinkamo kepimui), 2 šaukštai grikių miltų, česnakas, 1 vidutinio dydžio svogūnas, 3 šaukštai vandens, žiupsnelis druskos, pipirų, šviežių krapų ir apibarstyta maltomis kanapių sėklomis (iškepus ir atvėsus).
Svogūną ir česnaką nulupkite, smulkiai supjaustykite, visus išvardintus ingredientus sumaišykite, suformuokite kepsniukus ir kepkite orkaitėje, 30 min. 170 laipsnių temperatūroje.
III. Avinžirnių užtepėlė su šviežiomis daržovėmis (baltymų, skaidulinių medžiagų ir Vitaminų šaltinis)
2 stiklinės išvirtų avinžirnių; 1 skiltelė česnako; 1 vnt. 0,5 citrinos sulčių; 3 valg. š. nerafinuoto graikinių riešutų aliejaus; 1 arbt. š. maltų kuminų; švieži krapai; Himalajų druska, vanduo (konsistencija tirštesnė nei riebios grietinės).
Avinžirnius paliekame 24 val. išmirkti. Avinžirnius išvirkite apie 1val. pasūdytame vandenyje, nukoškite ir atvėsinkite. Galima naudoti avinžirnius skardinėse. Avinžirnius suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kumynus, krapus. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu. Šaldytuve atvėsintą užtepėlę tiekite prie pjaustytų (ledukuose palaikytų) agurkų, cukinijų, morkų, paprikų ar tepkite ant grikių/ kukurūzų trapučių.
IV. Kokosų pienas su braškėmis ir medumi (Vasaros sezono Augalinės kilmės gėrimas)
- Kokosų pienas:
2 stiklinės kokosų drožlių
4 stiklinės vandens
žiupsnelis Himalajų druskos
Kokosų drožles mirkyti karštame vandenyje apie 2 val., poto visas sudėtines dalis susmulkinti trintuve, perkošti per sietelį, supilti į stiklinę tarą. Laikyti tinka iki 5 parų šaldytuve.
Sudėjus į taip paruoštą pieną, trintas šviežias braškes, šviežio aviečių medaus gauname gardų ir sveikatai palankų gėrimą.
- Avižų pienas (iš parduotuvės) su šviežiomis ir trintomis braškėmis, chia sėklomis ir medumi.
V. Pyragas SU RABARBARAIS IR BANANAIS (Be glitimo, karvės pieno, gausu skaiduliniu medžiagų)
Likę nuo pieno gamybos kokosų drožlės apie 2 stiklinės (galima dėti tiesiog kokosų drožles), nerafinuoto cukraus du šaukštai, žiupsnelis Himalajų druskos, du kiaušiniai, šaukštas nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus tinkamo kepimui ir viskas sumaišoma. Kitame inde sumaišoma stiklinė grikių miltų su pusę šaukštelio kepimo miltelių.
Abu induose esantys mišiniai sumaišomi, dar įdedama avižų sėlenų pora šaukštų, žiupsnelis ciberžolės. Konsistencija tešlos turėtų gautis tirštesnė nei grietinės. Sudedame viską į vieną indą ir pripjaustome šviežių bananų ir rabarbarų (jei norite saldžiau, būtina rabarbarus apvolioti nerafinuotame cukruje). Ant išpilto formoje pyrago masės viršaus apibarstome sezamo sėklomis. Vietoj kokosų drožlių galima naudoti ir įvairius maltus riešutus bei morkų išspaudas. Kepame orkaitėje, 30 min. 170 laipsnių temperatūroje.
SKANAUS! MĖGAUKIMĖS MAISTU!
Atsiliepimai
Ačiū už labai informatyvų seminarą apie maisto produktų išsirinkimą! Prieš ateidama į seminarą nežinojau, kuo gi tokia ypatinga pilnagrūdė duona ir kaip greitai ją atpažinti renkantis parduotuvėje. Dabar ne tik žinau, kuo skiriasi pilno grūdo miltai, bet ir ką reiškia ant jų užrašyti tokie skaičiai kaip 405D ar 550C. Žinau į ką atkreipti dėmesį perkant jogurtą vaikui, renkantis pomidorų padažą ar kitus produktus. Taip pat kaip gaminti, kad sveikatai palankūs produktai netaptų nesveikais patiekalais 🙂 Grįžusi po seminaro iškart puoliau pasakoti vyrui apie tai, ką sužinojau. Po paskaitos jaučiuosi tikra žinove ir norisi ta informacija dalintis su savo draugais! Nuo šiol apsipirkimas bus tikrai paprastesnis, nes nereikės ilgai dvejoti, kurį produktą iš dviejų panašių išsirinkti – jūsų dėka jau žinau į ką asvarbiausia tkreipti dėmesį. P.S. Užkandžiai buvo puikūs, keletą jau išbandžiau pasigamint ir namuose -Milda-
[…] SEMINARŲ AKIMIRKOS […]