Vaikai ir žuvis – ką daryti, kad vaikai pamėgtų žuvį? Receptas

Dažna mažesnius vaikus auginančių šeimų problema – vaikai nenoriai valgo žuvį. Ką daryti, kokiais būdais ir priemonėmis integruoti žuvis į vaikų mitybą, kad šie pamėgtų patiekalus, o mityba būtų praturtinta naudingomis ir kiekvieno organizmui būtinomis medžiagomis? Dalinamės paprastais ir veiksmingais patarimais ir įžvalgomis.

Nauda vaikų organizmui

Reguliarus žuvies vartojimas, rekomenduojamas visų mitybos specialistų – 2-3 kartai per savaitę. Taip patariama ne veltui, nes žuvys praturtina mažųjų augančius organizmus pačiomis reikalingiausiomis maistinėmis medžiagomis, jos virškinamos lengviau nei mėsa, bei turtingos naudingaisiais riebalais.

Polinesotieji riebalai, omega-3 riebiosios rūgštys – tai organizmui itin naudingos rūgštys, kurias kasdien rekomenduojame gauti su maistu, o žuvys pagrindinis jų šaltinis. Moksliškai įrodyta, kad šios rūgštys teigiamai veikia protinį vystymąsi, užtikrina normalią širdies veiklą, mažina riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Šių riebiųjų rūgščių daugiausiai galima rasti riebiose žuvyse, vieni iš tokių pavyzdžių: ungurys, eršketas, plačiakaktis, karpis, amūras ir kt.

Minėtos žuvys turtingos ne tik baltymais ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, bet ir A, D ir B grupės vitaminais. Vitaminas A būtinas norint stiprinti akis ir išvengti jų ligų, o B grupės vitaminai užtikrina normalią mažųjų nervų sistemos vystymąsi ir veiklą, atsparumą ligoms ir atminties gerinimą.

Kaip išsirinkti kokybišką žuvį

Norint išsaugoti visas maistingąsias žuvies savybes, būtina atidžiai rinktis žuvis. Pirmenybę teikite Lietuvos tvenkiniuose ekologiškai, natūraliomis sąlygomis, švariame vandenyje išaugintoms žuvims. Išaugintos vietoje, tausojančiu aplinką būdu žuvys pasižymi aukšta kokybe. Jos maitinasi natūraliu tvenkinyje esančiu maistu, o jei papildomai šeriamos, naudojami tik ekologiški pašarai be GMO priedų ar papildų, augimo stimuliatorių. Ekologiniuose žuvininkystės ūkiuose nenaudojami pesticidai ar herbicidai. Žuvys auga natūraliai ir sveikai – o tai užtikrina jų išskirtinį skonį ir aukštą maistinę kokybę. Vakar tvenkinyje plaukiojusi žuvis jau šiandien gali būti ant jūsų stalo! Lietuvos tvenkiniuose net 21 žuvų rūšies pasirinkimas – platus ir turtingas. Dažniausiai žmonių vartojamos žuvys – karpiai, amūrai, plačiakakčiai, eršketai, unguriai, lydekos, karosai, lynai, starkiai, šamai ir kitos.

Kaip skaniai pagaminti žuvį

Vaikams kartais užtenka vienos prastos patirties, dėl kurios jie gali ilgam atsisakyti valgyti net ir sveikiausius žuvų patiekalus, tačiau nereikia nuleisti rankų. Kokybiški, tinkamai paruošti ir gražiai bei įdomiai patiekti žuvų patiekalai gali pakeisti vaikų požiūrį.

Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė tėveliams pataria: „Svarbiausia – kokybiška žuvis, o tada svarbu jos nesugadinti. Nors kepant visą žuvį kartu su kaulais ir oda žuvies mėsa yra sultingesnė, tačiau mažiems vaikams gaminkite žuvų patiekalus saugiai – be ašakų, t.y. sumalkite žuvies masę. Vaikams gaminkite keksiukus, maltinukus, žuvies troškinius ar net žuvies pyragus! Į tokius patiekalus puikiai integruosite ir įvairias sezonines daržoves, pvz. sutarkuotas morkas, cukinijas, svogūnus, juos patroškinkite svieste su ciberžole, tada atvėsinus dėkite į žuvies maltinukų, keksiukų ar pyrago masę. Pakepintos daržovės suteiks puikią spalvą ir skonį, kuriam neatsispirs mažieji“.

Bogušienė taip pat primena, kad reikėtų vengti kepimo tešloje, gruzdinimo ir skrudinimo. Sveikiausias žuvies paruošimas – virimas vandenyje ar garuose, kepimas garų rėžimu orkaitėje, taip pat galima gaminti žuvies troškinius ar virti žuvienę.

Paruošti žuvis nėra sudėtinga, tinkamai pagaminti patiekalai yra itin naudingi sveikatai ir skanūs. Į šeimos mitybos racioną būtina bent du kartus per savaitę įtraukti skanią, sveiką, vietoje išaugintą lietuvišką žuvį, tad pasinaudokime tuo, ką mums dovanoja Lietuvos žuvininkystės ūkiai!

Siūlome išbandyti sveiko maisto technologės Ramintos Bogušienės receptą – Žuvies maltinukai mažiesiems:

Jums reikės:

400 g starkio filė;

2 vnt. ekologiškų morkų;

1 vnt. ekologiško svogūno;

2 vnt. ekologiškų česnakų skiltelių;

2 vnt. ekologiškų kiaušinių;

80 g ekologiško sviesto;

40 g ekologiškos kukurūzų kruopų (polenta);

žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;

ekologiškos ciberžolės;

šviežių ekologiškų daržovių (pateikimui).

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitintoje keptuvėje su sviestu ir prieskoniais pakepiname smulkiai sutarkuotas daržoves (svogūnus, česnakus, morkas) ir atvėsiname.
  2. Atvėsus sumaišome su malta žuvimi, kiaušiniais. Dedame kukurūzų kruopas. Paruoštą masę išminkome.
  3. Kepame ant kepimo popieriaus 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-20 min. priklausomai nuo maltinukų dydžio.
  4. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

 

 

Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.

 

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Naujienlaiškio prenumerata!

Susipažink su išskirtine mitybos ir gyvensenos informacija, kuri padeda gyventi sveikiau ir jaustis energingiau. Nemokami receptai, patarimai, straipsniai, naujausi seminarai ir kursai.

Aš sutinku, kad mano įvesti duomenys bus saugomi ir naudojami naujienlaiškiams siųsti. Taip pat patvirtinu, kad susipažinau ir sutinku su sąlygomis ir taisyklėmis.

0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x