sausio, 29 2024 Tortas – ar gali būti sveikatai palankesnis?
Kad ir koks sveikas desertas bebūtų, tai yra desertas ir jis niekaip negali atstoti tikro maisto. Kai sveikuoliškus tortus (taip vadinamus) iš riešutų, žaliavalgiškus arba “tuos be nieko“ žmonės pradeda valgyti ryte, vakare ir vietoje pietų, tai tikrai nėra sveikatai palanku. Bet jei mes per šventes ar savaitgalio pietums patys pasigaminame, o ne prekybos centre nusiperkame tortą, tai visad bus naudingiau ne tik mūsų emocijoms, bet ir mūsų pačių sveikatai. Namuose pagamintas desertas suteiks ne tik prasmingo laiko patiems kuriant ir gaminant, bet svarbiausia – bus be konservantų, saldiklių, dažiklių, be margarino, be hidrintų riebalų, su vertingesniais miltais ar riešutais, taip pat ir cukraus įdėsime gerokai mažiau arba pasirinksime sveikatai naudingesnes jo alternatyvas, tokias kaip kaip medų, ar klevų sirupą.
Saldumynai pagal sveikos mitybos principus turėtų sudaryti labai mažą dalį mityboje. Saldūs gaminiai, nors ir suteikia greitos energijos, tačiau dažnu atveju sudaryti iš cukraus, t. y. „tuščių“ kalorijų, turi mažiau vertingų maistinių medžiagų, sukelia cukraus šuolius organizme, juose yra įvairių maisto priedų (saldiklių, dažiklių, konservantų), rafinuotų ar net hidrintų riebalų, rafinuotų miltų. Sveikatai nepalankių desertų perteklius kasdieninėje mityboje virsta riebalais ir taip auga papildomi kilogramai. Vis dėlto, išeitis yra – rinktis gamtos mums sukurtas dovanas. Pirmiausia, valgyti vaisius ir uogas. Antra, gaminti sveikatai palankesnius desertus, trečia, apsiperkant rinktis sveikesnius saldumynus, ketvirta – valgyti saikingai ir su pasimėgavimu.
Sveikatai palankus desertas – pagaminti iš kokybiškų maisto produktų, šviežiai, laikantis tausojančių gamybos principų, išsaugant maistinę vertę, su mažiau cukraus, druskos, daugiau skaidulinių medžiagų ir kokybiškais riebalais. Pirmas svarbiausias sveiko maisto gamybos principas – kokybiškos žaliavos. Antra, svarbu maisto nepervirti ir neperkepti, geriausia termiškai apdoroti iki 180 °C temperatūros. Trečia, gaminant būtina išsaugoti maistinę vertę, neužteršti kancerogeninėmis medžiagomis. Sveikatai palankesnis desertas turi mažiau cukraus arba yra be pridėtinio cukraus ar su cukraus alternatyvomis pagamintas (medus, klevų ar agavų sirupas), pagamintas dažniau iš ekologiškų produktų, su daugiau vaisių, uogų ar daržovių, kokybiškais riebalais, kai kuriais atvejais net subalansuotas – su didesniu nei įprastai baltymų kiekiu, daugiau skaidulinių medžiagų.
Desertus rekomenduojama valgyti po valgio, mums esant sotiems arba kaip atskirą valgymą, pavyzdžiui, priešpiečius ar po pusrytinės košės.
Trupininis varškės tortas-pyragas „Geriau negu nieko“
Dar iš vaikystės prisimenu, kaip mama iškepė pyragą ir pasiūlė jo paragauti svečiuose apsilankiusiai močiutei, kuri į šį pasiūlymą atsakė: „Geriau negu nieko“. Toks ir liko kodinis šio pyrago pavadinimas, suprantamas mūsų giminėje. Mūsų šeimoje ir giminėje visi buvo taip įpratę prie šviežiai paruošto skanaus maisto, kad net iškart iš pečiaus ištrauktas dar garuojantis pyragas ilgainiui taip stipriai nebedžiugindavo. Šis nostalgija kvepiantis pyragas, kaip ir kiti receptai iš vaikystės – patobulintas. Gaminu jį su ryžių ar kukurūzų miltais, kaip pateikta recepte, bet kartais maišau kvietinius Spelta miltus su viso grūdo kvietiniais Spelta miltais arba naudoju tik viso grūdo kvietinius Spelta miltus. Tai trapios tešlos masė (glitimas nėra reikalingas tešlai iškelti ir purumui suteikti), todėl miltų rūšis nėra itin svarbi. Žinoma, jis mažiau saldesnis, nes cukraus pakaitalo (medaus ar agavų sirupo) – tik iki 10 g/100 g (gali būti naudojamas ir įprastas cukrus). Įdaras gali būti ruošiamas tik iš varškės, tiesa, šįkart panaudojau ir maskarponės sūrį, kuris išgauna dar labiau kreminę tekstūrą, bet nėra būtinas ingredientas. Kai kada ant įdaro paskirstau daug vaisių ar uogų arba į varškės masę įmaišau džiovintų vaisių ar aguonų. Šis pyragas sveikatai palankesnis, nes yra be glitimo, su daug baltymų ir net mažiau cukraus, nei rekomenduojama sveikesniame deserte, o jei palygintume su prekybos vietose siūlomais pyragais, turbūt būtų net tris kartus mažiau cukraus. Sveikuolišką trupininį varškės pyragą-tortą skanu valgyti šaltą ir šiltą, tik iškeptą. Tik leiskite pyragui atvėsti, kad subręstų ir būtų lengva gražiai supjaustyti. Tai paprastai ir greitai pagaminamas maistingas desertas, o jei dar patieksite su uogų ir vaisių tyre arba naminiais ledais – bus be galo gardu!
Pyragui reikės:
- 200 g ekologiškų ryžių miltų;
- 200 g ekologiškų kukurūzų miltų;
- 195 g ekologiško sviesto (82 poc.);
- 6 vnt. ekologiškų kiaušinio trynių;
- 80 g ekologiško skysto medaus.
Įdarui reikės:
- 500 g ekologiškos varškės (9 proc., birios);
- 6 vnt. ekologiškų kiaušinio baltymų;
- 270 g maskarponės sūrio;
- 60 g ekologiško skysto medaus;
- Šiek tiek vanilės
Gaminimo eiga
- Kambario temperatūros sviestą sutriname su ryžių, kukurūzų miltais bei skystu medumi. Turėtų gautis trapi konsistencija.
- Tuomet atidedame 100 g pyrago viršui, trupiniams. Likusią masę išminkome su kiaušinio tryniais.
- Imame kepimui skirtą indą, dedame paruoštą pyrago masę ant dugno ir šonų.
- Ruošiame pyrago įdarą: sutriname varškę, skystą medų, vanilę ir maskarponės sūrį, sumaišome elektriniu prietaisu.
- Kiaušinio baltymus gerai išplakame iki putų konsistencijos ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
- Dedame paruoštą pyrago varškės įdarą, ant viršaus užtrupiname paliktą pyrago tešlos masę.
Dedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 30-40 min. Su vėjelio funkcija.
Avižinis sūrio tortas
Tokiu pat principu kaip ir trupinį varškės pyragą-tortą gaminame ir šį sūrio tortą. Dar galime panaudoti mėgstamiausių uogų pertepimą, arba traškią torto plutelę suformuoti ir uždėti ant viršaus, tai Jūsų improvizacijos ir skonio reikalas.
Torto padui reikės:
400 g miltų (200 g avižinių sumaltų dribsnių iki miltų konsistencijos ir 200 g kukurūzų miltų);
200 g sviesto (82 proc. rieb.);
5 vnt. kiaušinių trynių;
90 g neraf. cukraus;
šiek tiek cinamono.
Torto įdarui reikės:
500 g maskarponės sūrio;
350 g filadelfijos sūrio;
200 g grietinėlės (35 proc. rieb.);
5 vnt. kiaušinių baltymų;
110 g neraf. cukraus;
šiek tiek vanilinio cukraus.
Gaminimo eiga
- Gaminame torto padą. Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi, dedame kambario temperatūros sviestą ir išplakame. Tuomet beriame miltus, cinamoną ir viską išminkome.
- Paruoštą tešlos padą dedame į „atsegamą“ kepimo indą, išklojame padą ir kraštus. Tuomet dedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 15 min. apkepimui.
- Kol kepa padas ruošiame torto įdarą. Maskarponės sūrį dedame kartu su filadelfijos sūriu, dedame cukraus, vanilinio cukraus ir gerai išmaišome el.prietaisu.
- Grietinėlę išplakame atskirame inde. Taip pat kitame inde išplakame kiaušinių baltymus iki standžių putų ir viską atsargiai įmaišome į pagamintą torto masę.
- Visą masę supilame ant apkepto torto pado ir tada dar dedame į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę 45-50 min. kepimui.
- Kai iškepa, atidarome orkaitės dureles ir paliekame joje dar 10-15 min. Geriausia valgyti truputį atvėsusį (arba net dėti į šaldytuvą), nes geriau pjaustysis.
Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.