Šviežios žuvys: kaip nustatyti kokybę prekybos vietoje pačiam?

Artėjant didžiosioms metų šventėms mintyse dėliojasi šventinio stalo vizija ir pildosi pirkinių sąrašas. Veikiausiai kiekvieno sąraše rastume ir žuvis. Juk žuvų patiekalai – vienas esminių švenčių patiekalų. Deja, šventinę nuotaiką gali pagadinti netinkamai pasirinktos žuvys. Iš žuvų kiekvienas pirkėjas tikisi turtingų maistinių savybių ir, žinoma, gardaus skonio. Šis duetas – būdingas beveik visoms žuvims, bet tik šviežios gali tai užtikrinti. Tai kaip prekybos vietoje neapsigauti?

Žuvys – vienas vertingiausių, daug baltymų ir naudingų medžiagų turintis, sveiko  maisto produktas, bet tuo pačiu ir greičiausiai gendantis, todėl jų šviežumas, greitas paruošimas itin svarbus. Deja, šviežumo ir sveiko maisto problema neišsprendžiama pasirinkus konservuotus, šaldytus, rūkytus ar sūdytus žuvų gaminius. Tai ne pats geriausias sprendimas. Patys maistingiausi, sveikiausi ir gardžiausi patiekalai yra iš šviežių žuvų (gyvos iš akvariumo) arba šviežiai pagautos ir atvėsintos ant ledo vietinės žuvys.

Kokias pasirinkti? Tai skonio reikalas ir verta pasidomėti Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintomis žuvimis. Jų auginama virš 20 rūšių, tokios jau įprastos, bet ne prastos žuvys kaip karpiai, amūrai, eršketai, plačiakakčiai, lydekos, lynai, unguriai  ir kt. nėra transportuojamos tūkstančius kilometrų, nesaugomos mėnesiais ar savaitėmis šaldikliuose, o prekybos vietose dažniausiai parduodamos gyvos iš akvariumų, šviežiai pagautos ir atvėsintos ant ledo arba dar vakar apdorotos ir fasuotos vakuume ar spec. dujose žuvininkystės ūkių perdirbimo cechuose, todėl jų kokybe abejoti netenka. Pavyzdžiui, okeanuose ir jūrose sugauta, užšaldyta, atplukdyta ir atvežta žuvis bus pastovėjusi ilgesnį laiką arba jau atšildyta ir parduotuvėse parduodama ant ledo, nebebus jau tokia ir šviežia kaip vietoje išauginta.

Žuvų kokybę vertinkite pagal produkto juslinius rodiklius

Retai žuvų skyriuje apsilankančiam pirkėjui gali susisukti galva nuo pasirinkimo gausos ir įvairovės, o žuvų kokybės įvertinimas tapti tikru iššūkiu. Kaip neapsirikti ir grįžti namo su išties kokybiškomis žuvimis? Viskas, ką reikia žinoti – žuvis turi būti šviežia ir atsiminti esminius kokybiškų žuvų požymius. Žuvų produktų kokybę nusako jusliniai rodikliai – išvaizda, kvapas, spalva bei konsistencija.

„Šviežių, tinkamai laikomų žuvų akys turi būti iškilios, skaidrios, apvalios, vyzdžiai juodi. Jei pastebėsite, jog žuvų akys apsiblaususios, sudžiūvusios ir įdubusios, kokybę vertinkite atsargiau. Taip pat atkreipkite dėmesį į žiaunas. Jos neturi būti įgavusios rudos ar net juodos spalvos, taip pat neturi būti išbalusios, išsipūtusios ar pradėjusios gesti. Tokie ženklai yra rimtas signalas, jog žuvys jau senokai guli ant ledo ar buvo kelis kartus atšildytos ir tikrai nėra kokybiškos. Šviežių, neseniai pagautų žuvų žiaunos – ryškiai raudonos“, – tvirtina R. Bogušienė.

Maisto technologė drąsina pirkėjus nesidrovėti ir prekybos vietose patiems įsitikinti žuvų šviežumu. Itin svarbu patikrinti žuvų elastingumą. Paprašius pardavėjo pirštu paspausti žuvų išorinį paviršių, duobutė turi atsistatyti. Šis požymis rodo, kad  raumenys yra standūs, neištižę, nesuglebę. Vertėtų atidžiai pažiūrėti, ar žuvys yra drėgnos bei blizgios. Tai ypatingai svarbu, jei ruošiamasi pirkti riebesnes žuvis. Susikaupęs neskaidrus skystis geros kokybės nežada. Tai kelis kartus užšaldytų ir vėl atšildytų žuvų netinkamo laikymo požymiai.

Žuvų pelekai ir žvynai taip pat gali padėti nustatyti kokybę. Jie turi būti sveiki, tvirti, nepakitusios spalvos. Tiesa, reikėtų atminti, kad vien tik šiuo kriterijumi negalima pasikliauti, nes kai kurių žuvų rūšių žvynai iškrenta vos palietus ar yra žuvų rūšių, kurios visai neturi matomų žvynų (šamai, unguriai ir kt.), o pelekai gali būti pažeisti gaudymo bei transportavimo metu.

Atkreipkite dėmesį į žuvų laikymo sąlygas

Renkantis atvėsintas žuvis (skrosti karpiai, amūrai, plačiakakčiai, upėtakiai ir kitos Lietuvos tvenkiniuose išaugintos žuvys) iš ledo vitrinos, derėtų atkreipti dėmesį į žuvų padengimą ledu. Atviros ledo vitrinos nėra šaldomos, todėl temperatūrą ir žuvų šviežumą užtikrina tik pakankamas ledo kiekis. Bent pusė žuvų paviršiaus turi būti padengtos ledu. Jeigu žuvis ant ledo laikoma inde, jis turi būti pilnai įkastas į ledą. Ledas aplink žuvis turi būti švarus.

Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos vadovas Rolandas Morkūnas pastebi: „Paprasčiausias ir garantuotas būdas išsirinkti aukščiausios kokybės žuvis – tai rinktis gyvas iš akvariumo. Šiuo atveju automatiškai atkrenta problema: iš kokio vandens paruoštas ledas, ar tinkamai laikomos žuvys ledo vitrinoje, ar nepasibaigę galiojimo terminai, tuo pačiu taupomi maisto produktai dėl neterminuoto galiojimo laiko (juk gyva žuvis negenda), kas labai svarbu dėl ekologijos, maisto tausojimo, mažesnio žuvų perdirbime atsirandančių atliekų ir subroduktų kiekio (juk iš galvos ir pelekų galima išsivirti puikią žuvienę ar sultinį, išvirti drebučius užpiltiniams žuvies patiekalams). Tai taip pat svarbu dėl žaliojo kurso žemės ūkyje (akvakultūroje) mažinant produktų transportavimo atstumus ir kiekius, daug energijos reikalaujančių šaldiklių darbo – produktų saugojimo, sandėliavimo kaštus, tuo pačiu mažinant CO2 emisijas, sutrumpinant vartojimo grandinę – priartinant vartotojus prie vietos gamintojų ir taip palaikant Lietuvos verslą, atsakingą vartojimą ir rūpinimąsi gamtosauga“.

Iš šviežių ir kokybiškų žuvų paruoštų patiekalų skonis ir aromatas nustebins kiekvieną šeimos narį. Specialistai primena, jog žuvų patiekalai – ne tik puikus pasirinkimas švenčių metu, bet ir kasdien stiprins sveikatą, palaikys imunitetą ir padidins atsparumą ligoms. Rekomenduojama žuvis valgyti bent 2-3 kartus per savaitę, o suaugusį žmogų bent 150 g žuvies gabalėlis pilnai aprūpins baltymais, nepakeičiamomis amino rūgštimis, labai svarbiomis omega-3 polinesočiosiomis rūgštimis bei daugeliu vitaminų  bent trims dienoms į priekį.

Norinčius įgyti daugiau žinių apie žuvis ir jų naudą žmogaus sveikatai, kviečiame registruotis į nemokamą ONLINE seminarą „Viskas apie žuvis“, kuris vyks internetu ZOOM platformoje š.m. gruodžio 22 d. (antradienį), nuo 15:00 val.

Būtina išankstinė registracija: https://forms.gle/KRpZ6Ba1r6KYhSuk6

 

Komentarų:

Įrašyti komentarą