Sveiko maisto technologės patarimai, kaip išsirinkti geriausią alyvuogių aliejų

Alyvuogių aliejus nuo seno vertinamas dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Didėjant šio aliejaus paklausai, didėja ir jo pasiūla, tad kaip nepasiklysti jo gausoje ir išsirinkti geriausią? Apie tai papasakojo sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė.

– Raminta, koks yra geriausias alyvuogių aliejus?

– Geriausias yra aukštos kokybės, ypač tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus. Tai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis nei 0,8 gramo 100 gramų (0–0,8 %). Tačiau pačios aukščiausios kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus yra iki 0,2 proc. rūgštingumo. Toks aliejus gaunamas mechaniniu būdu spaudžiant aukščiausios kokybės žalias alyvuoges žemoje temperatūroje. Jis pasižymi aukštomis skoninėmis ir aromatinėmis savybėmis, jame gausu naudingų medžiagų, nėra defektų. Kuo mažesnis rūgštingumas, tuo daugiau antioksidantų, kurie padeda atlaikyti aukštesnes temperatūras terminio apdorojimo metu. Tačiau gamintojui rūgštingumo nurodyti nebūtina ir šią informaciją tikrai ne visada rasime ant aliejaus etiketės, nebent specializuotose parduotuvėse.

– Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų? Juk parduotuvėje negalime jo paragauti. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

– Žinoma, apie rafinuotus, dezodoruotus, alyvuogių išspaudų aliejus net nekalbame, jų sveiko maisto gamyboje nevertėtų naudoti. Visada atmeskite ir ypač tyrą alyvuogių aliejų, kuris yra Europos sąjungos alyvuogių aliejų mišinys (tai nurodoma būtent produkto etiketėje). Tokiame produkte nerasite aukštos kokybės, nors jis ir bus extra virgin. Vietoje to, geriau rinktis ypač tyrą alyvuogių aliejų iš gerai vertinamo konkretaus ūkio, iš konkrečios alyvuogių rūšies, paženklinto saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN) ženklu.

Geriausias alyvuogių aliejus dažniausiai laikomas tamsiuose stikliniuose buteliuose, tam, kad būtų apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių, taip išsaugomi polifenoliai, vitaminas E. Pagal tai, kokioje taroje parduodamas aliejus, jau galite spręsti apie jo kokybę. Svarbu įvertinti, kada alyvuogių aliejus išspaustas, pirkti kuo šviežesnį alyvuogių aliejų. Taip pat svarbu jo neprisipirkti dideliais kiekiais, o nuolat papildyti atsargas, neatsidaryti daug buteliukų, o sunaudojus vieną imtis naujo, tam, kad nevyktų oksidaciniai procesai. Geriausia atidarius butelį sunaudoti per vieną ar kelis mėnesius. Šaltas spaudimas tik mechaninėmis priemonėmis ar pirmas spaudimas ne aukštesnėje nei 27 laipsnių temperatūroje – geresnis pasirinkimas. Jei etiketėje nėra nurodyta kaip aliejus išspaustas (tai nurodyti nėra privaloma), tai jis bus tikrai ne šalto spaudimo.

– Kas turi būti parašyta ant butelio, kokie ženklai rodo, kad aliejus yra kokybiškas?

– Jei extra virgin alyvuogių aliejus paženklintas ekologiškų maisto produktų ženklu, tai dar vienas požymis, kad alyvuogės užaugintos pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus, be cheminių medžiagų. Tačiau pasak alyvuogių aliejaus ekspertų, save gerbiančio alyvuogių aliejaus ūkio naudojamos alyvuogės taip pat auginamos nepurškiant cheminėmis medžiagomis, naudojamos tik aukščiausios kokybės žalios alyvuogės. Jei derlių užpuola kenkėjai, aliejus net nepatenka į rinką, nes to derliaus alyvuogės tampa nebetinkamos išgauti aukščiausią kokybę.

Žinoma, ne ką mažiau svarbu alyvuogių aliejaus degustacija ir skonio vertinimas. Kuo daugiau polifenolių, tuo skonis bus pikantiškesnis. Tokį aliejų geriausia vartoti su mėsa, žuvimi, o salotoms rinktis mažiau pikantišką, kad skonis nebūtų per aitrus. Daugiausia polifenolių turintį aliejų galima vartoti ryte, prevenciškai. Rekomenduojama gerti šviežią aliejų tuščiu skrandžiu arba vartoti termiškai neapdorotą su maistu, pavyzdžiui, apšlakstyti salotas.

– Kokia yra gero alyvuogių aliejaus vidutinė kaina? Ar įmanoma nusipirkti kokybiško aliejaus už prieinamą kainą?

– Svarbu suprasti, kad aukštos kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus spaudžiamas iš žalių, nesunokusių alyvuogių, išgaunamas ženkliai mažesnis aliejaus kiekis, todėl ir kaina yra atitinkamai didesnė. Tačiau svarbu nepamiršti, kad alyvuogių aliejų labiausiai vertiname dėl jame esančių polifenolių, o tokiame aliejuje jų bus ženkliai daugiau. Būtent polifenoliai apsaugo mūsų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, būtent toks aliejus yra geriausia prevencija prieš širdies ir kraujagyslių ligas, teigiamai veikia mažinant „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme, blokuojama uždegiminius procesus, turi net antimikrobinį poveikį. Tokiame aliejuje vyrauja mononesočiosiosriebalų rūgštys (omega-9), yra nedidelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega-6, omega-3) bei sočiųjų riebalų rūgščių.

Aukštos kokybės ypač tyras alyvuogių aliejus turi teigiamos įtakos sveikatos išsaugojimui, apsisaugant nuo kraujospūdžio didėjimo, vėžinių susirgimų (krūties, storosios žarnos, skrandžio), kaulų retėjimo, artrito, diabeto, nutukimo, kepenų ligų, virškinimo sutrikimų, regos pablogėjimo. Sveikatos išsaugojimui reikėtų rinktis kuo aukštesnės kokybės aliejų, šiuo atveju sveikatos sąskaita taupyti nevertėtų. Tokio aliejaus kaina gali svyruoti nuo 15 iki 80 eurų už 1 litrą.

Šaltinis. Delfi.lt

 

Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.

 

 

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x