SUTELKUS BENDRAS JĖGAS – KELIAS Į VAIKŲ SVEIKATĄ GARANTUOTAS

Vis labiau netyla diskusijos, kaip vaikai turėtų būti maitinami darželiuose ir mokyklose, kaip užtikrinti, kad juos pasiektų sveikas ir kokybiškas maistas. Iniciatyva „Sveikatai palankus” ragina bendradarbiauti ugdymo įstaigas, tėvus, atsakingas institucijas, visus neabejingus tam, kad vaikai augtų sveiki ir laimingi.

 Praėjusią savaitę įvyko Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos susitikimas su iniciatyvos „Sveikatai palankus” įkūrėja, sveikatai palankios mitybos specialiste Raminta Bogušiene. Tikslas – aptarti vaikų maitinimo aktualijas bei pristatyti praktinę priemonę „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“.

„Praktiniame leidinyje rasite net 15 dienų valgiaraščius skirtingoms vaikų amžiaus grupėms bei 275 technologines korteles, taip pat ir vaikų mitybos patarimų, jame pateiktas sveikatai palankaus maisto sąrašas – daržovės, mėsa, ankštinės kultūros, grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti tausojantys patiekalai. Tai sveikatai palankaus vaikų maitinimo gidas, kuriame pateiktos technologinės kortelės ir meniu tikimės galios net ir pasikeitus Vaikų maitinimo aprašui, kuris šiuo metu rengiamas, nes šie patiekalai ir meniu dar didesnis žingsnis į priekį nei planuojami pokyčiai teisės aktuose”, – teigia LR SAM suformuotos darbo grupės vaikų maitinimo gerinimui narė R.Bogušienė.

„Džiaugiamės, kad vaikų maitinimą kontroliuojanti institucija pritaria iniciatyvos „Sveikatai palankus“ rekomendacijoms vaikų maitinimui. Bendradarbiaudami kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais sieksime, kad darželiuose ir mokyklose maistas būtų ne tik saugus, kokybiškas, bet ir sveikatai palankus”, – tikisi R.Bogušienė.

Koks meniu rekomenduojamas darželiuose?

 Pirmiausia, vaikai turi valgyti reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą. Patiekaluose turi būti naudojama kuo mažiau druskos ir cukraus, vengiama stipriai perdirbto maisto, riebaluose apkeptų patiekalų. Didžioji dalis patiekalų turi būti tausojantys, neužteršti kancerogeninėmis medžiagomis ir atsižvelgiama į sezoniškumą, vaikai turi gauti kiekvieno valgymo metu daržovių, vaisių ar uogų. Vanduo vaikams yra būtinas.

„Trumpas troškinimas-apkepimas (pavyzdžiui, svogūnų, morkų) turi būti laikomas tausojančiu patiekalu. Bulvių-daržovių plokštainis, keptas konvekcinėse, taip pat turi būti laikomas tausojančiu, nes tausojančio patiekalo apibrėžimas kalba ne apie įtaką virškinimui, o apie gamybos būdą”, – sako sveikatai palankios mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Ankštinių kultūrų patiekalai yra laikomi pilnaverčiais ir pietūs gali būti iš negyvūninės kilmės produktų, kuriuose gausu baltymų (kaip ir yra mūsų meniu – vieną kartą per savaitę).

Maltos mėsos apribojimų nėra, ji kaip tik rekomenduojama 1-3 metų vaikams, kad lengviau sukramtytų ir suvirškintų patiekalą. Žinoma, maltiniai turi būti iš mėsos, rekomenduojama iš liesesnių jos dalių, bet ne iš pusės batono.

„Sriuba pietums nėra būtina, jei, pavyzdžiui, kaip mūsų leidinyje rekomenduojama, kai kuriomis dienomis pietums yra troškiniai, nes troškinys – ta pati sriuba, tik mažiau vandens. Taip pat duonos tiekimas prie sriubos nėra būtinybė, nes praktika rodo, kad vaikai suvalgo pirmiausia duoną, paskui sriubą, o pagrindiniam patiekalui, ypač daržovėms vietos nebelieka”, – įsitikinusi R.Bogušienė.

Specialistės teigimu, vanduo gali būti duodamas vaikams valgio metu, nėra pagrįstų mokslinių įrodymų, kad vandens atsigėrimas sveikam vaikui gali sutrikdyti virškinimą. Žinoma, vanduo neturi būti šaltas. Tas pats ir su maisto derinimu. Maisto derinimo teorijos taip pat mokslo nėra pagrįstos ir bulvės su mėsa bei daržovėmis sveikam vaikui yra sveikatai palanku. Tik, žinoma, ne vien bulvės ar miltai – maitinimas turi būti subalansuotas, įvairus.

Praktinis leidinys – didžiulė pagalba ugdymo įstaigoms, norinčioms vaikus maitinti sveikai

Praktinė priemonė „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ – puiki galimybė savo ugdymo įstaigoje įdiegti sveikatai palankios mitybos principus.

„Mūsų leidinyje pateikto meniu nebereikia papildomai derinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Meniu nereikia perspausdinti, pasirašyti, užtenka ugdymo įstaigos direktoriaus įsakymo, kad vaikų maitinimui vadovaujamasi „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkiniu”, jei naudojamas identiškas meniu kaip nurodyta knygoje. Naudojant knygą, galima keisti vienus patiekalus kitais pagal tą patį kaloringumą ir nereikia meniu perderinti su VMVT. Norint individualaus, pritaikyto maitinimo ar vegetariško valgiaraščio sudarome pagal individualius ugdymo įstaigos poreikius,” – sako leidinio autorė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Tačiau, kaip sako specialistė, nereikia pamiršti, kad sveikos mitybos samprata turi susiformuoti jau namuose. Tik kompleksinis vaikų ir juos supančių suaugusiųjų mitybos raštingumo didinimas ir sveikatai palankios mitybos įpročių formavimas gali prisidėti prie valgymo kultūros pokyčių Lietuvoje. Tai turi vykti ir namuose, ir mokykloje, tuo tikslu „Sveikatai palankus“ keliauja per Lietuvą ir lapkričio 23 d. vyks Kretingoje mokymai „Sveikatai palanki vaikų mityba namuose ir ugdymo įstaigose“ (Marijono Daujoto pagr. mokykla, Vilniaus g. 12).

Vienas iš knygoje pateiktų patiekalų receptų, tik knygoje technologinių kortelių formate, o čia patogus recepto aprašymas gaminimui namuose:

Grikių blyneliai su morkomis, paprikomis ir salierais

4 porcijos

Jums reikės:

Blyneliai

200 g (1 stiklinė) grikių kruopų

1 didesnis svogūnas

1 didelė morka

½ didelės raudonos paprikos

2 salierų stiebai

2 vidutinio dydžio kiaušiniai

80 g viso grūdo speltos miltų

2 – 3  a.š. džiovintų raudonėlių, krapų ir/arba petražolių

Šviežiai malti juodieji pipirai (pagal skonį)

Jūros arba Himalajų druska (pagal skonį)

Lydyto ghi sviesto kepimui

Padažas

200 g graikiško jogurto

2-3 skiltelės česnako

Žiupsnelis džiovintų mėgstamų prieskoninių žolelių

 

Gaminimas:

  1. Pirmiausiai išverdame grikius. Nuplautas grikių kruopas suberiame į verdantį pasūdytą vandenį. Verdame apie 10 minučių. Kruopos neturi būti ištižusios, bet lengvai minkštos ir laikyti savo formą. Išvirtus grikius nukošiame.
  2. Svogūną, morką, papriką ir salierų stiebus smulkiai supjaustome arba susmulkiname virtuviniame kombaine.
  3. Keptuvėje įkaitiname šaukštą lydyto ghi sviesto ir jame apkepame smulkintas daržoves apie 5 – 7 minutes, kol lengvai suminkštės.
  4. Išvirtus grikius sumaišome su apkeptomis daržovėmis ir paliekame atvėsti.
  5. Į atvėsusią masę įmušame kiaušinius, suberiame džiovintas žoleles, pipirus ir druską bei gerai išmaišome. Suberiame miltus ir dar kartą gerai išmaišome.
  6. Keptuvėje įkaitiname gabaliuką lydyto ghi sviesto. Su šaukštu formuojame blynelius ir kepame ant vidutinio karščio iš abiejų pusių, kol gražiai apkepa.
  7. Padažui graikišką jogurtą sumaišome su smulkintu česnaku ir džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis.
  8. Blynelius valgome su graikiško jogurto padažu.
Komentarų:

Įrašyti komentarą