Susipažinkite su tradiciniais lietuviškais maisto gaminiais pripažintais ES

Dauguma lietuvių vis dažniau ant savo valgomojo stalo renkasi kuo sveikesnius, įdomesnius,  tradiciniais gaminimo būdais pagamintus maisto produktus. Šias gėrybes jie renkasi ne tik per šventes, bet ir kiekvienai dienai. Deja, bet vis dar yra žmonių, kuriems lietuviški maisto produktai, turintys saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), saugomos geografinės nuorodos (SGN) ar garantuotus tradicinius gaminio (GTN) ženklus yra tikra mįslė.

Registruoti saugomų nuorodų produktai – Lietuvos pasididžiavimas

 Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos šalyse, žemės ūkio ir maisto produktams gali būti suteikiami saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), saugomos geografinės nuorodos (SGN) ar garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklai.

Anot žemės ūkio viceministrės Ausmos Miškinienės, suteiktos nuorodos leidžia vartotojams sužinoti apie konkretaus produkto išskirtinumą.

Iš viso Lietuva ES lygiu yra įregistravusi 7 savo ypatumais išsiskiriančių maisto produktų pavadinimus. Patvirtinimo laukia dar 3 produktų pavadinimai.

„Lietuvoje turime „Lietuvišką varškės sūrį“, sūrį „Liliputas“, „Daujėnų naminę duoną“, „Lietuvišką skilandį“ ir kt. Europos šalyse šiais ženklais paženklinti produktai ypatingai vertinami. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, vynas, sūris, mėsos gaminiai Prancūzijoje, Feta sūris Graikijoje, Parmos kumpis, itališkas sūris Mozzarella ir kt.“, – sako Raminta Bogušienė, maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė.

Kaip šiuos ženklus atskirti?

 SKVN produktų gamybos ir perdirbimo etapai (žaliavų gamyba ir perdirbimas) privalo būti atlikti konkrečiai apibrėžtoje geografinėje vietoje, o SGN pakanka tik vieno gamybos etapo įgyvendinimo konkrečioje geografinėje vietovėje.

 Vienas geriausiai žinomų produktų su saugoma geografine nuoroda – „Daujėnų naminė duona“.

 „Daujėnų duona yra gaminama pagal tradicinį ruginės duonos receptą ir būdą, kuris keliavo iš kartos į kartą. Pačioje pradžioje, kai dar gyvenau su savo mama, aš gerai žinojau, kaip kepti duoną, bet laikui bėgant pasimiršo. Laimei, kad prisiminimus atgaivinti padėjo kaimo močiutės. Kalbant apie gaminimą, mūsų duonos tešla yra užmaišoma ir natūraliai rauginama mediniuose duonkubiliuose, o vėliau, maždaug po paros, kai tešla būna tinkama, mes ją kepame. Ruginė, kitaip nei kvietinė duona, negali būti valgoma iškart. Pavyzdžiui, iškepusi ruginė duona pirmiau atvėsinama, o vėliau įdedama į lentyną ir uždengiama storu audeklu, kad subręstų. Kai duona subręsta, tik tada ji yra pjaustoma ir valgoma, nes ruginė duona, kitaip nei kvietinė, yra skanesnė pastovėjusi, o ne šilta, ištraukta iškart iš krosnies“, – sako įmonės, gaminančios „Daujėnų naminę duoną“ įkūrėja Vitalija Stankevičienė.

 Garantuotas tradicinis gaminys (GTG) – nurodo patiekalo tradicinį ir specifinį pagaminimo pobūdį ir yra gaminamas tradiciniu, ne mažesniu nei 30 metų iš kartos į kartą perduodamu gamybos būdu arba iš tradicinių žaliavų.

Šiuo ženklu pažymėtas tradicinis Žemaitiškas kastinys. Jo gaminimo būdas bei receptas nekinta metų metus – dabar, kaip ir anksčiau, jis gaminamas iš grietinės, rūgpienio, sviesto, česnako, druskos ir prieskonių.

Saugomą nuorodą produktas gali turėti tik vieną – SKVN, SGN arba GTG. Bet kartu jis gali būti ir ekologiškas bei nacionalinės kokybės (NKP).

 Nauda ir gamintojui, ir vartotojui

 Visas Lietuvoje parduodamas maistas kokybiškas ir saugus, kontroliuojamas atitinkamų institucijų.

„Specialus ženklinimas ne tik suteikia produktui pridėtinę vertę, kelia vartotojo pasitikėjimą produktu, ir padeda specifinių produktų gamintojams išlaikyti konkurencingumą rinkoje. Be to, tiek Lietuva, tiek ES remia šių produktų propagavimą ir vartojimo skatinimą“, – sako R.Bogušienė.

Ypatingai svarbi nauda vartotojui – ženklinimas suteikia informacijos apie produkto kilmę, tradicijas, kas leidžia priskirti tokius produktus prie išskirtinių, kokybe paženklintų produktų linijos.

„Specialiais SKVN, SGN ir GTG ženklais pažymėti produktai aiškiai informuoja vartotoją apie produkto ypatingumą, reputaciją, kas suteikia pranašumą vidaus rinkoje, skatina plėsti verslą bei produktų eksportą. Gamintojų grupė ar gamintojas, gaminantis produktus, pažymėtus SKVN, SGN ar GTG ženklais, gali teisiškai apsaugoti savo interesus dėl pavadinimo imitavimo melagingos nuorodos į produkto kilmę ar ypatingas savybes pateikimo, bet kokio vartotojų klaidinimo. Visa tai kelia vartotojų pasitikėjimą produktu, suteikia didesnę pridedamąją vertę“, – teigia žemės ūkio viceministrė.

Saugomi produktų pavadinimai registruojami saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų ar garantuotų tradicinių gaminių registre. Užregistruoto produkto etiketėje ženklas yra privalomas.

Specialiais SKVN, SGN ar GTG ženklais pažymėtų produktų galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose.

Daugiau apie ekologiškus produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie produktus, pagamintus pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą bei gaminius su saugomomis nuorodomis, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite pirmojoje Lietuvoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) rugsėjo 21 d. 10 val. Vilniuje (Viešbutis „Panorama“, Sodų g.14).

Daugiau apie šventę: http://sveikataipalankus.lt/maisto-svente-programa/

 

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x