Šeštą kartą surengtoje Kokybiško maisto šventėje – rekordinis skaičius gamintojų ir dalyvių iš visos Lietuvos

Šeštus metus iš eilės Kokybiško maisto šventė bendram tikslui suvienijo kokybe paženklinto maisto gamintojus, ūkininkus, įvairių sričių specialistus, miestų ir rajonų atstovus bei sveikos gyvensenos entuziastus. Tai tradicinis, kasmetinis renginys Lietuvoje, propaguojantis ekologiškus ir kitus kokybe paženklintus maisto produktus, suteikiantis kompetentingos informacijos ir skatinantis gamintojus gaminti ir vartotojus rinktis šiuos maisto produktus kasdieninėje mityboje, formuojantis pozityvų požiūrį į ekologiškus maisto produktus ir valgymo kultūrą Lietuvoje.

 

Pagrindinis dėmesys buvo nukreiptas į ekologiškus maisto produktus

Ne vienerius metus šią šventę organizuojanti VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, dietistė  Raminta Bogušienė teigia, kad šių metų šventė pritraukė beveik 300 lankytojų ir šiek tiek skyrėsi nuo prieš tai buvusiųjų, nes  pagrindinis dėmesys buvo nukreiptas į ekologiškus maisto produktus.

„Šiemet siekis buvo formuoti pozityvų požiūrį į ekologiškus maisto produktus, jų svarbą aplinkos ir žmogaus sveikatos tausojimui. Didžiulis susidomėjimas renginiu rodo, kad visuomenei tai yra aktualu,“ – sakė Raminta Bogušienė.

Ekologiškus, Lietuvoje užaugintus produktus degustacijoje – mugėje pristatė daugybė ekologiškų produktų gamintojų. Kaip teigė dalyvavusieji – ekologiškumo sertifikatas ne tik įrodymas vartotojui, kad produktas atitinka ekologinei gamybai keliamus standartus, bet kartu ir galimybė gamintojui aiškiai siųsti žinutę – ekologija – tai savotiška filosofija.

„Mes turime unikalią galimybę užtikrinti, kad vartotojai įsigiję mūsų produktus gaus šimtu procentų ekologišką maisto produktą,” – sakė Vytautas Burba, ekologinio ūkio „Farmers Circle“ produkcijos vadovas.

„Džiaugiamės, kad Kokybiško maisto šventėje galime šviesti žmones apie ekologiškus produktus, jų naudą vartojimo bei pasirinkimo galimybes. Taip pat dalyvaujame ir kituose renginiuose, daug dėmesio skiriame socialiniams tinklams, produkto etiketei, kurioje stengiamės iškomunikuoti ekologiško produkto vertę. Labai svarbu, kad žmogus vartodamas ekologišką produktą suprastų kokią vertę jis gauna,” – ekologiškumo svarba neabejoja Ema Kerekeš, UAB „Orivego” komercijos vadovė.

„Reikia suprasti, kad ekologija – nėra tiesiog popierius, kuris išduodamas bet kam. Ekologiški produktai yra patikrinti – nuo pat pirminio grūdo iki produkto ant stalo,” – kalbėjo UAB „Kseda“ komercijos direktorius Donatas Jurgelionis.

 

Šiemet – ypatingai gausus būrys gamintojų ir lankytojų

Vis labiau augant susidomėjimui maisto tausojimui, produktų kokybei, ekologiškumui bei kitiems kokybe paženklintiems produktams, didėja poreikis vis daugiau apie tai kalbėti, tirti, dalintis gerąja patirtimi.

Kaip teigė jau šeštus metus šventę organizuojanti VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, dietistė Raminta Bogušienė, kasmet gausėjantis būrys gamintojų, konferencijos pranešėjų, lankytojų dar kartą įrodo, kaip svarbu kalbėti apie kokybišką maistą – jo atpažinimą, pasirinkimą ir vartojimą.

„Šventės populiarumas rodo, kad tiek pasiūla, tiek paklausa ekologiškų produktų su kiekvienais metais auga. Džiaugiamės ir tikimės, kad kitais metais turėsime dar didesnį būrį tiek pačių gamintojų, tiek ir vartotojų,” – sakė Raminta Bogušienė.

Geroji patirtis – raktas į sėkmę

Šventės metu surengtoje konferencijoje pristatytas ekologiškų maisto produktų ir viešojo maitinimo sertifikavimas, neuromokslo ir mitybos sąsajos, kokybiškų maisto įtaka lėtinių neinfekcinių ligų epidemijai, ugdymo įstaigos ir gamintojai dalinosi gerąja patirtimi.

Dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė kalbėdama apie ekologiškus produktus, kaip juos atpažinti, pabrėžė naudą žmogui bei gamtai.

„Labai svarbu, kad vartotojai suprastų, kas yra ekologiškas produktas, kad pagamintas pagal Europos sąjungoje galiojantį vieningą dokumentą, kuris skelbia, kad ekologiškas maisto produktas yra užaugintas be sintetinių, cheminių medžiagų, palankesnis gamtai, ir automatiškai žmogaus sveikatai,” – sakė R.Bogušienė.

„Ekologiški produktai turi išskirtinumą, net tik savo maistinėmis savybėmis, bet ir turbūt svarbiausia – gamtos išsaugojimo. Pvz., kiek mes sutaupome CO2 gamindami ekologiškus produktus? Šiais metais mes atlikome tyrimą, kuris parodė, kad mūsų atveju naudojant saulės jėgainę, galima sutaupyti iki 20 % CO2 išmetimo,“ – konferencijoje apie ekologiškų produktų išskirtinumą kalbėjo UAB „Du medu“ direktorius Vytautas Račickas.

Kalbėdama apie ugdymo įstaigos gerąją patirtį Ukmergės lopšelio – darželio direktorė Birutė Jucevičienė pabrėžė kompleksiško ugdymo būtinumą ir naudą – ne tik vartoti ekologiškus produktus, bet mokyti vaikus kaip juos auginti, rūšiuoti atliekas, taupyti vandenį, taip visomis prasmėmis prisidėti ne tik prie sveikatos išsaugojimo, bet ir didelės pagalbos gamtai.

Kokybiško maisto šventės dalyviai buvo kviečiami ne tik įsitraukti į įvairias diskusijas, klausytis pranešimų, bet ir paragauti ekologiškų produktų degustacijoje, kuri vyko viso renginio metu. Ūkininkai ir gamintojai pristatė įvairiausius gaminius – grūdų, pieno, daržovių ir maisto produktus, gėrimus, medaus gaminius bei įvairiausius gardėsius.

 

 

Konkurso „Ekologiškas maisto produktas 2023“ – nugalėtojai

Pirmą kartą per šešerius Kokybiškos maisto šventės rengimo metus „Ekologiškas maisto produktas 2023” rinktas vartotojų, kurie balsavo už savo mėgstamiausią produktą ir konkurso nugalėtai apdovanoti šventės metu.

Pirmoji vieta atiteko UAB „Kseda“ produktui: AVIZO ekologiškas fermentuotas avižų gėrimas su obuoliais ir šaltalankiais. Antroji vieta – Vilma Žaltrauskienė „Saulės link“ produktas: Ekologiškos šaltalankių uogų sultys, trečioji – E. H. Jastramsko ekologinio ūkio produktui: Ekologiškas rapsų aliejus.

Kaip sakė pirmosios vietos atstovas, UAB „Kseda“ komercijos direktorius Donatas Jurgelionis, toks įvertinimas jiems ypatingai svarbus, kuris rodo, kad vartotojai renkasi kokybišką produktą, jį vartoja, o šie rezultatai neleis sustoti, o tik dar labiau skatins ieškoti būdų, kaip šviesti vartotojus apie ekologiškų produktų naudą.

Tikimasi, kad jau tradicija tapusi Kokybiško maisto šventė vyks ir kitais metais, o rinkoje vis daugės kokybe paženklinto maisto – tiek ugdymo, gydymo įstaigose, kavinėse ir namų ūkiuose.

Renginio nuotraukų galeriją galite rasti čia.

 

Patiko šventė – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x