Šeši kokybe paženklinto maisto ženklai: kodėl juos verta įsidėmėti?

Nukrautos parduotuvių lentynos ne vienam pirkėjui tampa tikru iššūkiu – vieni ieško akcijų, kiti įmantrių pakuočių ar dar nematytų gaminių. O yra ir tokių, kurie įdėmiai skaito sudėties etiketes, mėgindami išsirinkti kokybiškiausią produktą. Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pataria parduotuvėse atkreipti dėmesį į kokybe paženklintą maistą. Trys kokybės sistemos ir šeši ženklai – jie vartotojui turėtų būti maisto produkto kokybės ir unikalumo įrodymas. Veikiausiai daugelis šiuos ženklus jau ne kartą matė, bet ar žinojo jų reikšmes?

ES saugomos nuorodos puoselėja regiono identitetą bei žinomumą

Gaminių su ES saugomomis nuorodomis yra trys rūšys – Saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), Saugomos geografinės nuorodos (SGN) ir Garantuoto tradicinio gaminio ženklas (GTG). Gaminiai su ES saugomomis nuorodomis verti pasididžiavimo tam tikros valstybės ar regiono gyventojams ir yra vieni geidžiamiausių keliautojų iš svečių šalių, kuriems tokie gaminiai tampa puikia asociacija su aplankyta vietove. Taip paženklinti gaminiai prisideda prie valstybės ir regiono identiteto puoselėjimo.

„Šiuo metu tokių maisto produktų sąraše, kurį Europos komisija sudarė nuo 1992 m., yra daugiau nei 1500 rūšių įvairios kilmės produktų – sūrio, mėsos, daržovių, vaisių, konditerijos gaminių. O alkoholis, t. y. vynai ir spiritiniai gėrimai turi atskirus registrus ir jų su SN yra įregistruota virš 1800.Tokie produktai pažymėti specialiais ženklais, kurie pripažįstami visose Europos Sąjungos šalyse. Vadinasi, vartotojas žino, kad geografinės nuorodos ženklas patvirtina produkto originalumą, kokybę, geografinės vietovės specifiškumą ir išskirtinumą iš kitų tos rūšies produktų”, – pasakoja biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė.

Saugomos kilmės vietos nuorodos ženklas suteikiamas tiems produktams, kurių kokybė ir savybės išskirtinai priklauso nuo kilmės vietos, konkrečios vietovės, regiono ir jam būdingų gamtos ypatybių bei žmogaus veiklos veiksnių. Šių produktų pavadinimuose paprastai būna geografinę kilmę žymintis vietovardis. Saugomos kilmės vietos nuorodos ženklu paženklintų produktų visi gamybos etapai turi vykti toje pačioje geografinėje vietovėje. Lietuvoje saugomos kilmės vietos nuorodos ženklą turi ,,Seinų/ Lazdijų krašto medus“.

Saugomos geografinės nuorodos ženklas suteikiamas maisto produktams, kurių kilmės vieta yra konkreti vietovė, tačiau leidžiama, kad dalis produkto, paženklinto saugomos geografinės nuorodos ženklu, gamybos procesų vyktų ne vien tik toje teritorijoje. Saugomos geografinės nuorodos ženklą turi „Lietuviškas varškės sūris“, sūris „Liliputas“, sūris „Džiugas“, „Daujėnų naminė duona“, Kaimiškas Jovarų alus, midus „Stakliškės“, rūšiniai vynai – Madeira ir Setubal muscatel, Sherry, Marsala, Port, vermutai ir kiti vynai iš šviežių vynuogių, aromatizuoti augalais arba aromatinėmis medžiagomis.

Garantuotas tradicinis gaminys (GTG) – nurodo patiekalo tradicinį ir specifinį pagaminimo pobūdį ir yra gaminamas tradiciniu, ne mažesniu nei 30 metų iš kartos į kartą perduodamu gamybos būdu arba iš tradicinių žaliavų.

Lietuvoje garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklą turi Audronės ir Kazio Žilių ekologiniame ūkyje kemšamas lietuviškas skilandis. Tokio pat pavadinimo skilandžius gamina ir bendrovės „Grimeda“ bei „Biovela“. Pieno produktų kategorijoje GTG ženklinimą turi tik įmonės „Žemaitijos pienas“ sukamas žemaitiškas kastinis. Pastaroji nuoroda liudija, kad produkto gamyba ir sudėtis atitinka senąsias žemaičių išsaugotas tradicijas.

Taip paženklintų produktų pavadinimai kaip intelektinė nuosavybė turi teisės apsaugą ES teritorijoje  nuo piktnaudžiavimo ir vartotojų klaidinimo.

Ekologiški produktai nėra lygūs užaugintiems kaime ar pažymėtiems skambiomis frazėmis

Galima sakyti, jog ekologija išgyvena aukso amžių – vis daugiau žmonių domisi ekologijos temomis, teikia pirmenybę ekologiškiems produktams. Šie stebimi pokyčiai vienareikšmiškai vertinami tik teigiamai, nes ekologiški produktai patikimi, jie aukštos kokybės ir garantuoja saugų jų vartojimą bei naudą sveikatai. Tiesa, kartais ekologijos terminas suprantamas ne visai teisingai. Kalbant apie maisto produktus, nereikėtų apsigauti ir kiekvieno kaimiškoje vietovėje, namų sąlygomis užauginto pomidoro ar agurko priskirti ekologiškų produktų kategorijai. Net, jeigu maisto produktai užauginti pačių ir su didele meile, jie nebūtinai yra ekologiški.

„Dėl savo darže auginamų maisto produktų – puiku, kad žmonės patys augina daržoves vaisius iš chemiškai neapdorotų sėklų, nenaudodami cheminių sintetinių trąšų, tačiau negalima teigti, kad visi pačių užauginti produktai yra ekologiški – tam būtinai turi būti gautas ekologiškumą patvirtinantis dokumentas“, – sako S. Čapkauskienė.

Produktai, kurie išties nusipelnė ekologiško produkto statuso privalo būti sertifikuoti, pažymėti specialiomis nuorodomis į ekologiškumą ir ekologinės gamybos ženklais, rodančiais, kad jie užauginti ar pagaminti nenaudojant jokių cheminių medžiagų ar priedų bei metodų, galinčių kenkti žmonėms ir ekosistemai. Tiesa, ir parduotuvėse reikėtų būti itin budriems. Skambūs užrašai ant produktų pakuočių „tik iš natūralių ingredientų“, „be hormonų“, „genetiškai nemodifikuota“ neparodo, jog produktai yra ekologiški. Tik terminas lietuvių kalba „Ekologiškas“ yra tas, kurio reikėtų ieškoti, norint įsigyti išties ekologišką maisto produktą.

Nacionalinės kokybės produktai pranoksta standartinius reikalavimus

Nacionalinės kokybės produktai (NKP), pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai, yra vieni geidžiamiausių ypatingos kokybės „medžiotojų“. Jie pasižymi aukšta kokybe ir pranoksta privalomuosius Europos Sąjungos bei nacionalinių teisės aktų nustatytus gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus. NKP produktai ženklinami specialiu ženklu – didžiosiomis raidėmis parašytu žodžiu „KOKYBĖ“ ir apjuostu rodykle. Teisė ženklinti produktus šiuo ženklu suteikiama tik tiems gamintojams, kurių veikla yra patikrinta ir nuolatos prižiūrima akredituotos sertifikavimo įstaigos, kad būtų daugiau pagrindo pasitikėjimui tuo ženklu.

Sertifikuoti NKP nuo įprastinės rinkoje esančios produkcijos išsiskiria savo natūralumu ir maistingumu, taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, jog tokių produktų gamybos organizavimas tausoja aplinką. Pavyzdžiu, auginant NKP gamybai skirtus pasėlius naudojamas minimalus trąšų kiekis, būtinas pilnavertei vegetacijai.

Gaminant NKP naudojami geriausi prieinami gamybos bei maistingumą išsaugojantys perdirbimo būdai ir aplinką saugojančios technologijos, todėl produktai pasižymi išskirtiniu skoniu, kvapu, vertingesnėmis maistinėmis savybėmis. Šie produktai pasiekia rinką šviežesni, nes yra auginami ir gaminami Lietuvoje, todėl pateikiami vartotojams per trumpesnį laiką nei tos pačios kategorijos įvežti produktai.

Kiekvienas vartotojas gali palepinti save aukštesnės kokybės maisto produktais. Viskas, ko reikia – atkreipti dėmesį į kokybės ženklus: produktus su ES saugomomis nuorodomis (SKVN, SGN, GTG), ekologiškus ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus (NKP).

Daugiau apie sveikatai palankius, ekologiškus produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie nacionalinės kokybės ir garantuotus tradicinius gaminius, saugomos kilmės vietos nuorodos bei saugomos geografinės nuorodos maisto produktus, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite jau trečius metus rengiamoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) 2021 m. rugsėjo 14 d. 10 val. Vilniuje (viešbutis „Crown Plaza Vilnius“ M. K. Čiurlionio g. 84).

Renginys nemokamas. Registracija būtina : https://forms.gle/c1HY9oVyZYVgKytW8

Renginio rėmėjas: LR žemės ūkio ministerija

 

Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x