kovo, 12 2017 SEMINARO ELEKTRĖNUOSE AKIMIRKOS IR RECEPTAI
DEGUSTACINIAI PATIEKALŲ RECEPTAI
- Avižinis batonėlis
600 g viso grūdo stambių avižinių dribsnių
400 g datulės (mirkytos arba 300 g šviežių)
4 valg. šaukšt. Juodųjų serbentų miltelių
4 šviežiai spaustos citrinos sulčių
200 g trumpai kepintų maltų saulėgrąžų
Galima maltų linų sėmenų kaip priedą, jei konsistencija nėra standi.
Viską sumaišome, išminkoma ir suformuojami norimos formos batonėliai, laikyti šaldytuve iki 7 dienų.
- MORKŲ KEKSIUKAI
Papuošti šilkmedžio ir goji uogomis bei juoduoju šokoladu 81 proc.
400 g pilno grūdo Spelta miltų (Spelta miltai + avižų sėlenos)
240 g tiršto natūralaus jogurto
4 kiaušiniai, lengvai išplakti
200 g graikinių riešutų, susmulkintų
120 g aliejaus (tinkamo kepimui)
8 gerai prinokę bananai, sutrinti į košę
6 vidutinio dydžio morkos, sutarkuotos
4 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 ½ arbatinio šaukštelio cinamono
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir graikinius riešutus.
Dideliame dubenyje sumaišykite bananus ir morkas, pilkite aliejų, stengdamiesi gerai ištrinti visus gumuliukus, supilkite jogurtą, kiaušinius. Galiausiai berkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
Tešlą dėkite į pyrago kepimo formą, ištiestą popieriumi, pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 45-60 min., priklausomai nuo formos storio. Ar pyragas iškepęs tikrinkite įbedę dantų krapštuką ar šakutę – jei ištraukus jis sausas, reiškia pyragas iškepęs.
Pyragą išimkite iš orkaitės, leiskite pastovėti apie 15 min., išimkite iš kepimo formos ir atauškinkite.
- AVINŽIRNIŲ UŽKANDIS
- 250 g. avinžirnių
- 1 a. š. jūros druskos
- 1 v. š. aliejaus tinkamo kepimui
- 1 a. š. kajeno pipirų, petražolių, krapų, rozmarino ir pan.
Per naktį vandenyje išbrinkusius avinžirnius nusausiname (nes būdami drėgni jie ne iškeps, o išsitroškins) ir suberiame į kepimo skardą. Tuomet apšlakstome kepimui tinkamu aliejumi, apibarstome himalajaus druska ir kitais mėgstamai prieskoniais: saldžiosiso paprikos milteliai, kuminas, džiovinti krapai, galima ir petražolės, laiškiniai česnakai (saikingai naudoti pipirus, ypač jeigu nemėgstate aštriai). Viską supilame į kepimo popieriumi išklotą skardą, išmaišome ir kepame jau įkaitusioje orkaitėje apie 30-40 min, vis pamaišydami ar pakratydami skardą. Iškepę avinžirniai yra dailiai rusvi – jų išorė traški, o vidus minkštas.