R. Bogušienė: be laktozės lygu sveika? Pieno produktų netoleravimas, alergija.

Pieno produktai buvo ir bus vienas iš sveikos mitybos komponentų. Didžiajai daliai žmonių pieno produktai yra naudingi ir būtini tiek dėl juose esančių baltymų, tiek dėl angliavandenių, tiek dėl riebalų ir juose esančių tirpių vitaminų. Tačiau, kai kuriems žmonėms, pavartojus pieno produktų, atsiranda simptomai, kurie rodo jų netoleravimą ar alergines reakcijas.

Pieno produktų netoleruoja apie 30 proc. Lietuvos gyventojų

Dalis žmonių netoleruoja pieno produktuose esančios laktozės. Tai angliavandenis, kitaip vadinamas pieno cukrumi. Laktozės netoleravimo išsivystymas susijęs su fermentu laktaze, kuris skaido laktozę iki gliukozės ir galaktozės, kurie po to rezorbuojami plonajame žarnyne. Jeigu fermento laktazės nepakanka, į storąją žarną iš plonosios patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaldyti žarnyno bakterijos. Taip susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonius organizmo pojūčius.

Laktozės netoleravimas gali atsirasti jau ankstyvame amžiuje, nuo kūdikystės, o gali susiformuoti ir vėliau, gyvenimo eigoje – dėl per didelio pieno produktų vartojimo, tam tikrų pokyčių organizme, t. y. plonąjame žarnyne, virškinamojo trakto sutrikimų ir pan. Tyrimai rodo, kad laktozės netoleravimo paplitimas didėja keliaujant iš Pietų į Šiaurę. Kuo labiau į Šiaurę, tuo jis didesnis, netgi siekia iki 75 proc. Lietuvoje laktozės netoleruoja apie 30 proc. gyventojų.

Laktozės netoleravimas gali būti nuo per mažo fermento laktazės kiekio arba pasireiškiantis nuo per didelio pieno produktų vartojimo. Simptomų stiprumas priklauso nuo to, kaip stipriai trūksta šio fermento. Gali būti dalinis laktozės netoleravimas, kai tiesiog trūksta fermento laktazės, arba visiškas jos netoleravimas, kai jaučiami labai stiprūs simptomai, nes šio fermento plonajame žarnyne praktiškai nėra. Sveikas žarnynas, turintis pakankamai fermento laktazės, gali toleruoti vieną litrą pieno, kuriame yra apie 50 g laktozės.

Laktozės netoleravimo simptomai

Pradinius laktozės netoleravimo simptomus žmogus gali pastebėti pats, jeigu fiksuoja savo kūno pojūčius po valgio: pavyzdžiui, kaip jaučiasi išgėręs kavos su pienu, suvalgęs varškės ar jogurto. Vieniems laktozės netoleravimo simptomai pasireiškia tik vartojant šviežio pieno produktus, tuo tarpu raugintus jie gali valgyti, nes dėl fermentacijos proceso laktozė juose būna dalinai suskaidyta, todėl su ja susitvarko ir mažesnis fermento kiekis.

Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai: pilvo pūtimas, viduriavimas arba, priešingai, vidurių užkietėjimas, dujų kaupimasis ir dėl jo atsiradę žarnyno spazmai. Šie simptomai paprastai atsiranda po valgymo praėjus 0,5–2  val. Jeigu žmogus nekreipia į juos dėmesio, ilgainiui išsivysto lėtinio pobūdžio laktozės netoleravimas, kuris pasireiškia nuovargiu, prasta nuotaika, ir netgi depresija, mat organizme sutrikdoma visa virškinimo sistema ir išprovokuojami minėti negalavimai.

Kita vertus, kai žmonės renkasi pieno produktus be laktozės, dažnai mano, kad tai labai sveikas pasirinkimas, tačiau taip yra nebūtinai, nes produktas gali turėti daug cukraus, daug sočiųjų riebalų, daug druskos. Būtent todėl reikėtų atidžiai įvertinti visumą: sudedamųjų dalių sąrašą ir maistinę vertę. Pienas be laktozės visada saldesnis, nes į jį dedama fermento laktazės, kuris suskaldo laktozę dar prieš jai patenkant į mūsų virškinimo sistemą. Taip pat šiuose produktuose gali būti maisto priedų – konservantų, saldiklių, dažiklių, kurie taip pat gali sužadinti neigiamą organizmo reakciją į juos.

Alergija pieno baltymui

Jeigu organizmas neigiamai reaguoja net į pieno produktus be laktozės, gali būti, kad dėl to kalta ne laktozė, o pieno baltymai, dažniausiai – kazeinas. Tuomet pasireiškia alergijos simptomai – alerginė sloga, dermatitas ir pan.

Norint išsiaiškinti priežastį, būtina 1–2 savaitėms visiškai atsisakyti pieno produktų ir stebėti sveikatos būklę, t. y. kaip pasikeitė savijauta. Jeigu organizmo reakcijos nepakito, galbūt jas sukelia ne pieno baltymas, o kitas alergenas. Tik noriu pabrėžti, kad reikia visiškai nevartoti pieno produktų. Dažnai žmogus įsitikinęs, kad jų nevartoja, nors valgo blynus ar kiaušinienę su pienu, pyragą, kuriame yra varškės, vištieną, pagamintą grietinėlės padaže, ir pan. Nors apdorojant pieną jo baltymai pakinta, jų poveikis organizmui neišnyksta.

Stebėdami savo organizmą, mes patys galime atsakyti į daug klausimų, susijusių su mityba, ir atrasti mūsų sveikatai palankiausius maisto produktus. Jeigu jaučiame tam tikrus su virškinamuoju traktu susijusius simptomus, patariu rašyti dienoraštį, kuriame žymėtume, ką valgėme ir kokius simptomus jautėme. Pavyzdžiui, praėjus 2 valandoms po valgio stebėti savo organizmą ir jo reakcijas į suvalgytą maistą.

Toks stebėjimas padės atsekti, ar tikrai yra pieno produktų netoleravimas. Gydytojai kartais dalinasi, kad žmonės būna įsitikinę, kad netoleruoja pieno, nors jų sveikatos sutrikimų priežastys – visai kitos. Mes dažnai vaikomės šiuolaikinių madų – nevalgyti glitimo turinčių produktų, pieno produktų ir pan., patys sau nusistatome diagnozę, tačiau simptomų visumą gali įvertinti tik specialistas.

Kuo pakeisti pieno produktus?

Vieniems iš pieno produktų tinka tik sviestas, kuriame yra labai nedidelis baltymų ir laktozės kiekis, arba lydytas sviestas, kuriame likę tik pieno riebalai, o visų kitų pieno produktų jie priversti atsisakyti, nes, juos vartodami, kenčia, pavyzdžiui, nuo alerginio rinito. Kai kuriems žmonėms netinka net lydytas sviestas, nes jų organizmas reaguoja netgi į laktozės ar baltymų pėdsakus.

Tačiau, net jeigu pieno produktų tenka atsisakyti visam laikui, tai nėra tragedija, svarbu atrasti jų pakaitalus. Tarkime, pasiilgusiems baltos kavos ar pienu balintos arbatos pieną galima pakeisti augalinės kilmės produktais – ryžių, avižų, kokosų gėrimu.

Pieno produktai laikomi kalcio šaltiniu, taip pat jie turi mums svarbių mineralų bei vitaminų, todėl, eliminavus juos iš savo mitybos, būtina gauti šių medžiagų iš kitų produktų. Beje, jeigu pieno produktų nevartosime tik kelias savaites, kalcio trūkumo nepajusime, tačiau, ypač svarbu gauti šio mineralo iš kitų produktų tiems, kurie jau ilgą laiką visiškai nevartoja pieno produktų.

Pavyzdžiui, vietoj pieno į košę galima įberti aguonų, kurios turi daug kalcio. Taip pat verta į mitybos racioną įtraukti šparaginių pupelių, riešutų, brokolių, džiovintų figų ir kitų kalciu turtingų produktų. Jei gausime pakankamai baltymų iš kitų šaltinių: mėsos, žuvies, kiaušinių, ankštinių, riešutų, tai baltymų trūkumo negauto iš pieno nepajusime.

 

Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.

 

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x