fbpx

Picos dienos proga – sveikatai palankesni šio skanėsto receptai

Šeštadienį, vasario 9-ąją, pasaulyje minima Tarptautinė picos diena. Nors tai vienas populiariausių patiekalų daugelyje pasaulio šalių, tačiau dažnai jis asocijuojasi su nesveikais ir sveikatai nenaudingais produktais. Ar gali visų taip mėgstama pica tapti sveikatai palankesniu pasirinkimu? Maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad gali ir dalijasi lengvai pagaminamos picos receptais.

 „Pica, kaip patiekalas vien iš pavadinimo, nėra organizmui žalingas ar nenaudingas produktas. Apskritai, svarbu suprasti, kad nėra vieno, mūsų organizmą žalojančio produkto. Žalą daro visuma t.y. nesubalansuota, nereguliari, neįvairi ir nesaikinga mityba. Tad, priešingai, namie, iš viso grūdo miltų pagaminta ir daržovėmis gardinta pica gali tapti puikiu pasirinkimu. Tai, pavyzdžiui, gali būti vienas iš sprendimų, kaip vaikus paskatinti valgyti daugiau daržovių“, – sako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Specialistė teigia, kad ruošiant picos pagrindą įprastinius baltuosius miltus pakeitus viso grūdo ar spelta miltais pica gali netgi tapti naudingu pasirinkimu šeimos pietums ar vakarienei. Galite net varškės pagrindu iškepti picą, ar panaudoti viso grūdo tortilijų lakštus ir iškepti uždarą picą, uždedant lakštus iš abiejų pusių.

„Svarbu nepamiršti ir produktų, kuriais pica yra gardinama. Reikėtų vengti rūkytų, vytintų mėsos ar žuvies produktų, nenaudoti per daug sūrio, fermentinį keisti kietuoju, puskiečiu sūriu, mozarela tipo sūriu, ar net varškės sūriu. Taip pat reikėtų vengti didelio kiekio druskos – saikingą jos kiekį naudoti tik pagrindo pagardinimui, taip pat gausime druskos ir iš sūrio, o picą geriausia gardinti prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, baziliku. Jei norima picos su mėsa, tuomet rekomenduojama rinktis virtą vištienos krūtinėlę ar kitą mažiau riebią, stipriai termiškai neapdorotą mėsą. Picą gausiai gardinkime įvairiausiomis daržovėmis: pomidorais, cukinija, alyvuogėmis, paprikomis, grybais, špinatais, brokoliais, raugintais agurkais, kukurūzais, porais, mėlynuoju svogūnu ir kitomis daržovėmis“, – sako R. Bogušienė.

Maisto technologė dalijasi patikrintais, greitai ir lengvai paruošiamais, skanios ir sveikesnės picos receptais.

Viso grūdo speltos ir varškės (9%) pica su daržovėmis

 

Jums reikės picos padui:

250 g viso grūdo speltos miltų

250 g šviesių spelta miltų

250 g varškės (9%)

100 g kefyro (2,5%)

2 kiaušinių

1 a. š kepimo miltelių

100 g ypač tyro alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

 

Gaminimo eiga

Varškę pertrinkite ir sumaišykite su kefyru, aliejumi, kiaušiniais ir druska. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Į varškės masę po truputi berkite miltų mišinį ir išminkykite tešlą. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite plokščią, apvalų pusgaminį ir perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite orkaitėje 180ºC temperatūroje 20-25 min. (kepimo laikas priklauso nuo picos pado storumo).

 

Picos priedai

Ištraukę apkeptą padą pertepkite jį natūralia pomidorų tyre ar ne mažiau 50 proc. pomidorų padažu, pagardinkite konservuotais kukurūzais, mažaisiais pomidoriukais. Kepkite dar 8-10 min., 180ºC temperatūroje, po to pabarstykite kietuoju sūriu ir dar 5-8 min. pakepkite ir iškepus apibarstykite rukolomis. Picos priedus galite koreguoti pagal savo skonį.

2. Viso grūdo speltos pica su pomidorais ir kietuoju sūriu (40%) (tausojantis)

 

Jums reikės:

240 g šviesių spelta miltų

240 g viso grūdo spelta miltų

1 stkl. vandens

5 v.š ypač tyro alyvuogių aliejaus

1 a.š. kepimo miltelių

Žiupsnelio joduotos druskos

3 dideli pomidorai

100 g kietojo sūrio

3-4 v.š pomidorų padažo (ne mažiau kaip 50 proc. Pomidorų pastos)

Bazilikų

 

Gaminimo eiga:

Pagrindas – Miltus sumaišykite su kepimo milteliai ir druska, supilkite vandenį, aliejų ir išminkykite tešlą. Iš gautos masės iškočiokite apvalų, plokščią pusgaminį ir perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Priedai – pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais. Fermentinį sūrį sutarkuokite. Paruoštą picos pagrindą aptepkite pomidorų padažu, apdėliokite smulkintais pomidorais, apibarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite orkaitėje 200 ºC temperatūroje 10-15 min. (Kepimo laikas priklauso nuo picos pado storumo). Iškepus apibarstykite bazilikais.