liepos, 27 2022 Naujas kokybe paženklinto maisto ženklas: kodėl jį verta įsidėmėti?
Nemaža dalis vartotojų jau senai įsidėmėjo kokybe paženklinto maisto etiketes – produktai su ES saugomomis nuorodomis (SKVN, SGN, GTG), ekologiški ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP). Tačiau mažai kas žino, kad Lietuvoje pasirodė naujas kokybe paženklinto maisto ženklas “Nacionalinė kokybė Lietuva” – jis parodo, kad šiuo ženklu paženklintas produktas pagamintas ir sertifikuotas Lietuvoje ir atitinka pagrindinius NKP sistemos reikalavimus.

Pasak specialistės, naujas (papildomas) ženklas sukurtas tam, kad rinkoje galima būtų atskirti produktus, kurie atitinka tik pagrindinius Nacionalinės maisto kokybės sistemos (NKP sistema) reikalavimus, nuo dar aukštesnės kokybės produktų, atitinkančių ir pagrindinius ir papildomus NKP sistemos reikalavimus.
Naujas NKP ženklas yra žalios spalvos su stilizuota Lietuvos vėliava – jis parodo, kad šiuo ženklu paženklintas produktas pagamintas ir sertifikuotas Lietuvoje ir atitinka pagrindinius NKP sistemos reikalavimus.
Šie reikalavimai yra griežtesni, negu standartinei produkcijai taikomi privalomieji reikalavimai, bet juos įmanoma įgyvendinti ir stambiam, ir smulkiam verslui, siekiančiam išsiskirti rinkoje geresne produkcijos kokybe. Šis ženklas parodo nacionaliniu lygmeniu pasiekiamą kokybę. Tuo tarpu ankstesnis ženklas „Kokybė“ parodo atitiktį dar ambicingesniems (papildomiems) reikalavimams ir dar aukštesnę kokybę, kurią sunkiau įgyvendinti plačiam gamintojų ratui.

Šio ženklo nauda neabejotina ir vartotojui. Vartotojas, pasirinkdamas tokiu ženklu paženklinta produkciją, gali būti tikras, kad šios produkcijos atitiktis aukštesniems kokybės reikalavimams yra prižiūrima nepriklausomos kontrolės institucijos ir tai nėra įmonės lygmens prekės ženklas, bet nacionaliniu lygmeniu patvirtintas ženklas, kurio naudojimas yra reglamentuotas ir kontroliuojamas.
“Lietuvos stilizuotą vėliavą turintis ženklas parodo vartotojui, kad produkcija yra pagaminta ir sertifikuota Lietuvoje, tai reiškia, kad ji ne tik yra aukštesnės kokybės, bet ir yra vietinės gamybos, buvo vežama trumpesnį atstumą, dėl to galima tikėtis, kad tokia produkcija bus šviežesnė ir jos transportavimas turėjo mažesnį poveikį aplinkai,” – sakė Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vyr. specialistė Natalija Guseva.
Daugiau apie sveikatai palankius, ekologiškus produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie nacionalinės kokybės ir garantuotus tradicinius gaminius, saugomos kilmės vietos nuorodos bei saugomos geografinės nuorodos maisto produktus, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite jau trečius metus rengiamoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) 2021 m. rugsėjo 29 d. 10 val. Vilniuje (viešbutis „Crown Plaza Vilnius“ M. K. Čiurlionio g. 84).
Renginys nemokamas.
Registracija būtina : bit.ly/3MI20IM
Renginio rėmėjas: LR žemės ūkio ministerija
Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.
