fbpx

Maitinimas asmens sveikatos priežiūros įstaigose – dietų aprašas ir dietų skyrimo metodinės rekomendacijos

Reikalavimai pacientų maitinimo organizavimui reglamentuoti Pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2019 m. rugpjūčio 20 d. įsakymu V-1000 „Dėl Pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Tvarkos aprašas).

Tvarkos apraše nustatyti tiekiamų maisto produktų kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai pacientų maitinimui tiekiamuose maisto produktuose. Taip pat pateiktas draudžiamų tiekti maisto produktų sąrašas. Reikalavimai nustatyti vadovaujantis naujausiais tyrimais sveikos mitybos srityje bei Europos Komisijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos teisės aktais ir rekomendacijomis.

Tvarkos aprašo 1 ir 2 prieduose pateikti nepilnamečiams ir suaugusiesiems pacientams skiriamų dietų apibūdinimai (dietos gali būti standartinės, gydomosios standartinės ir gydomosios specifinės). Dietas galima modifikuoti apjungiant kelias pvz., esant hipolaktazijai, bet kuri dieta gali būti modifikuota į belaktozę arba sumažinto laktozės kiekio dietą, tada užsakyme prie dietos simbolio pažymimas laktozės simbolis, (CDLac(-) – pacientas gaus asmenų, sergančių cukriniu diabetu, dietą be pieno produktų). 

Siekiant pateikti išsamesnę informaciją, reikalingą sudaryti konkrečių dietų valgiaraščius, Lietuvos dietologų draugija parengė Asmens sveikatos priežiūros įstaigose skiriamų dietų aprašą ir dietų skyrimo metodines rekomendacijas.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija (sam.lrv.lt)

 

Komentarų:

Įrašyti komentarą