fbpx

Lietuvos ugdymo įstaigų apklausos rezultatai

Šių metų spalio mėnesį visose Lietuvos ugdymo įstaigose vykdėme apklausą apie maisto švaistymo problemą. Atsakymų sulaukėme iš 314 šalies ugdymo įstaigų. Didžioji dauguma – 62,1 proc. – patvirtino, kad jų ugdymo įstaigoje yra suvalgomas ne visas maistas.

Pusė visų apklaustųjų (49,7 proc.) nurodė, kad kas mėnesį lieka nuo 10 iki 49 kg nesuvalgyto maisto. Dešimtadaliui (11,5 proc.) lieka iki 99 kg maisto, o kas dvidešimtam (5,4 proc.) daugiau nei 100 kg nesuvalgyto maisto. Likęs trečdalis (33,4 proc.) respondentų į klausimą neatsakė.

Anot respondentų, pagrindinė priežastis kodėl lieka nesuvalgyto maisto – valgiaraščiai neatitinka vaikų mėgstamų patiekalų. 72,2 proc. respondentų siūlo spręsti maisto švaistymo problemą į valgiaraščius įtraukiant vaikų mėgstamus patiekalų.

Vaikai labiausiai mėgsta miltinius ir bulvinius patiekalus, taip pat daržovių lėkšteles. Tarp nemėgstamiausių – daržovių troškiniai, salotos, patiekalai su ankštiniais. Todėl, siūloma įtraukti bandeles, sausainius, makaronus, picas, dešreles, tradicinius bulvių patiekalus ir kitus.

55,3 proc. respondentų siūlo koreguoti valgiaraščius iš esmės: mažinti porcijas ir didinti kalorijų skaičių, mažesnį maisto kiekį siūlyti pusryčiams, atsižvelgti į sezoną ir reguliariai valgiaraštį keisti.

Lygiagrečiai valgiaraščių keitimui turėtų būti vykdomas ir švietimas – tai trečias svarbiausias dalykas,  padėsiantis spręsti maisto švaistymo problemą, kurį įvardija 52,3 proc. respondentų, susiduriančių su maisto švaistymo problema.

„Būtina šviesti ne tik vaikus, bet ir tėvus, kad ir namie būtų valgomas sveikatai palankus maistas, o ne tik  ugdymo įstaigoje bandoma pakeisti mitybos įpročius. Kompleksinis švietimas ir įpročių formavimas yra labai svarbus, ir įtraukiami turėtų būti vaikai, tėvai, ir, žinoma, ugdymo įstaigos personalas bei virėjai“, – sako maisto technologė, viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.

Tyrimas atskleidė, kad ugdymo įstaigų atstovai tikisi, kad virėjai nuolatos kels kvalifikaciją ir specializuosis išskirtinai vaikų maitinime. Taip pat apklausos dalyviai atkreipė dėmesį kaip maistas patiekiamas. Pirmiausiai siūloma patiekti pagrindinį patiekalą ir tik po jo sriubą. Taip pat manoma, kad pilnas švediško stalo principo įgyvendinimas padėtų sumažinti iššvaistomo maisto kiekius.

„Apklausos duomenys rodo, kad valgiaraščių keitimas į vaikų mėgstamus patiekalus spręstų šią problemą, tačiau mūsų tikslas, kad ne tik maisto švaistymas mažėtų, bet vaikai gautų sveikatai palankų maitinimą, todėl sieksime, kad vaikų mėgstami patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki“, – sako R. Bogušienė.

 

Komentarų:

Įrašyti komentarą