fbpx

Antrą kartą Lietuvoje Kokybiško maisto šventė 2019. AKIMIRKOS

Rugsėjo 26 d. vyko  antrus metus iš eilės organizuojama Kokybiško maisto šventė, kurios metu daugiau kaip trys šimtai renginio svečių lankėsi nemokamoje konferencijoje ir degustacijoje.

„Žmonių požiūris keičiasi į gerą. Ir tokios šventės gimsta, nes siekiame parodyti visuomenei, jog valstybės požiūris taip pat keičiasi. Mūsų tikslas, kad valstybės politika skatintų teigiamus pokyčius ir vartotojai  rinktųsi kokybe paženklintus produktus”, – sako Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Organizatorių nuomone, Kokybiško maisto šventė yra naudinga tiek vartotojui, tiek gamintojui.

„Tokių renginių metu vartotojai susipažįsta su kokybe paženklintais maisto produktais ir vėliau juos naudoja kasdienėje savo mityboje. Gamintojams tai labai svarbu, nes matydami visuomenės susidomėjimą jie yra suinteresuoti tokių produktų rinkai pristatyti vis daugiau. Siekiame, kad Lietuvos rinka išaugtų ir vartotojas prekybos centrų lentynose rastų vis daugiau kokybe paženklinto maisto“, – sako renginio organizatoriai, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Šiais metais gamintojų susidomėjimas Kokybiško maisto švente išaugo net kelis kartus. Šventės metu Kokybe paženklintų maisto produktų gamintojai degustacijoje pristatė savo gaminius, taip pat buvo paskelbti konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2019“ nugalėtojai.

Produktų su ES saugomomis nuorodomis kategorijoje nugalėtojais tapo daugeliui gerai žinomas sūris „Džiugas” ir Daujėnų naminė duona. Ekologiškų produktų kategorijoje nominacija atiteko ekologiškų avižų, žaliųjų grikių, speltos kviečių ir rugių kruopyčių mišiniui „Mamuko košės”. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų kategorijoje apdovanotos ūkininko Mindaugo Šlapkausko Šaldytos aviečių sultys su cukrumi ir ūkininkės Audronės Ispiryan aviečių veislė „Polka“.

„Kokybe paženklintas maistas 2019“ nugalėtojai atviravo, jog pastebi, kad vartotojai kasmet vis labiau atkreipia dėmesį į sveikatai palankius produktus.

„Matome, jog Coca-colų ir traškučių banga slūgsta. Žmonės labiau domisi, ką jie vartoja. Vartodami nacionalinės kokybės produktus mes renkamės ne tik kokybę“, – sako ūkininkė, aviečių augintoja Audronė Ispiryan pridurdama, jog tokiu būdu keliama visos Lietuvos ekonomika. A. Ispiryan avietes augina jau penkiolika metų, todėl pripažįsta, jog darbo per tuos metus įdėta labai daug, o apdovanojimas tik skatina eiti į priekį.

Renginio svečiai turėjo galimybę apsilankyti ir nemokamoje konferencijoje, kurioje savo žiniomis ir patirtimi dalijosi žinomi sveikos mitybos specialistai, lektoriai ir kokybe paženklinto maisto gamintojai. Pranešėjai didelį dėmesį skyrė patarimams, kaip atpažinti kokybe paženklintus maisto produktus bei pasakojo, kodėl šie produktai pranašesni už įprastus. Taip pat buvo dalinamasi gerąja gamybos patirtimi, kokybe paženklintų maisto produktų integravimu į viešojo maitinimo sektorių – darželius, mokyklas, ligonines.

Organizatoriai atskleidė, jog ir kitais metais organizuos Kokybiško maisto šventę ir tikisi sulaukti dar didesnio visuomenės susidomėjimo.

Renginio rėmėjas  LR Žemės ūkio ministerija.