fbpx

Kokybiško maisto šventėje netilo diskusijos dėl kokybe paženklintų produktų vartojimo skatinimo ir realizavimo

Trečius metus iš eilės Kokybiško maisto šventė bendram tikslui suvienijo kokybe paženklinto maisto gamintojus, ūkininkus, įvairių sričių specialistus, miestų ir rajonų atstovus bei sveikos gyvensenos entuziastus. Renginyje vieną diskusiją keitė kita, buvo dalijamasi gerąja patirtimi ir bandoma „iškelti į paviršių“ aktualias problemas.

LR Žemės ūkio ministras Andrius Palionis

LR Žemės ūkio ministras Andrius Palionis džiaugiasi, jog per kelerius metus įvyko pokyčių – daugėja dalyvių šventėje, žinia sklinda iš lūpų į lūpas. Tiesa,  ministras neslepia, jog tai tikrai ne kelio pabaiga ir nuveikti dar reikia labai daug.

Siekiama, jog didėtų kokybe paženklinto maisto pasiūla ir paklausa

Anot A. Palionio, dar vis trūksta bendradarbiavimo tarp augintojų ir perkančiųjų organizacijų. Padrikas savivaldybių ar viešųjų įstaigų tiekėjų ieškojimas neduos labai gerų rezultatų. Būtina spręsti kokybe paženklinto maisto realizavimo problemą.

„Nėra taip, kad gamintojai nenorėtų kurti aukštesnės pridėtinės vertės, sveikesnio ir kokybiškesnio maisto. Jie tikrai nori, bet susiduria su realizavimo problema. Senojoje Europoje tradicijos jau anksčiau yra susiformavusios ir ekologiško maisto kiekis prekyboje santykinai yra žymei didesnis nei Lietuvoje“, – sako A. Palionis.

UAB „Ekofrisa“ eksporto vadovė Ieva Ragauskienė pastebi, jog ekologijos banga po truputį pasiekia ir Lietuvą, tačiau lyginant su kitomis Europos valstybėmis dar yra kur pasitempti.

„Mes esame ir žaliavos tiekėjai, todėl pastebime, jog Europoje yra didžiulis susidomėjimas ekologiška produkcija. Gamintojai ir perdirbėjai intensyviai ieško ekologinės žaliavos. Matome augantį ir mūsų klientų ratą, todėl darome išvadą, jog vartotojams ekologiški produktai taip pat tampa svarbiais“, – sako I. Ragauskienė.

Palionis pažymi, jog pirmiausia turėtų atsirasti atitinkama paklausos ir pasiūlos dalis, o tai yra sudėtinga, kai finansų kiekis ribotas. Taip pat ir ūkių pajėgumai dar per maži. Reikia, kad jie persiorientuotų ir pateiktų rinkai pakankamą kiekį produktų, jų neišbrangintų. Šioje situacijoje būtini kompleksiniai sprendimai.

„Šventės metu didelis dėmesys buvo skiriamas viešiesiems pirkimams. Norisi, jog kokybe paženklinta produkcija atsidurtų ir viešosiose įstaigose. Daug diskutavome, kodėl ugdymo įstaigos nesirenka smulkaus ūkio, esančio toje vietovėje, o pirmenybę teikia bendram maitinimo paketui visiems metams“, – sako A. Palionis pridurdamas, jog šioje situacijoje veikiausiai ugdymo įstaigų vadovai prisibijo atsakomybių.

Palionis svarsto, jog galbūt žinomos istorijos, kuomet viešieji pirkimai yra apskundžiami ir įstaigos lieka apskritai be maitinimo ir išgąsdina įstaigų vadovus. Tiesa, šiuo metu įvairiais būdais ieškoma geriausių sprendimų, kurie suteiktų galimybę ūkininkams pasiūlyti savo produkciją vaikų darželiams ar kitoms viešojo sektoriaus įstaigoms.

Šventėje geriausių gaminių apdovanojimai ir degustacija

Renginyje paskelbti ir apdovanoti konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2020“ nugalėtojai:

  • Ekologiškų produktų kategorijoje nominacija atiteko išskirtiniam „Ekofrisa“ produktui „Ekologiškam batonėliui iš grikių su brokoliais ir svarainiais“.
  • Geriausiu produktu su saugoma geografine nuoroda išrinktas „Lukšių pieninės“ „Lietuviškas varškės sūris „Senolių“ 22% rieb.“.
  • „Vyšnių uogienė“, ūkininkas Mindaugas Šlapkauskas – pagal nacionalinę kokybės sistemą pagamintas produktas.

Ukmergės, Panevėžio, Lazdijų, Kauno rajono ir Vilniaus miesto savivaldybėms įteikti prizai už aktyvų ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo, populiarinimo ir vartojimo skatinimą.

Prakalbus apie Kokybiško maisto šventės tęstinumą, A. Palionis pažymi, jog visuomenei reikia nuolatos kalbėti apie sveiką mitybą ir priminti, jog tai svarbi mūsų gyvenimo dalis, o sveikata turime rūpintis patys. Kokybe paženklinto maisto gamintojai ragina ir kitas įmones susimąstyti ir nebijoti keisti savo krypties.

„Pasiūlos gausoje yra tikrai nemažai ir nekokybiškų gaminių, tačiau iš tiesų žmonėms kokybė visuomet bus pirmoje vietoje. Skatinu ir kitus gamintojus atkreipti į tai dėmesį. Kuo garsiau šauksime apie kokybiškus produktus, tuo bus geriau ir vartotojams, ir gamintojams“, – įsitikinęs „Lukšių pieninės“ komercijos direktorius Žygimantas Čiūta.

 

Renginio akimirkos

Kokybiško maisto šventės dalyviai buvo kviečiami ne tik įsitraukti į įvairias diskusijas, klausytis pranešimų, bet ir paragauti kokybe paženklintų produktų degustacijoje, kuri vyko viso renginio metu. Ūkininkai ir gamintojai pristatė įvairiausius gaminius –  grūdų, pieno produktus, daržovių ir vaisių produktus, gėrimus, medaus gaminius, įvairiausius gardėsius.

Tikimės, kad jau tradicija tapusi „Kokybiško maisto šventė“ ir konkursas „Kokybe paženklintas maistas“ vyks ir kitais metais ir rinkoje vis daugės kokybe paženklinto maisto, tiek ugdymo, gydymo įstaigose, tiek restoranuose bei namuose.

 

Kokybiško maisto šventės įrašai:

Apie šventę spaudoje:

 

Komentarų:

Įrašyti komentarą