Kokybiško maisto šventėje netilo diskusijos dėl kokybe paženklintų produktų vartojimo skatinimo ir realizavimo

Ketvirtus metus iš eilės Kokybiško maisto šventė bendram tikslui suvienijo kokybe paženklinto maisto gamintojus, ūkininkus, įvairių sričių specialistus, miestų ir rajonų atstovus bei sveikos gyvensenos entuziastus. Renginyje vieną diskusiją keitė kita, buvo dalijamasi gerąja patirtimi, savo gaminius pristatė Lietuvos gamintojai.

Visame pasaulyje auga dėmesys maisto tausojimui, produktų kokybei ir žmonių sveikatai. Lietuvos vartotojai turi vis daugiau galimybių įsigyti kokybiškų maisto produktų. Tačiau pagal kokybės sistemas pagaminti produktai vis dar nėra labai gerai žinomi vartotojams. Todėl šventėje daug dėmesio skirta ekologiškiems ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintiems produktams bei maisto produktams, paženklintiems saugoma geografine nuoroda, saugoma kilmės vietos nuoroda ir garantuoto tradicinio gaminio nuoroda.

Kaip teigė jau ketvirtus metus šventę organizuojanti VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė, ši šventė – puiki galimybė ne tik susipažinti su kokybiško maisto gamintojais, bet ir plėsti žinias apie kokybiško maisto vartojimą, skatinti žmonių sąmoningumą rinktis kokybiškus produktus.

„Labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių atpažintu ekologiškus, pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus, su saugoma geografine nuoroda produktus. Jeigu vartotojai ne tik juos atpažins, bet ir ieškos tokių produktų, bus reiklūs gamintojams, tai keisis ir gamintojai, pateiks į rinką vis daugiau kokybe paženklinto maisto, kuris bus palankesnis ne tik gamtai, bet ir žmogaus sveikatai,“ – sakė Raminta Bogušienė.

Iš lauko tiesiai ant stalo

Šventės metu surengtoje konferencijoje pristatytos kokybės sistemų naujovės ir aktualijos, mokslininkai lygino ekologiškų ir įprastinių produktų maistinę vertę, įtaką sveikatai bei kartu su praktikais dalijosi trumpųjų maisto tiekimo grandinių vystymo teorija ir praktika.

Pasak žemės ūkio ministro patarėjo Daivaro Rybakovo, trumposios maisto tiekimo grandinės yra vienas iš faktorių, priartinančių kokybiškus maisto produktus prie vartotojo.

„Trumpoji tiekimo grandinė yra maistas iš lauko tiesiai ant stalo. Realiame gyvenime – tai ūkininkų turgeliai, sveiko maisto parduotuvėlės, prekyba iš ūkio, elektroninės parduotuvės, tiesioginis produkcijos pristatymas  vartotojams į namus, mugės, parodos, paviljonai, vaikų darželiai ir mokyklos, maitinančios vaikus ekologiškais produktais, restoranai ir kavinės, bendradarbiaujančios su vietiniais ūkininkais“, – kalbėjo ministro  patarėjas D.Rybakovas.

Trumposios grandinės ne tik atpigina maistą, nes tarp ūkio ir vartotojo gali dalyvauti tik vienas tarpininkas, bet ir prisideda prie klimato kaitos mažinimo, produktus pervežant mažesniais atstumais. Žemės ūkio ministerija nuo šių metų rems ūkininkų bendradarbiavimą – trumpųjų grandinių kūrimui numatyta 7,7 mln. Eur.

Pagal kokybės sistemas pagaminti produktai jau įtraukti ir į „žaliuosius pirkimus“. Vyriausybė yra numačiusi, kad perkančiųjų organizacijų „žalieji pirkimai“ nuo 2023 m. turės sudaryti 100 procentų visų pirkimų.

Šventėje geriausių gaminių apdovanojimai ir degustacija

Konkursui „Kokybe paženklintas maistas 2021“ 11 gamintojų pateikė 20 ekologiškų, nacionalinės kokybės ir su saugomomis nuorodomis produktų.

Ekologiškų produktų kategorijoje nominacija atiteko ūkininkui Edmundui Henrikui Jastramskiui už ekologišką šalto spaudimo rapsų aliejų ir  UAB „Du medu“ už ekologiškus sausainius „Du medu”.

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų kategorijoje apdovanojimas įteiktas Ginto Cimakausko ūkiui už vištų kiaušinius.

Geriausiu produktu su saugoma geografine nuoroda išrinktas „Lukšių pieninės“ puskietis sūris „Liliputas“.

“Džiaugiamės gautu įvertinimu mūsų gaminamam sūriui „Liliputas“, kurio gamybos pradžia siekia 1958 metus, o 2015 m. Europos Komisijos patvirtintas su saugoma geografine nuoroda,-“ teigė UAB „Lukšių pieninės“ komercijos direktorius Žygimantas Čiūta.

Šventės metu Klaipėdos rajono, Šiaulių miesto, Druskininkų, Biržų rajono savivaldybėms įteikti prizai už ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo, populiarinimo ir vartojimo skatinimą. Ministro padėkų sulaukė šiais metais vaikučius pradėję maitinti pagal kokybės sistemas pagamintais produktais 14 Šiaulių miesto, 10 Panevėžio rajono, 7 Ukmergės miesto, 4 Klaipėdos rajono (3 Gargždų ir 1 iš Priekulės), 3 Druskininkų miesto, po 2 Biržų ir Lazdijų rajonų bei vieną Jurbarko, Vilniaus miesto ir Kauno rajono vaikų ugdymo įstaigos.

Kokybiško maisto šventės dalyviai buvo kviečiami ne tik įsitraukti į įvairias diskusijas, klausytis pranešimų, bet ir paragauti kokybe paženklintų produktų degustacijoje, kuri vyko viso renginio metu. Ūkininkai ir gamintojai pristatė įvairiausius gaminius – grūdų, pieno, daržovių ir maisto produktus, gėrimus, medaus gaminius bei įvairiausius gardėsius. Tikimasi, kad jau tradicija tapusi Kokybiško maisto šventė ir konkursas Kokybe paženklintas maistas vyks ir kitais metais, o rinkoje vis daugės kokybe paženklinto maisto – tiek ugdymo, gydymo įstaigose, tiek restoranuose.

Daugiau šventės akimirkų galite rasti ČIA. 

Komentarų:

Įrašyti komentarą