fbpx

KAIP UŽAUGINTI VAIKĄ, VALGANTĮ SVEIKĄ MAISTĄ?

Sveiko maisto šventėje, rugsėjo 25 d. Pažaislyje, vyks ne tik konkursas „Desertų mūšis“, degustacija, vaikų edukacinės programos, sveikatai palankių produktų mugė ir sveiko maisto vakarienė Liepų alėjoje. Dalyviai išgirs Žolinčių akademijos įkūrėjos Danutės Kunčienės ir maisto technologės Ramintos Bogušienės patarimus apie sveikatai palankų maistą.

 Kokie desertai ir užkandžiai yra sveikatai palankūs?

r-bogusiene

Maisto technologė Raminta Bogušienė

“Maistas – daugiau nei kuras. Kuras ir tas praturtinamas, kad būtų palankesnis automobiliui, kad variklis negestų, kad funkcionuotų ilgesnį laiką. Tenka apgailestauti, kad maisto pramonė dažnai žmonėms siūlo menkavertį perdirbtą maistą. Nors žaliavų kokybė turi atitikti privalomuosius reikalavimus, maisto technologai cukraus, druskos, riebalų kiekius gali dėti savo nuožiūra, gali net pašalinti skaidulines medžiagas, vitaminus. Labiausiai maisto pramonei apsimoka naudoti rafinuotus, dezodoruotus ar net hidrintus riebalus, nes nuo jų nepasisotinama, nejaučiamas tikrasis aliejaus skonis, produktai neatrodo riebūs, todėl nuperkama ir suvalgoma daugiau”, – teigia maisto technologė R. Bogušienė.

R. Bogušienė konferencijos metu informuos kaip išsirinkti užkandžius ir desertus iš prekybos centrų, kokie kriterijai svarbūs, kad pasirinktas produktas būtų sveikatai palankus. Visų mėgstami avižiniai sausainiai taip pat gali būti sveikatai nepalankūs. Nes gamindamas juos maisto technologas įdės teisės aktų reikalaujamus 20 proc. avižų produktų, o didžiąją dalį sudarys rafinuoti kvietiniai miltai ir daug cukraus. Juk būtina maisto technologo sukurto produkto sąlyga – perkamumas. O pirks tada, kada bus “skanu”. Lieka tik “skanu” su dominuojančiais rafinuotais produktais, tuščiomis kalorijomis ir stipriu saldžiu skoniu.

“Sveiko maisto šventėje pasidalinsiu žiniomis ir maisto technologės patirtimi, kiek cukraus suvartojame kasdien ir kiek jo pakanka mūsų organizmui. Ar yra naudingų riebalų? Kodėl kepyklėlės, įsisteigusios prie kiekvieno namo kampo, žmonijai kelia sveikatos problemų ir kaip pasikeitus gaminių sudėčiai galėtume išsaugoti sveikatą”, – sako viena iš Sveiko maisto šventės organizatorių Raminta Bogušienė.

Kaip užauginti vaiką, valgantį sveiką maistą?

danute-708x1024

Žolinčių akademijos įkūrėja Danutė Kunčienė

“Vaikai labai greitai užauga”, – taip sako daugelis mūsų. Gal tai sakydami pripažįstame sau, kad nesuspėjome įdiegti, pripratinti prie sveiko gyvenimo būdo. Laimingi tie, kurie pamena maisto gaminimo ir jo laiminimo su vaikais akimirkas. Laimingi tie, kuriems niekada netrūkdavo laiko gaminti ilgiau kartu nei įprasta tą daryti vienam. Greitas maistas, greito valgymo įgūdžiai ne iš visų šeimų išstūmė šviežią, pačių gamintą, išmylėtą maistą”, – įsitikinusi D. Kunčienė.

Pasak mitybos kultūros puoselėtojos Danutės Kunčienės valgymui skirtas stalas – tai šeimos altorius. Nuo savo demonstruojamo elgesio prie stalo auginame vaiką, valgantį sveiką maistą. Maistą, nesugadintą neigiamų emocijų, plepalų, skubėjimo. Žolinčių akademijos prezidentė D. Kunčienė pasidalins savo patirtimi, kaip su vaikais raugti daržoves, uogas, žoles ir kaip jas gardinti, kiekvienas galės paragauti rauginto moliūgo, morkos, krieno šaknies.

Susitikime Sveiko maisto šventėje!

Sveiko maisto šventėje vyksiančiame konkurse „Desertų mūšyje“ savo stalus pristatys net 15 komandų!

Dar liko laisvų vietų prie geriausiu Kaune pripažinto restorano šefo Ernesto Viršilo ruošiamo 100 metrų ilgio šventinio stalo Liepų alėjoje. Išankstinė vietų rezervacija vyksta http://www.sveikuoliai.lt/sveiko-maisto-stalo-rezervecja/

Šventėje dalyvauti gali visi, kuriems smalsu ir įdomu susipažinti su sveiko maisto idėja. Programa ir kita informacija skelbiama www.sveikuoliai.lt. Smulkesnė informacija teikiama el. paštu info@sveikuoliai.lt

Komentarų:

Įrašyti komentarą