gruodžio, 2 2024 Ką valgyti užpuolus virusams ir kaip stiprinti imunitetą? Dietistės Ramintos Bogušienės patarimai žarnyno infekcijos ir peršalimo atvejais
Virusai ir bakterijos dažnai užklumpa rudens ir žiemos laikotarpiu. Norint greičiau pasveikti ir palaikyti gerą savijautą, labai svarbu pasirinkti tinkamus maisto produktus ir laikytis tam tikrų gyvenimo būdo patarimų. Dietistė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė, dalinasi svarbiausiais patarimais, ką daryti kai užpuola tiek žarnyno infekcijos, tiek peršalimas ir kaip stiprinti imunitetą, kad išvengti sveikatos problemų šaltuoju metų laiku.
Žarnyno infekcijos metu svarbu mikrofloros atstatymas
Kai organizmą užklumpa žarnyno infekcija, labai svarbu užtikrinti, kad jis gautų pakankamai skysčių ir maistinių medžiagų, kad būtų palaikoma mikroflora ir atstatoma virškinimo sistema. Rekomenduojami maisto produktai:
- Jei tik įmanoma, vartokite natūralius probiotikus arba papildykite maisto papildais. Svarbu ne tik gerosios bakterijos, bet ir prebiotikai t.y. maistas bakterijoms, nes be jų jos neišgyvens mūsų virškinamajame trakte. Šie produktai (tirpios ir netirpios skaidulos gaunamos su maistu arba kaip maisto papaildai) padeda atkurti žarnyno mikroflorą, kuri gali būti sutrikdyta dėl infekcijos.
- Vartokite sultinius – iš vištienos, daržovių ar kaulų virti sultiniai yra lengvai virškinami, jie suteikia drėgmės ir maistinių medžiagų, ypač jei organizmas nėra linkęs valgyti kieto maisto.
- Rekomenduojama valgyti lengvai virškinamus angliavandenius – virtas bulves, ryžius, avižas ar bananus – tai maistas, kuris neapsunkina virškinimo trakto ir suteikia energijos.
- Rinkitės aukštos kokybės baltymus, geriausia lengvai virškinamus, pavyzdžiui, virtą vištieną ar žuvį.
Peršalimo atveju būtina sustiprinti imunitetą
Peršalimas dažnai būna susijęs su nosies užgulimu, gerklės skausmu ir kūno silpnumu. Norint pasijusti geriau, svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir vartoti maistą, kuris padės greičiau atsistatyti. Tarp rekomenduojamų maisto produktų gali pasižymėti šiuos:
- Įtraukite į mitybą imunitetą stiprinančius maisto produktus, turinčius daug vitamino C (citrusinius vaisius, kivius, paprikas, špinatus), bei cinko (mėsą, riešutus). Cinkas padeda kovoti su virusais, o vitaminas C stiprina organizmo atsparumą infekcijoms.
- Šiltos sriubos ir arbatos ne tik sušildo mūsų organizmą, bet gali būti ir papildomas skysčių šaltinis bei maistingumas, suteikti energijos, kuri neapsunkins organizmo. Šiltos, ypač su imbieru ir medumi, arbatos yra puikus būdas palengvinti peršalimo simptomus. Imbieras pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o medus ramina gerklę ir gali padėti sumažinti kosulį.
- Jei apetitas sumažėjęs, galite pasirinkti lengvai virškinamą maistą, kuris neapkrauna virškinimo sistemos, kaip grikių košė, virtos daržovės.
Pagrindinės rekomendacijos ir patarimai
Virusų atakų metu svarbiausia yra ne tik atsigauti, bet ir pasiekti tai kuo greičiau ir lengviau. Su tinkama mityba galima stipriai pagerinti sveikatą ir padėti organizmui atsigauti. Siekiant palaikyti gerą savijautą ir greitai pasveikti, reikia ne tik gerti daug skysčių (vandenį, žolelių arbatas, sultinius), bet ir rinktis maistą, kuris stiprina imunitetą, palaiko žarnyno sveikatą ir nepablogina virškinimo sistemos būklės, vengti sunkaus ir riebaus maisto, rūpintis savo žarnyno mikroflora. Nepamiršti, kad ir esant peršalimui ar žarnyno infekcijoms, žarnyno sveikata yra labai svarbi, todėl verta vartoti probiotikus, produktus su gerosiomis bakterijomis. Laikydamiesi šių paprastų, bet labai veiksmingų mitybos principų, galime sumažinti virusų sukeltus nepatogumus ir greičiau sugrįžti į normalią kasdienybę.
Kaip stiprinti imunitetą, kad nepultų virusai ir peršalimas?
Imunitetas yra mūsų organizmo apsauga nuo įvairių infekcijų, įskaitant virusus ir bakterijas. Tam, kad organizmas galėtų efektyviai kovoti su peršalimo ir virusų sukeltomis ligomis, svarbu ne tik stiprinti imunitetą, bet ir palaikyti jo sveikatą visus metus. Kaip dietistė, noriu pasidalinti keletu efektyvių patarimų, kaip stiprinti savo imunitetą ir pasiruošti žiemos sezonui.
Kai kalbame apie imuniteto stiprinimą, pirmiausia reikia paminėti vitaminus ir mineralus, kurie tiesiogiai veikia organizmo atsparumą ligoms, įtraukite į mitybą daug vitaminų ir mineralų:
- Vitaminas C – tai vienas iš svarbiausių vitaminų, kuris stiprina imunitetą ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Rekomenduojama valgyti daug citrusinių vaisių (apelsinų, mandarinų), braškių, paprikų, špinatų, brokolių ir kivių.
- Vitaminas D – šis vitaminas yra labai svarbus imunitetui, nes jis padeda reguliuoti imuninės sistemos funkcijas. Natūralus šaltinis – saulė, tačiau kai saulės šviesos mažiau, svarbu į mitybą įtraukti maisto produktus, turinčius vitamino D (riebios žuvys, kiaušiniai) ir žinoma papildyti vitamino D maisto papildais.
- Cinkas – būtinas kovai su uždegimais ir infekcijomis. Jį galite rasti jūros gėrybėse, mėsos produktuose, ankštinėse daržovėse, sėklose ir riešutuose.
- Selenas – tai mineralas, kuris padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir stiprina imuninę sistemą. Seleno šaltiniai: braziliniai riešutai, žuvis, kiaušiniai, česnakai.
Dauguma mūsų imuninės sistemos ląstelių yra žarnyne, todėl svarbu palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą ir stiprinti žarnyno sveikatą. Į mitybą įtraukti probiotikais turtingą maistą – raugintas daržoves, raugintus nesaldintus pieno produktus. Probiotikų galite rasti natūraliuose jogurtuose, kefyre, raugintuose produktuose, kaip kimči ir rauginti kopūstai. Tačiau prebiotikai taip pat labai svarbūs, tai maistinės medžiagos, kurios padeda maitinti probiotikus. Prebiotikų daug yra tokiuose produktuose kaip vaisiai ir daržovės, kruopos ir kiti viso grūdo produktai.
Norint užtikrinti visų reikalingų maistinių medžiagų tiekimą organizmui, būtina valgyti įvairų maistą, užtikrinti subalansuotą mitybą. Vartoti angliavandenius – viso grūdo produktus, daržovess ir vaisiai. Jie suteikia energijos ir padeda organizmui geriau kovoti su stresu bei infekcijomis. Baltymus – būtent jie yra esminiai mūsų imunitetui, nes sudaro imunitetą palaikančias ląsteles ir antikūnus. Geriausi baltymų šaltiniai yra liesa mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai. Taip pat, vartoti sveikuosius riebalus – omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis, jo galima rasti riebioje žuvyje, linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose ir alyvuogių aliejuje, šie riebalai turi priešuždegiminių savybių, stiprina imunitetą.
Taip pat, labai svarbus reguliarus fizinis aktyvumas ir sveikas gyvenimo būdas – tai padeda stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kraujo apytaką ir limfos tekėjimą, kas padeda kovoti su infekcijomis. Derėtų nepamiršti, jog pakankamas miegas yra būtinas norint atstatyti organizmą. Stenkitės miegoti 7-8 valandas per naktį. Nepakankamas miegas susilpnina imunitetą. Ir žinoma, svarbus streso valdymas, nes ilgesnis stresas gali susilpninti imunitetą, todėl svarbu pasirūpinti atsipalaidavimu ir poilsiu. Meditacija, kvėpavimo pratimai, pasivaikščiojimai gamtoje – tai būdai paprasti, bet labai veiksmingi būdai, kurie padeda sumažinti stresą.
Siekiant stipraus imuniteto derėtų vengti užteršto, perdirbto maisto ir kenksmingų medžiagų. Gausus cukrų, druskos ir transriebalų kiekis silpnina imunitetą ir sukelia uždegimą organizme, o alkoholis ir rūkymas ne tik susilpnina imunitetą, bet ir padidina infekcijų riziką.
Nepamiršti reikėtų jog kai kurie papildai, tokie kaip Vitaminas C ir vitaminas D bei probiotikai taip pat gali prisidėti prie imuniteto stiprinimo, tačiau juos rekomenduojama vartoti tik po konsultacijos su gydytoju arba dietistu.
Imuniteto stiprinimas yra nuolatinis procesas, kuriam svarbu visi šie anksčiau išvardinti veiksniai, jeigu jais tinkamai pasirūpinsite, virusai ir peršalimas bus mažiau linkę užpulti jūsų organizmą, o jei vis tik susirgsime, susigrąžinti sveikatą bus kur kas lengviau.
Pieno produktai – vartoti esant peršalimui ir virusams ar susilaikyti?
Pieno produktai esant peršalimui yra prieštaringai vertinami, nes jų poveikis gali priklausyti nuo asmeninių organizmo reakcijų. Tačiau, bendrai kalbant, pieno produktai neturėtų pabloginti būklės, jei nėra specifinių alergijų ar netolerancijos, tačiau kai kurie žmonės gali pastebėti simptomus rodančius netoleravimą.
Peršalimo metu pieną vartoti galima nes, produktai, tokie kaip pienas, jogurtas, sūris, yra puikus baltymų, kalcio ir vitaminų šaltinis, kurie padeda stiprinti imunitetą ir palaikyti organizmo funkcijas. Taip pat natūralūs jogurtai ir kefyrai, kuriuose gausu probiotikų, padeda palaikyti žarnyno sveikatą, kuri yra svarbi imunitetui. Probiotikai stiprina organizmo atsparumą ligoms ir gali padėti greičiau atsigauti peršalus.Šiltas pienas su medumi yra tradicinis vaistas, kuris gali suteikti palengvėjimą nuo gerklės skausmo, nes pienas sušvelnina gerklės gleivinę.
Tačiau, kai kurie žmonės pastebi, kad pieno produktai gali skatinti gleivių gamybą ir sustiprinti nosies užgulimą ar kosulį. Nors tai nėra moksliniais tyrimais patvirtinta, kai kuriems asmenims pienas gali atrodyti, kad “sustabdo” gleivių tekėjimą ir sukelia jų kaupimąsi gerklėje. Jei žmogus turi laktozės netoleravimą, pieno produktai gali sukelti pilvo pūtimą, viduriavimą ar kitus virškinimo sutrikimus, todėl tokiu atveju geriau vengti pieno produktų peršalimo metu. Vengti pieno produktų reikėtų jeigu sergate viduriavimu ir pykinimu.
Taigi, jei esate linkę į gleivių kaupimąsi, pieno produktai sustiprina simptomus, geriau jų vengti, kol visiškai pasveiksite. Tačiau, jei pieno produktai nesukelia nemalonių simptomų, galite juos vartoti kaip puikią papildomą mitybos dalį, kad palaikytumėte organizmo energiją ir imunitetą. Tik svarbiausia, kad jie būtų natūralūs, be cukraus ir kitų priedų. Svarbu stebėti savo organizmo reakciją į pieno produktus. Jei nėra laktozės netoleravimo ir probiotikai nekelia diskomforto, natūralūs rauginti pieno produktai gali būti naudingi. Jei abejojate, pasitarkite su gydytoju arba dietistu, kad nustatytumėte geriausią mitybos planą šiuo metu.
Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.