spalio, 31 2018 Informacija perkant maisto produktus vaikų maitinimui
Ar padažai, majonezai, marinuoti burokėliai, agurkai, pomidorai ir kitos konservuotos daržovės (žirneliai, kukurūzai, pupelės ir pan.), uogienės, džemai ir pan. priskiriami Aprašo 5 priedo, 9 eilutei (kiti maisto produktai, nenurodyti 1‒8 punktuose, išskyrus vaisius), kuriame cukrų kiekis ne daugiau 5 (g) /100 g (ml), druskos kiekis ne daugiau 1(g)/100 g (ml). Pagal šį punktą daugelio šių produktų negalima tiekti vaikų maitinimui?
VMVT specialistai vadovaujasi šiuo teisės akto leidėjo išaiškinimu:
Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 5 priedas nustato cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kriterijus patiekalams ir maisto produktams (jei šie vartojami atskirai). Kadangi padažai, raugintos ar marinuotos daržovės, uogienės ir pan. neskirti vartoti atskirai ir iš esmės yra patiekalų dalis (pvz., patiekalas – kotletai su bulvėmis ir raugintais agurkais), jiems šie reikalavimai netaikomi. Svarbu, kad paties patiekalo minėtų maisto medžiagų kiekis atitiktų nurodytą. T. y. jei agurkuose daugiau druskos, tai kotletuose jos turėtų būti atitinkamai mažiau.
Apibendrinimas: jei žaliavos yra patiekalų sudėtinė dalis, tai skaičiuojama tik bendras patiekalo pridėtinio cukraus kiekis, kad neviršytų 5 g/100 g ir druskos ne daugiau kaip 1 g/100 g, pati žaliava turi būti be draudžiamų maisto priedų.