balandžio, 16 2024 Greitai ir lengvai – geriausi KARIO RECEPTAI
Karis – patiekalas, su kuriuo gaunama daug daržovių ir skaidulinių medžiagų. Patiekalai yra išraiškingo skonio ir kvapo, tinkami ne tik kasdienėje mityboje, bet ir svečiams atvykus. Dar vienas privalumas – jie labai greitai paruošiami.
Karis – bendras iš Pietų ir Pietryčių Azijos kilusių valgių, šiuo metu paplitusių daugelyje šalių, pavadinimas. Daugeliu atvejų tai su ryžiais arba duona valgomi troškiniai, o kartais ir tirštos sriubos, kurių gamyboje naudojami įvairūs prieskonių mišiniai, suteikiantys specifinį, neretai aštrų skonį. Yra daugybė kario rūšių, besiskiriančių sudėtinėmis dalimis ir prieskoniais. Jis gali būti tiek vegetariškas, gaminamas iš įvairų daržovių, tiek ir su mėsa, žuvimi. Juose naudojamas mano mėgstamiausias prieskonis – ciberžolės.
Ciberžolių nauda sveikatai žinoma jau daug metų, labiausiai – dėl jų sudėtyje esančio kurkumino, kuris yra itin stiprus antioksidantas. Ciberžolės teigiamai veikia virškinimo sistemą, laikomos natūraliais antibiotikais, netgi manoma, kad gali užkirsti kelią tokioms ligoms kaip vėžys, senatvinė demencija. Žinoma, geriausiai šis prieskonis veikia kaip prevencinė priemonė, papildydamas mūsų maistą. Ciberžolės veiksmingai šalina iš kūno toksinus, grybelį, stiprina imuninę sistemą ir bendrą organizmo atsparumą, turi antibakterinių savybių, todėl padeda kovoti ir su virškinimo sistemos infekcijomis. Be to, jos turi apsauginį poveikį kepenų ląstelėms, mažina cukraus kiekį kraujyje ir stimuliuoja tulžies bei virškinimo fermentų sekreciją.
Tiesa, vartojant ciberžoles dideliais kiekiais tos pačios medžiagos, kurios palaiko virškinimo sistemą, gali ją ir sudirginti. Vengti padauginti ciberžolių turėtų ir vartojantieji kraują skystinančius vaistus, tokius kaip varfarinas („Coumadin“), nes, pasak mokslininkų, ciberžolės skystina kraują.
Daržovių karis
Kariui reikės:
- 400 ml (1 skardinės) kokosų kremo;
- 310 g (1 skardinės) virtų garuose avinžirnių;
- 1 vnt. cukinijos (nedidelės);
- 0,5 vnt. brokolio;
- mažiau nei pusę kalafioro (tinka šviežias arba šaldytas);
- po 0,5 vnt. raudonosios, žaliosios, geltonosios paprikos;
- 0,5 vnt. citrinos (spausime sultis);
- 2 v.š. pomidorų tyrės;
- 1 vnt. kubelio ekologiško daržovių sultinio;
- 5 vnt. česnako skiltelių;
- šiek tiek šviežio imbiero;
- šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio ciberžolės, kario prieskonių, raudonosios rūkytos paprikos, j. pipirų, druskos, cukraus;
- šiek tiek šviežios kalendros;
- basmati ryžių| pateikimui.
Gaminimo eiga
- Cukiniją perpjauname į keturias dalis ir susmulkiname, atskiriame brokolio žiedynėlius, paprikas supjaustome smulkiais kubeliais.
- Imame imbierą, česnaką ir juos smulkiai supjaustome (jei norime aitriau, galima dėti didesnį kiekį). Įkaitiname keptuvę su aliejumi ir juos trumpai pakepiname.
- Tada dedame paruoštas paprikas, cukiniją, kalafiorus. Sudedame avinžirnius, pilame kokosų kremą, beriame prieskonius.
- Ištirpiname daržovių sultinį pusėje stiklinės verdančio vandens, ir supilame į puodą. Tada dedame pomidorų tyrę, išspaudžiame citrinos sultis ir troškiname užvirus apie 20 min., likus 5 min. sudedame brokolius.
- Pabaigoje dedame smulkintą šviežią kalendrą. Galima tiekti su virtais basmati ryžiais.
Žuvies karis
Kariui reikės:
- 1 kg baltos žuvies file (menkės arba lydekos);
- 0,5 vnt. svogūno;
- 3-4 vnt. česnako skiltelių;
- 50 g sviesto;
- 1 skardinė kokosų kremo;
- 1 kub. daržovių sultinio;
- 50 g kietojo sūrio;
- 0,5 stiklinės vandens (tirpinti sultiniui);
- 0,5 vnt. citrinos;
- 0,5 a.š. neraf. cukraus;
- šviežios kalendros;
- šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos, pipirų, ciberžolės, raudonosios paprikos, aštriosios raudonosios paprikos, kumino, česnako granulių.
Pateikimui:
- basmati ryžių;
- šviežių daržovių.
Gaminimo eiga
- Žuvies file supjaustome kvadratiniais gabaliukais.
- Svogūną ir česnaką nulupame, susmulkiname ir pakepiname su aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Tada sudedame žuvį bei prieskonius.
- Šiltame vandenyje ištirpdome sultinio kubelį ir supilame ant apkepintos žuvies.
- Galiausiai sudedame sviestą, pilame kokosų kremą, beriame dar druskos, pipirų, ciberžolės, dedame šviežios smulkintos kalendros, tarkuoto sūrio, dedame cukraus bei išspaudžiame citrinos sulčių.
- Tiekiame su ryžiais bei daržovėmis.
Vištienos filė karis
Ingredientai:
- 800 g vištienos filė;
- 800 ml kokosų pieno;
- 2 didelės morkos;
- 1 didelė raudona arba geltona paprika;
- 300-400 g brokolių;
- 100 g konservuotų kukurūzų;
- 4 skiltelės česnako;
- Truputis šviežio imbiero;
- 1 citrina arba laimas;
- Truputis ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- Prieskoniai: ciberžolės, juodieji pipirai, druska, aštroji paprika, švelnesnė paprika, česnako granulės.
Gaminimo eiga:
- Vištieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Morkas nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais arba juostelėmis. Papriką nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite juostelėmis arba kubeliais. Brokolius suskirstykite į nedidelius žiedynus. Česnaką ir imbierą nulupkite ir smulkiai sukapokite.
- Didelėje keptuvėje arba giluminiame puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus. Įkaitintoje keptuvėje apkepkite aukštoje temperatūroje vištienos gabalėlius iš visų pusių iki auksinės spalvos. Tada dėkite prieskonius ir česnaką bei imbierą.
- Į tą pačią keptuvę arba atskirai apkepkite morkas. Vėliau sudėkite papriką. Įpilkite kokosų pieną. Gerai išmaišykite, dar įdėdami papildomai prieskonių.
- Sumažinkite ugnį ir leiskite patiekalui troškintis apie 10 minučių, kol vištiena bus visiškai išvirusi, o daržovės – minkštos. Likus 2-3 min. iki pabaigos, sudėkite brokolius ir kukurūzus.
- Patiekalo pabaigoje įspauskite citrinos ar laimo sultis ir dar kartą išmaišykite. Patiekite šiltą.
Patarimai: Patiekalą galite patiekti su virtais ryžiais arba makaronais. Taip pat galite koreguoti daržovių ir prieskonių kiekius pagal asmeninį skonį. Patiekalą galima gaminti gilesnėje keptuvėje, nebūtinai puode.
Krevečių karis su brokoliu, morkomis ir cukinija
Ingredientai:
- 500 g išlukštentų krevečių;
- 1 brokolis;
- 1 cukinija;
- 3 morkos;
- 400 ml kokosų kremas;
- 50 g sviesto;
- imbiero šaknies;
- druska ir pipirai;
- ciberžolės, raudonosios paprikos miltelių, raudonėlio, česnako granulių;
- šviežios kalendros;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Brokolį, cukiniją ir morkas nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Imbiero šaknį nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Krevetes išvalykite, jei reikia, ir nuplaukite.
- Keptuvėje ar puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Pridėkite sukapotą imbierą ir kepkite kelias minutes, kol jis pradės skleisti aromatą. Į keptuvę įberkite ciberžolę ir raudonosios paprikos miltelius, greitai pamaišykite, kad prieskoniai išsiskleistų.
- Į keptuvę sudėkite supjaustytas morkas ir patroškinkite apie 10 min., tada dėkite brokolius ir cukiniją, viską gerai išmaišykite. Užpilkite kokosų kremą, įdėkite sviestą ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir leiskite troškintis apie 5-10 minučių, kol daržovės suminkštės. Į troškinį suberkite pakepintas krevetes su trupučiu druskos, pipirų ir česnako granulių ir troškinkite dar keletą minučių.
- Pabaigoje dar pagardinkite smulkintu raudonėliu ir kalendra, druska bei pipirais pagal skonį.
- Pabaigoje dar pagardiname smulkintais raudonėliais ir kalendromis, druska bei pipirais pagal skonį. Gerai išmaišome ir patiekiame karštą su virtais ryžiais arba makaronais
Patarimai:
Jei norite, kad patiekalas būtų aštresnis, galite pridėti šiek tiek čili miltelių arba šviežio čili pipiro. Krevetes galima pakeisti kitomis jūros gėrybėmis ar net vištiena, jei norite kitokio baltymų šaltinio.
Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.