vasario, 23 2022 Geroji vaikų maitinimo darželyje „Vaikystės lobiai“ patirtis + PATIEKALŲ GALERIJA + 2 NAUJI RAMINTOS RECEPTAI!
Vaikų maitinimas darželiuose vienas aktualiausių tėvelių forumuose aptarinėjamų klausimų. Tėveliai pasidalinę į kelias stovyklas – tie, kurių vaikai nėra išrankūs, dažniausiai džiaugiasi darželiuose jiems patiekiamu maistu ir tie, kurie kasdienybėje susiduria su rimtesniais iššūkiais. Giedrė Grigienė, maitinimo organizavimo specialistė iš L/d „Vaikystės lobiai“ dalinasi puikiais pavyzdžiais, kaip darželio ir tėvų bendruomenės dėka įmanoma sukurti gražų ir įkvepiantį pavyzdį vaikų maitinime bei atrasti būdą kaip pripratinti vaikus prie sveikatai palankesnės mitybos.
„Mūsų darželyje daug dėmesio skiriama tam, kad maistas vaikučiams būtų sveikas ir skanus. Vaikai į darželį atsineša namuose susiformavusius įpročius, todėl vieniems būna labai lengva priprasti prie mūsų maisto, o kitiems sunkiau ir užtrunka ilgiau. Bet mes pratiname kantriai, duodame paragauti, įkvepiančiai papasakojam, rodom pavyzdį patys valgydami ir gardžiuodamiesi.“ – vaikų maitinimo organizavimo iššūkiais dalinasi Giedrė Grigienė.
Kauno rajone įsikūrusio lopšelio-darželio „Vaikystės lobiai“ maitinimo specialistė pastebi, kad svarbu stebėti, ką vaikas mėgsta labiausiai ir duoti jo mėgstamo patiekalo pakartoti. Taip pamažu vaikas pabando vis kitų patiekalų ir jaučiasi komfortiškai, o svarbiausia – neverčiamas valgyti. Juk kai vaikas jaučiasi gerai, tada jam drąsiau ragauti ir atrasti ir naujus skonius.
Labiausiai lopšelyje-darželyje „Vaikystės lobiai“ pasiteisinę paprasti, neprimaišyti ingredientų gausa patiekalai. Darželio atstovė G. Grigienė išskiria mėsos maltinukus, orkaitėje keptus žuvies gabalėlius su prieskoniais, vaikų taip mėgstamus virtus varškėtukus, orkaitėje keptus blynelius (avižinius, varškinius, kukurūzinius, bulvinius, grikinius), vištienos plovą, bulvių plokštainį ir kt. „Labai džiaugiamės mūsų orkaitėje keptais įvairių rūšių blyneliais, kuriuos pateikiame su trintomis šviežiomis uogomis arba natūraliu jogurtu. Juos vaikai itin gerai valgo. O, kadangi kepame orkaitėje, tai jie yra neprisigėrę riebalų, tausojantys,“ – sako specialistė.
Darželio maitinimo specialistė pastebi, kad sunkiausiai sekasi vaikus įpratinti valgyti troškinius su daržovėmis, geriau, kai jų nesimato, todėl pataria su panašia problema susiduriančioms ugdymo įstaigoms, ar tėvams, daržoves integruoti į maltinukus (sumalus) ar į plovą, guliašą. Užduotis praplėsti patiekalų įvairovę ir sudominti vaikus daržovėmis rimtas iššūkis, tačiau darželis džiaugiasi sėkmingai pripratinę vaikus prie pjaustytų šviežių ir raugintų daržovių, kurias vaikai labai mėgsta, taip pat, kaskart suteikiama galimybė patiems pasirinkti, kokių daržovių jie norėtų.
Nuotraukų galerija su mėgstamais vaikų patiekalais
Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė kviečia išbandyti ir vaikams pagaminti šiuos patiekalus:
Aguoniniai viso grūdo širdelių blynai
Širdelių formos blyneliai su aguonomis, kurie neabejoju, kad patiks visai šeimai! Galima gaminti ir įprastai keptuvėje, ar kepti ant kepimo platformos ugdymo įstaigose.
Daug ekologiškų sudėtinių dalių; greitai paruošiama; be pieno produktų; mažiau cukraus (iki 5 g/100 g).
Jums reikės:
250 g ekologiško avižų gėrimo;
200 g ekologiškų viso grūdo Spelta miltų;
40 ml ekologiško neraf. rapsų aliejaus;
3 vnt. ekologiškų kiaušinių;
30 g neraf. cukraus;
20 g aguonų.
Gaminimo eiga:
- Kiaušinius išsukame su cukrumi. Įpilame aliejaus, avižų gėrimo, dedame miltus, aguonas ir viską labai gerai sumaišome elektriniu prietaisu iki vienalytės masės.
- Įkaitiname elektrinę širdelių formos keptuvę ir kepame blynelius.
- Galime tiekti su graikišku jogurtu ar trintomis uogomis.
Daržovių apkepas
Šis daržovių apkepas tai sveikesnė alternatyva bulvių plokštainiui, daugiau daržovių, mažiau bulvių ir pagaminta be plikyto pieno, o tiesiog surišant kiaušiniu.
Be glitimo; mažiau druskos; daug ekologiškų sudėtinių dalių; daug daržovių; greitai paruošiama; be pieno produktų.
Jums reikės:
5 vnt. ekologiškų bulvių (tinkamų bulvių plokštainiui);
3 vnt. ekologiškų kiaušinių;
70 g poro;
30 ml neraf. ekologiško rapsų aliejaus;
1 vnt. ekologiškos didesnės morkos;
1 vnt. ekologiškos cukinijos su žievele;
žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;
ekologiškos ciberžolės.
Gaminimo eiga:
- Bulves, morkas, cukinijas ir porą sutarkuojame smulkia tarka.
- Kiaušinius išplakame, pilkime aliejų.
- Sujungiame šias dvi mases, beriame prieskonius, dedame į kepimui skirtus mažus indelius arba į vieną bendrą kepimui skirtą didelį indą ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30-50 min., priklausomai nuo apkepo storio.
- Galima tiekti su natūraliu graikišku jogurtu arba su varškės ir česnakų padažu.
Kviečiame dalintis Jūsų vaikų maitinimo patirtimi mokyklose ir darželiuose, pasidalinkite patirtimi, geraisiais, o gal ir blogaisiais pavyzdžiais.
Prašome Jūsų sudalyvauti apklausoje apie Jūsų vaikų maitinimą: SPAUSKITE ČIA
Iniciatyvos „Sveikatai palankus” tikslas – gerinti maitinimą ugdymo, gydymo, globos ir kitose viešojo maitinimo įstaigose ir namų ūkiuose Lietuvoje. Plačiau apie tai SKAITYKITE ČIA.
Patiko straipsnis – įvertink ir pasidalink juo su draugais ir artimaisiais! Turite mums klausimų? Rašykite komentarų skiltyje ir Jums atsakysime.