rugsėjo, 8 2021 Ar gali būti sveiki “čipsai“?
Kad “čipsai” blogai – žino kiekvienas, bet parduotuvių lentynos lūžta, vadinasi, juos renkasi ne vienas! Atlikome apklausą ir sužinojome, kad net virš 80 proc. apklaustųjų juos renkasi kaip užkandžius! Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi įžvalgomis:
- Traškučiuose bus apie 30 proc. riebalų, riebalai rafinuoti ir dezodoruoti, be jokių vitaminų ir kitų vertingų maistinių medžiagų, tik tuščios kalorijos.
- Tradiciniai bulvių traškučiai turės dar visiems puikiai žinomo skonio ir kvapo stipriklio mononatrio gliutamato (E621), kuris dar sustiprina saiko nepajautimą, todėl traškučius norime valgyti dar ir dar. (Daugiau apie mononatrio gliutamatą E621 galite rasti čia – Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste, skaityti čia – Hermanussen et al., 2006. Obesity, voracity, and short stature: the impact of glutamate on the regulation of appetite. European journal of clinical nutrition, 60(1), 25 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16132059/).
- Daržovių (burokėlių, morkų, pastarnokų ir t.t), “naturals” ar kitokiais viliojančiais užrašais “papuoštų” bulvių traškučių pakuočių yra daug, bet ar tai sveikiau?! Dažniausiai riebalų juose vidutiniškai apie 30 proc., tie patys rafinuoti, dezodoruoti aliejai (rapsų, saulėgrąžų ir pan.), kancerogeninių medžiagų akrilamidų taip pat neišvengsime – kepinti, gruzdinti riebaluose, o kur dar didelis kiekis druskos, neretai sutinkamos ir sintetinės kvapiosios medžiagos.
- Traškus skonis – maisto pramonės gudrybė, kuri neleidžia pajusti saiko, norisi valgyti dar ir dar, o jei dar druskos virš 1 g/ 100 gramų, sintetinės kvapiosios medžiagos veikia kaip skonio ir kvapo stiprikliai, tuščios kalorijos, kurios tarsi apgauna organizmą.
- Ekologiški tradiciniai “čipsai” geriau?! Nepasakyčiau, riebalų tiek pat, ir nors jie ir ekologiški, bet jie yra rafinuoti. Druskos daug, traškus skonis ir saiko pajautimas nėra sukontroliuotas, o kur akrilamidų kancerogeninių medžiagų kiekis, jis nėra sumažintas ar kažkaip išskirtinai kontroliuojamas ekologiškuose produktuose. Tačiau galime rasti be skonio ir kvapo stipriklių ir juose jau nebus sintetinių medžiagų, nes visi produktai įeinantys į ekologiškų traškučių sudėtį yra užauginti pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus.
Ekologiški trapučiai būtų geriau, jei tai būtų subalansuoti trapučiai, ypač ankštinių kultūrų, ar angliavandeniais turtingi (kukurūzų, viso grūdo ryžių, kviečių ir t.t.) irgi gali pasitarnauti kaip alternatyva “čipsams”, bet juos reikėtų praturtinti, tai yra valgyti su baltymais (sūriu, virta mėsa, žuvimi, riešutų sviestu ir pan.) ir daržovėmis ar vaisiais, kad gautumėte subalansuotą užkandį. Druskos reikėtų ieškoti iki 1 g/100 g. Taip, traškumas lieka, bet tiek nesuvalgysi ir negausi pertekliaus tuščių kalorijų.
Sveikos mitybos įgūdžiai suteikia gerą savijautą, normalizuoja kūno svorį, taupo laiką ir pinigus, o SVEIKAI, GREITAI ir SKANIAI gaminti gali KIEKVIENAS!
Spalio 5 d. susitikime online seminare „Tu tikrai žinai ką valgyti!“
Komentarų: