Atsakymai į klausimus dėl naujo vaikų maitinimo aprašo

Jau nuo rugsėjo 1 d. darželiuose, mokyklose vaikai turi būti maitinami pagal naująjį vaikų maitinimo aprašą, tačiau vis gauname klausimų, todėl rašome išaiškinimus į Jums kylančius klausimus:

  1. Jei vaikų maitinime kepama blynai su kefyru ar į troškinį įdedama grietinė, ar gali būti? Jei rauginti pieno produktai yra patiekalų sudedamoji dalis, juos naudoti galima, nes termiškai apdorojamas pagamintas patiekalas. Jei rauginti pieno produktai tiekiami vartoti, pavyzdžiui, atsigerti tiekiamas kefyras ar jogurtas, tuomet negali būti apdoroti termiškai po rauginimo.
  2. Su patiekalais sultys ir gėrimai, kuriuose yra pridėtinių cukrų, netiekiami. Į sultis cukraus negalima pridėti, tai bus ne sultys o nektaras ar sulčių gėrimas. Vadinasi, su maistu gali būti tik vanduo ir vanduo su uogomis ir vaisiais, kur cukrų ne daugiau 5 g/100 g, arbata be pridėtinio cukraus. Sultys, gėrimai su pridėtiniu cukrumi negali būti su maistu tik atskiro maitinimo metu (Pvz.: Priešpiečiams) ir nedažniau du kartus per savaitę. Net į arbatą pripylus sulčių, randame tokių receptūrų, jau negalima, nes sultys į maistą pridėjus skaičiuojasi kaip pridėtinis cukrus, pagal vaikų maitinimo aprašo pridėtinio cukraus apibrėžtį.  Reiškia, kad su patiekalais tiekiamas vanduo, kompotas su vaisiais arba nesaldintos arbatos. Jei tinka prie patiekalo gali būti pienas, geriamas jogurtas, pasukos ar kefyras.
  3. Ankštiniai, ankštinės daržovės ir jų patiekalai – 3 kartus per savaitę? Ankštinis patiekalas yra toks patiekalas, kurio pagaminto didžiausią dalį sudaro ankštiniai, bet nebūtinai tik ankštiniai ir turi būti tiekiami 3 kartus per savaitę.

„Ne daugiau“ nebūtina išpildyti visų nurodytų dažnumų;

„Ne mažiau“ būtina išpildyti nurodytus dažnumus.

Vadinasi esant trims valgymams darželiuose, pieno produktai ar jų patiekalai privalo būti ne mažiau kaip 1 kartas/d.; Žuvis ir žuvies patiekalai – ne mažiau kaip 1 kartas/sav.; Kruopos, javų dribsniai (išskyrus šlifuotus ryžius) ir jų patiekalai – ne mažiau kaip 5 kartus/sav.; Daržovės – ne mažiau kaip 3 rūšys/d.; Vaisiai – ne mažiau kaip 1 rūšis/d.

Vadinasi esant vienam – dviem valgymams mokyklosepieno produktai ar jų patiekalai privalo būti ne mažiau kaip 2 kartus/sav.; Ankštiniai, ankštinės daržovės ir jų patiekalai – ne mažiau kaip 1 kartas/sav.; Žuvis ir žuvies patiekalai ne mažiau kaip 1 kartas/sav.; Kruopos, javų dribsniai (išskyrus šlifuotus ryžius) ir jų patiekalai ne mažiau kaip 3 kartus/sav.; Daržovės – ne mažiau kaip 2 rūšys/d.; Vaisiai – ne mažiau kaip 1 rūšis/d.

 3. Prie kokio kriterijų punkto priskiriami trapučiai?

Eil. Nr. Maisto produktai ar patiekalai Cukrų kiekis (g) ne didesnis nei/100 g (ml) Druskos kiekis (g) ne didesnis nei/100 g (ml) Skaidulinių

medžiagų (g) ne mažesnis nei/100 g

4.2. Kita duona ir duonos gaminiai (NESALDINTI TRAPUČIAI) 5

 

1

 

5
4.3. Smulkieji pyrago gaminiai ir miltinės konditerijos gaminiai

(SALDINTI TRAPUČIAI)

16

 

1

 

Kilus klausimų, neaiškumų prašome rašyti info@sveikataipalankus.lt 

VšĮ „Sveikatai palankus“ knygos „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ http://sveikataipalankus.lt/produktai/5492-2/ ir 100 technologinių kortelių el. leidinys http://sveikataipalankus.lt/produktai/100-sveikatai-palankiu-technologiniu-korteliu/ gali pagelbėti ugdymo įstaigoms pereiti prie sveikatai palankesnių valgiaraščių ir atitikimo naujo vaikų maitinimo aprašo, kurio daugiau pakeitimų pristatoma čia: 

 

 

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
1 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
KĄ VALGYS DARŽELIUOSE IR MOKYKLOSE MŪSŲ VAIKAI? - Sveikatai Palankus
2018-05-30 3:11

[…] Atsakymai į klausimus dėl naujo vaikų maitinimo aprašo […]

1
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x