Lietuvos mokyklos sveikam maistui sako – TAIP! Receptai

Netaisyklinga vaikų mitybą ugdymo įstaigose, kelia vis didesnį nerimą, dėl didėjančio viršsvorio ir ligų protrūkio ankstyvame amžiuje. Siekiant tam užkirsti kelią, Pasaulinės sveikatos dienos išvakarėse, vyko renginys Vilniaus „Genio“ progimnazijoje, kuriame buvo aptariamos Sveikatos apsaugos ministerijos priemonės, padėsiančios pagerinti Lietuvos moksleivių maitinimą ugdymo įstaigose. Renginyje dalyvavo Sveikatos apsaugos ir Švietimo ministerijų atstovai, sveikos mitybos specialistai, gamintojai kartu su mokyklos bendruomene. Po renginio gauta įžvalgos ir siekiai vaikų maitinimo gerinimui.

Didžiausia problema mokyklose, kad vaikai vietoj to, kad rinktųsi šiltą ir šviežiai ruoštą maistą, per pertraukas bėga į šalia esančias parduotuves arba greito maisto kavines, kurios neatitinka vaikų maitinimui ugdymo įstaigose keliamų reikalavimų. Tačiau VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė yra įsitikinusi, kad tik kartu dirbdami mokyklos darbuotojai su tėvais ir vaikais, gali šią situaciją pakeisti, pagerindami ne tik mokyklose tiekiamo maisto kokybę, bet ir pačią aplinką, kad joje būtų malonu pietauti ir vaikams nekiltų noras eiti valgyti už mokyklos ribų.

Tikslas tobulinti mitybos švietimo sistemą ir formuoti valgymo kultūrą

Dar vienas labai svarbus aspektas, skatinantis siekti sveikesnės mitybos, kad „vaikai nepamirštų valgyti pusryčių, tėveliai turėtų skirti ypatingą dėmesį savo vaikų mitybai, nes viskas ateina iš šeimos, iš tėvų, o mokykla privalo sustiprinti bei palaikyti sveikos mitybos balansą. Žinoma, labai svarbu – bendradarbiavimas mokyklos ir tėvelių. Tėvams reikėtų pravesti daugiau seminarų, kad jie būtų supažindinti su nesveikos mitybos ypatumais galbūt tai, priverstų juos susimąstyti, pakeisti požiūrį, kad vis dėlto reikia rinktis sveiką, subalansuotą mitybą“ – kalbėjo Vilniaus „Genio“ progimnazijos sveikatos priežiūros specialistė. Jai pritaria ir „Genio“ progimnazijoje vaikų maitinimą organizuojančios įstaigos vadovė Rūta Sorakaitė, tokie renginiai ir kitose mokyklose gali turėti įtakos keičiant vaikų mitybą. Taip pat svarbu įtraukti į diskusijas ir degustacijas vaikus.

Sveikatai palankius pietų patiekalus ir užkandžius vertino seminaro dalyviai

Po šio renginio vyko pietūs ir visi dalyviai pildė anketas. Meniu sudarė trinta porų sriuba balinta kokosų pienu, lęšių sriuba su daržovėmis, konvekcinėje krosnelėje kepta kalakutiena ir daržovės su virtais viso grūdo makaronais, varškės apkepas, šviežių daržovių salotos su tyru alyvuogių aliejumi, burokėlių salotos su obuoliais ir sezamo sėklomis. Užkandžiams pasiūlyti – morkytės, viso grūdo keksiukai su bananais ir sėlenomis, avižų ir morkų sausainiai pagaminti iš viso grūdo Spelta miltų. Net 99 proc. dalyvių rinktųsi šiuos patiekalus pietums ir užkandžius priešpiečiams bei pavakariams.

Vienas iš mokinių ragaudamas maistą komentavo: sausainius valgyčiau vietoje „čipsų“, o morkų lazdelės nebuvo jokia naujiena, ir jas renkasi gana dažnai. Viso grūdo makaronai vaikams nebuvo nieko neįprasto, nes namuose valgo tik tokius ir jiems jie labai patinka. Varškės apkepas buvo skanus, tik kartus skonis, kurį davė ciberžolė, nors spalva buvo ryškiai geltona, nebuvo toks mielas, nes vaikai labiau pripratę prie saldaus ir sūraus skonio. Tačiau prieita prie išvados, kad yra būtinos degustacijos, nes tai ne tik edukacinė priemonė, pasakojanti kaip ir kokie produktai atkeliauja ant stalo, bet tuo pačiu vaikai ragaudami, pamilsta vienus ar kitus maisto produktus.

Kaip teigia Raminta Bogušienė, norint pasiekti gerų rezultatų, kad vaikai rinktųsi sveiką maistą, labai svarbu, kad valgyklose taptų madinga leisti laiką, jos būtų jaukiai įrengtos, grotų muzika, patiekalai būtų pateikiami šiuolaikiškai, nes maistas turi eiti kartu su mada. Žinoma, reiktų mokyti ir virėjas, nes sukūrus sveikatai palankias technologines korteles ir valgiaraščius, vis tiek kiekviena virėja gamins pagal save, o tas pačias keptas konvencinėje daržoves viena gali paruošti neperkeptas, o kita tiesiog palaikys orkaitėje ilgiau ir neteks daržovės nei struktūros, nei spalvos, ar maistines vertės.

Kiekvieną savaitę rengiami seminarai visoje Lietuvoje

Šis renginys tik dar kartą patvirtino, kad vaikų mitybos įpročius reikia formuoti kompleksiškai: ne tik keisti įstatymus ir gerinti vaikų maitinimą ugdymo įstaigose, bet ir namuose bei viešojoje erdvėje. Pavyzdžiui, Radviliškio pagrindinėje Lizdeikos gimnazijos valgykloje, valgo šiltą šviežiai ruoštą maistą tik 16 proc. visos gimnazijos vaikų ir pasak valgyklos atstovų taip yra, nes vaikai atšilus orams bėga į greta esančias greito maisto kavines.

Panaši situacija yra ir kitose Lietuvos mokyklose, todėl visoje Lietuvoje yra vykdomas vaikų ir juos supančių suaugusių mitybos raštingumo didinimas ir šis renginys vienas iš daugelio „Sveikatai palankus“ renginių ciklo per Lietuvą. Tuo tikslu yra suburtas sveikatai palankių ugdymo įstaigų tinklas ir su partneriais keliaujame per visą Lietuvą plečiant sveikatai palankios vaikų mitybos žinias ir keičiant vaikų ir juos supančių suaugusiųjų mitybos įpročius. Seminarai yra rengiami ne mažiau nei du kartus per savaitę, todėl jau yra aplankyta daugiau 10 Lietuvos mokyklų ir darželių bei daugiau nei 30 surengta viešų seminarų visuomenei visoje Lietuvoje. Artimiausi renginiai, seminarai apie vaikų mitybą su vaikais numatomi Vilniuje balandžio 25 d. ir 26 d. (https://www.facebook.com/events/367229016988262/), Jonavoje balandžio 27 d.  (https://www.facebook.com/events/763979390458688/) ir gegužės 3 d. konferencija Vilniuje, (https://www.facebook.com/events/1222890674426039/) kuri sukvies gamintojus, spręsti, kaip pagaminti kokybišką, ekologišką ir sveikatai palankų maisto produktą, kad vaikai ne tik mokyklose turėti vaikų maitinimo aprašą atitinkančius sveikatai palankesnius užkandžius, bet inicijuosime ir tokių maisto produktų atsiradimą už mokyklos ribų – prekybos centruose, kavinėse, restoranuose, kioskuose, turguje.

Kviečiame ir kitas mokyklas išbandytas sveikatai palankesnius užkandžius pagal šiuos receptus:

Viso grūdo keksiukai su bananais sėlenomis

Ingredientai

  1. 2 stiklinės (300g) viso grūdo Spelta miltų
  2. 3 šaukšteliai kepimo miltelių
  3. 50 g nerafinuoto cukraus
  4. 1/3 stiklinės sėlenų (kviečių arba avižų)
  5. 1 šaukštelis cinamono
  6. 1 kiaušinis, išplaktas
  7. 1 ir 1/4 stiklinės (310ml) kefyro
  8. 1/3 stiklinės (80ml) ypač tyro alyvuogių aliejaus
  9. 3 sunokę bananai, sutrinti šakute

Instrukcijos

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  2. Dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, kepimo miltelius, sėlenas, cukrų.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinį, kefyrą, aliejų ir bananus. Tada į šią masę suberkite birius produktus ir viską sumaišykite, kol tešla bus vienalytė.
  4. Padalinkite masę į keksiukų formeles (jas prieš tai išklokite popieriniais sijonėliais arba sukarpytais pergamentinio popieriaus kvadratėliais) ir kepkite 25-30 min., arba kol įkištas medinis pagaliukas bus sausas.
  5. Valgykite šiltus arba atvėsusius.

Avižų ir morkų sausainiai

Ingredientai

  1. 100 g avižinių dribsnių
  2. 100 g miltų (viso grūdo Spelta, avižų arba kitų pilnaverčių miltų)
  3. 1 šaukštelis kepimo miltelių
  4. 1 šaukštelis malto cinamono
  5. 1 bananas
  6. 3 šaukštai neraf. kokosų aliejaus
  7. 1 šaukštelis vanilės ekstraktas (nebūtinai)
  8. 200 g smulkiai sutarkuotų morkų

Instrukcijos

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną, cukrų. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų.
  3. Sausus ingredientus sumaišykite su tryntu bananu, sirupo ir kokosų aliejaus mase, ir pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.
  4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.
  5. Kepkite apie 12 minučių, kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Prisijunk prie mūsų ir valgykime sveikatai palankiau…

PARAMA IR DOVANA

SKIRK 2 PROC. GPM

TAPK PARTNERIU, DRAUGU, SAVANORIU

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x