R. BOGUŠIENĖ: BALTOJI MIŠRAINĖ GALI BŪTI SVEIKATAI PALANKI!

Šaltinis lrytas.lt 

Šventės be baltosios mišrainės – ne šventės. Nuo vaikystės visiems puikiai pažįstama mišrainė – vienas populiariausių tradicinių patiekalų.  Daugeliui patinka ne tik skonis, bet ir tai, kad paruošti šį patiekalą paprasta. Tačiau kol vieni džiaugiasi pilnomis lėkštėmis, kiti net nebežiūri į šios mišrainės pusę: dėl kai kurių sudedamųjų dalių ir mišrainės ruošimo ypatumų šis valgis gali virsti peiliu skrandžiui. Be to, tradicinės baltosios mišrainės vengia tie, kurie nevalgo bulvių ar majonezo.

Kaip patobulinti baltąją mišrainę, kad būtų ir gardi, ir sveikatai palankesnė?  Patarimais dalinasi sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

R.Bogušienės teigimu, per šventes svarbu išsaugoti tradicijas, kurios sugrąžina į prisiminimus, suteikia gerų emocijų.

Kaip vertinate daugelio pamėgtą baltąją mišrainę? Sveikos mitybos specialistai turbūt nenorėtų matyti jos ant stalo? 

– Ši mišrainė puikiai tinka! Per šventes svarbu išsaugoti tradicijas, kurios sugrąžina į prisiminimus, suteikia gerų emocijų.  Tačiau viskas priklauso nuo mišrainės sudėties ir ruošimo ypatumų. Žinoma, ir nuo saiko – kiek suvalgysite šios mišrainės.   Ne tik per šventes, bet ir kasdien raginu maistą vertinti ne pagal tai, ko galima, ko negalima valgyti, bet kaip tą patį patiekalą padaryti sveikatai palankesniu.  Tad šeimininkės turi apmąstyti, ką pagaminti, kad būtų skanu, kad nepervargtų pačios ir kad maistas dovanotų geras emocijas.

Kaip patarsite ruošti  šią mišrainę, kad būtų sveikesnė?

–  Pirmiausia – nepervirti daržovių, kad jos nevirstų koše. Jeigu bulvės, morkos liks standžios, mišrainė bus daug vertingesnė. Taip pat mišrainės vertė priklausys nuo to, kiek į ją dėsite druskos, kokį užpilą naudosite. Ar mišrainė plauks majoneze, ar majonezo bus naudojama nedaug, tik kaip pagardo, suteikiančio tradicinio skonio baltajai mišrainei.   Dalį daržovių galima pakeisti. Pavyzdžiui, marinuotus žirnelius pakeiskite šaldytais, marinuotus agurkus –  šviežiais ar raugintais. Taip pat skaitykite: Pavasariška baltoji mišrainė – be žirnelių ir raugintų agurkų Ar žinote, kaip iš tiesų reikėtų ruošti baltąją mišrainę? Vienintelis šalyje žaliavalgių restoranas stebina baltąja mišraine Jei norite lengvesnės baltosios mišrainės – bulves pakeiskite šviežios cukinijos kubeliais. Berkite mažiau druskos, gardinkite prieskoniais, žolelėmis, įdėkite šviežių petražolių, krapų.

Kuo galima pakeisti majonezą?

– Ypač tyru alyvuogių aliejumi. Tokiu atveju mišrainė bus ne tik palankesnė sveikatai – ypač tyras alyvuogių aliejus yra vienintelis pripažintas kaip turintis sveikatinančio poveikio. Galima patiems pasigaminti majonezo, kuris bus palankesnis sveikatai. Reikės anakardžių riešutų, vandens, česnakų, ciberžolės, ypač tyro alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, žiupsnelio druskos.  Viską sumalti ir užpilti daržoves. Nereikėtų dėti druskos ir į mišrainę, ir padažą – įvertinkite bendrą sūrumą. 100 g baltosios mišrainės turi būti mažiau nei 1 gramas druskos.

Skaitykite daugiau: http://skonis.lrytas.lt/mitybos-abc/si-baltoji-misraine-tiks-ir-tiems-kurie-vengia-bulviu-ar-majonezo.htm?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy

Prisijunk prie mūsų ir valgykime sveikatai palankiau…

PARAMA IR DOVANA

SKIRK 2 PROC. GPM

TAPK PARTNERIU, DRAUGU, SAVANORIU

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x