Viso grūdo kūčiukai ir kalėdiniai sausainiai

Turbūt nieko nėra smagiau, nei šventinis pasiruošimas, kai laiko niekas neskaičiuoja, kai galima ne tik minkyti tešlą, bet ir paragaut…

Viso grūdo kūčiukai

  • 500 g viso grūdo miltų (Spelta ir avižų)
  • 50 g aguonų
  • 25 g neraf. cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 8 g sausų mielių
  • 200 ml vandens
  • 50 ml neraf. ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Viskas išminkome, leidžiama “atsistovėti“ kambario temeratūroje apie 60 min., kol pakyla. Formuojama pailgos formos gaminys ir supjaustomas gabalėliais. Nenaudota papildomai formavimui miltai. Kepama 180 laipsnių temperatūroje 10-15 min. ant kepimo popieriaus.

Viso grūdo kalėdiniai sausainiai

  • 200 g sviesto 82 % rieb.
  • 150 g agavo sirupo (gali būti medus)
  • 6 kiaušiniai
  • 700 g viso grūdo Spelta miltų
  • Prieskoniai (cinamonas, kardamonas, gvazdikėlis, imbieras)
  • 2 a.š. kepimo milteliai (jei norima, kad būtų plonesni galima ir be kepimo miltelių)

Sviestą, agavų sirupą, kiaušinius išplakti. Miltus, kepimo miltelius ir prieskonius išmaišyti. Suvesti abi mases ir gerai išminkyti tešlą. Tešla ne mažiau 30-60 min. palaikyti šaldytuve. Kotčioti be papildomų miltų, kepti ant kepimo popieriaus 10 min. 180 laipsnių temperatūroje. Kuo ploniau išminkoma, tuo traškiau. Šį kart norėjosi storų sausainių, todėl kepėme su kepimo milteliais ir minkėme tešlą ne plonu sluoksniu.
P.s. Duona kaimynų kepta.

Akimirkos iš švenčių pasiruošimo: