PIENAS IR JO PRODUKTAI VAIKAMS: SVEIKA AR NE? RECEPTAI

Nors žiniasklaidoje dažnai girdime neigiamos informacijos apie pieną ir jo produktus, vartojimui tai įtakos turi nedaug. Tikėtina, kad pieno valgymo tradicijos bus išlaikytos dar 100 metų, nes sveikoje mityboje pienas ir jo produktai yra rekomenduojami. Tačiau labai svarbu kokie ir kiek.  Kalbiname maisto technologę ir mitybos specialistę, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorę  ir dviejų vaikų mamą Ramintą Bogušienę.   

Facebook paskyroje “Sveikatai  palanki mityba” paklausėme, ką mūsų skaitytojai mano apie pieną ir jo produktus, vartoja juos ar ne. Apklausoje dalyvavo 186 žmonės, iš kurių 76 proc. pieną ir jo produktus valgo ir neketina sustoti. Dažniausiai šeimos atsisako pieno, jei vienas iš šeimos narių jo netoleruoja. Kiti laviruoja – negeria pieno, bet valgo pieno produktus arba šeimos nariai patys renkasi pagal norą ir pomėgį. Daugelis pareiškė, kad neketina atsisakyti pieno, kad ir kokia neigiama informacija apie pieną būtų skleidžiama. Pieno produktų įvairovė leidžia papildyti mitybą kalciu ir baltymais – tai supranta visi.

Reikalavimai mokymo įstaigose – tik kalciui?

Nuo rugsėjo 1 d. ikimokyklinio ugdymo įstaigose įsigalioja aiškiai apibrėžta pieno ir jo produktų rekomendacija: vaikai kasdien, privalomai, turi gauti net 200 ml pieno ar atitinkamą jo produktų kiekį, kad patenkintų kalcio poreikius organizme. Sveikatai palankios mitybos specialistė Raminta Bogušienė įsitikinusi: „toks reikalavimas – perteklinis. Mes kalbame tik apie vieną mineralą – kalcį ir tik vieną jo šaltinį. Tarsi jo būtų tik stiklinėje pieno. Ir dar būtinai pasterizuoto ir ne riebesnio nei 2,5 %. O kodėl pamištame vitaminą D, kurio trūksta bemaž visiems, ypač šaltuoju metų laiku? Reikia prisiminti, kad organizmui trūkstant vitamino D, kalcis net nepasisavinamas. O kur rekomendacijos dėl geležies? Jei vaikai valgys grikių košę su pienu, geležies įsisavinimas mažės. Apskritai, šiuolaikiniai vaikai retai geria pieną, o ir sveikatai palankesni yra rauginti  pieno produktai. Ypač sveiki po rauginimo termiškai neapdoroti pieno produktai, išsaugoję vertingas gerąsias bakterijas. Tam pritaria visi specialistai. Todėl mūsų kurtuose valgiaraščiuose mokymosi įstaigoms įtraukta daugiau raugintų pieno produktų, o gryno pieno ypač atsigėrimui ar į košes retai.“

Kefyras, pasukos – ne vaikams?

Dažna mama vengia siūlyti šių produktų savo vaikams, nes jie nėra saldūs ir vaikams iš karto nepatinka. Kefyras, pasukos – puikūs pieno produktai, kuriuose ne tik mažiau laktozės (pieno cukraus), bet taip pat gausu žarnynui reikalingų gerųjų bakterijų, kurios gerina virškinimą, reikalingos vitaminų pasisavinimui. R. Bogušienė pateikia pavyzdį: “Prisiminkite vaikystę. Ar iš pirmo karto pamėgote alyvuoges? O kada pradėjote valgyti silkę, šaltibarščius? Vaikams maistą reikia duoti ragauti, švelniai skatinti ir jokiu būdu neversti! Kaskart kai geriate kefyrą, pasiūlykite vaikams, o jei atsisako – nesureikšminkite. Po kiek laiko pamatysite – vaikas pats paprašys. Organizmas instinktyviai supranta, kas jam naudinga ir noras atsiranda.” – teigia pati dvi dukras auginanti specialistė. -„Paruoškite vaikams pasukų kokteilį su uogomis, kurių dabar netrūksta – vyšniomis, raudonaisiais ar juodaisiais serbentais, šilauogėmis. Kad būtų saldžiau, įdėkite bananą ir sutrynę trintuvu įpilkite nesaldintų raugintų pasukų. Pamatysite, kaip jiems patiks!” – neabejoja R. Bogušienė.

Ar vaikams būtina gerti pieną?

Jei vaikas yra sveikas, neturi alergijos pieno baltymui, laktozės netoleravimo, pieną mėgsta ar jo prašo – gali gerti. Tačiau versti nereikia. Kaip jau minėjome, sveikatai palankesni – rauginti pieno produktai. Tuomet rinkitės trumpesnio galiojimo šviežesnį pieną, nes jis mažiau apdorotas (pasterizuotas pienas apdorojamas ne žemesnėje kaip 72 laipsnių temperatūroje 15 sekundžių). Ilgo galiojimo pienas daug kam atrodo skanesnis, saldesnis. Tačiau jis yra sterilizuotas ne mažesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, dėl ko pakinta pieno struktūra, inaktyvuojami fermentai, kas galimai turi įtakos pieno cukraus netoleravimui ar alergijoms. „Sveikiausia rinktis ekologišką pieną. Jis gaunamas iš karvių, kurioms užtikrinamos gerovės sąlygos: jos šeriamos ekologiškais pašarais, o šiltuoju metų laiku ganosi lauke. Neabejotina, kad tai teigiamai veikia pieno maistingumą“, – teigia maisto technologė.

Ar saldinti pieno produktai – sveika?

Dažnai tėvai vaikams pusryčiams duoda saldintą jogurtą, varškės sūrelius, galvodami, kad tai ir skanus, ir maistingas pusryčių maistas. Tačiau su šiais skanėstais vaikas gauna daug cukraus, kuris neigiamai veikia jo imuninę sistemą, skatina hiperaktyvumą, mažina susikaupimą. Saldūs pieno produktai, jogurtai ar sūreliai – desertai ir juos reiktų valgyti tikrai ne kasdien.

„Kasdien sveikatai palankiau rinktis nesaldintą jogurtą, geriausia graikišką, kuriame nėra pridėtinio cukraus, didelis baltymų kiekis. Jei jau perkate saldų sūrelį, rinkitės tokį, kuriame varškės nemažiau nei 60-70 procentų, kakavos glaiste būtų kakavos masė, o ne augaliniai riebalai. Venkite varškės sūrelių, kurių sudėtyje rasite palmių, rapsų, kokosų ar kitų rafinuotų ir dezodoruotų riebalų. O sveikesnius varškės sūrelius galite pasigaminti ir namuose: virtuvės kombainu išmaišykite varškę su grietinėle ar sviestu, pridėkite uogų, šokolado, užšaldykite ir užpilkite juodojo šokolado – štai jums naminis varškės sūrelis! O iš graikiško jogurto galite pasigaminti puikų desertą, įmaišę viso grūdo sausų pusryčių ir šviežių uogų. Pagardinimui galite apibarstyti cinamonu“, – pataria R. Bogušienė.

Kiti pieno produktai: rinktis riebius ar liesus?

Grietinė 30 proc. riebumo ar sviestas 82 proc. riebumo nėra blogai. Riebalai būtini žmogaus organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, perneša riebaluose tirpius vitaminus, reikalingi hormonų pusiausvyrai palaikyti, nes sveiko žmogaus organizmą sudaro ne mažiau kaip 20 proc. riebalų. Svarbiausia – subalansuota mityba. Blogai yra riebalų perteklius, kuris siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Gyvuliniai riebalai mityboje negali sudaryti daugiau nei 10 proc. nuo gaunamų riebalų. Varškę, pieno produktus rekomenduojama valgyti pusriebius. Varškės sūrį rinktis nesūdytą. Skanaukime kietą arba puskietį sūrį, natūraliai fermentuotą, druskos iki 1,7 g/100 g. Nepersistenkime su fermentinio sūrio naudojimu, visus patiekalus iš eilės skanindami tarkuotu sūriu – jis pakankamai riebus ir turi būti vartojamas saikingai.

„Sveikatai palankus” dietistų komanda, rengdama valgiaraščius, skiria ypatingą dėmesį maisto medžiagų kiekiui – kad baltymų, riebalų, angliavandenių ar vitaminų būtų nei per daug, nei per mažai.

Kada pienas nerekomenduojamas?

Žiniasklaidoje mirgant straipsniams, kad pienas nesveika, žmonės ima abejoti, atsako šio pieno produktų, neduoda jų savo vaikams. Tačiau madų vaikytis nereikėtų. Viena iš svarbiausių mitybos taisyklių – įvairovė ir pieno produktai neabejotinai yra naudingi mityboje. Tačiau juos reikia rinktis individualiai. Mamos puikiai žino, kad kūdikiams ir mažiems vaikams geriausia mamos pienas, o saldų karvės pieną geriau siūlyti nuo 2-3 metų ir stebėti organizmo reakcijas. Jei išgėrus pieno, vaikui ima raižyti, pūsti pilvą, pasireiškia viduriavimas, gali būti, kad jis nevirškina pieno cukraus – laktozės. Tuomet geriau rinkitės raugintus pieno produktus arba kurį laiką visai jų nevartokite.

Tačiau jei reakcija yra stipresnė – pasireiškia alerginė sloga ar odos bėrimai, vaikas gali būti alergiškas pieno baltymui kazeinui. Kai organizmas nepajėgus suvirškinti pieno baltymo, jis sukelia organizmo imuninės sistemos atsaką. Alerginės reakcijos gali būti pašalintos be jokių vaistų, visiškai atsisakius pieno produktų. „Sveikatai palankus“ dietistai ruošia individualius valgiaraščius pieno produktų netoleruojantiems vaikams ir suaugusiems, alergiškų vaikų maitinimui darželiuose.

Varškės apkepas su soromis ir slyvomis

Jums reikės:

½ stikl. (100 g) sorų kruopų

500 g varškės (9 %)

2 didelių gerai prinokusių bananų

3 kiaušinių

40 g nerafinuoto cukraus

150 g džiovintų slyvų be kauliukų

50 g kokoso drožlių

½ a.š. ciberžolės

1 a.š. vanilės ekstrakto,

Žiupsnelio druskos

 

Gaminimo eiga:

Keletą kartų labai gerai perplaukite sorų kruopas (geriausia tai daryti smulkiame sietelyje ir plauti karštu vandeniu). Išvirkite pasūdytame vandenyje (vandens kiekis 2:1). Išvirusias kruopas atvėsinkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Bananus sutrinkite į tyrę. Džiovintas slyvas supjaustykite mažais gabaliukais. Į kiaušinių plakinį sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejų, ir gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite į aliejumi pateptą kepimo indą. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių, kol apkepo paviršius tolygiai apskrus.