Dar iš vaikystės prisimenu, kaip mama iškepė šį pyragą ir pasiūlė jo paragauti svečiuose apsilankiusiai močiutei, kuri atsakė: „Geriau negu nieko“. Toks ir liko kodinis šio pyrago pavadinimas, suprantamas mūsų giminėje. Mūsų šeimoje ir giminėje visi buvo taip įpratę prie šviežiai ruošto skanaus maisto, kad net iškart iš pečiaus ištrauktas dar garuojantis pyragas ilgainiui taip stipriai nebedžiugindavo. Šis nostalgija kvepiantis pyragas, kaip ir kiti receptai iš vaikystės, – patobulintas. Gaminu jį su ryžių ar kukurūzų miltais, kaip pateikta šios knygos recepte, bet kartais maišau kvietinius miltus su viso grūdo kvietiniais miltais arba naudoju tik viso grūdo kvietinius miltus. Tai trapios tešlos masė (glitimas nėra reikalingas tešlai iškelti ir purumui suteikti), todėl miltų rūšis nėra itin svarbi. Žinoma, jis mažiau saldesnis, nes cukraus pakaitalo (medaus ar agavų sirupo) – tik iki 10 g/100 g (gali būti naudojamas ir įprastas cukrus). Įdaras gali būti ruošiamas tik iš varškės, tiesa, šįkart panaudojau ir maskarponės sūrį, kuris išgauna dar labiau kreminę struktūrą, bet nėra būtinas ingredientas. Kai kada ant įdaro paskirstau daug vaisių ar uogų arba į varškės masę įmaišau džiovintų vaisių. Šis pyragas sveikatai palankesnis, nes yra be glitimo, su daug baltymų ir net mažiau cukraus, nei rekomenduojama sveikesniame deserte, o jei palygintume su prekybos vietose siūlomais pyragais, turbūt būtų net tris kartus mažiau cukraus. Sveikuolišką trupininį varškės pyragą skanu valgyti šaltą ir šiltą, tik iškeptą. Tik leiskite pyragui atvėsti, kad subręstų ir būtų lengva gražiai supjaustyti. Tai paprastai ir greitai pagaminamas maistingas desertas, o jei dar patieksite su uogų ir vaisių tyre arba naminiais ledais – pirštus apsilaižysite!

 

Pyragui reikės:

200 g ryžių miltų;

200 g kukurūzų miltų;

195 g sviesto (82 proc.);

6 vnt. kiaušinio trynių;

80 g skysto medaus/ agavų ar klevų sirupo.

Įdarui reikės:

500 g varškės (9 proc.);

6 vnt. kiaušinio baltymų;

270 g maskarponės sūrio;

60 g skysto medaus/ agavų ar klevų sirupo.

šiek tiek vanilės.

Gaminimo eiga

  1. Kambario temperatūros sviestą sutriname su ryžių, kukurūzų miltais bei skystu medumi. Turėtų gautis trapi konsistencija.
  2. Tuomet atidedame 100 g pyrago viršui, trupiniams. Likusią masę išminkome su kiaušinio tryniais.
  3. Imame kepimui skirtą indą, dedame paruoštą pyrago masę ant dugno ir šonų.
  4. Ruošiame pyrago įdarą: sutriname varškę, skystą medų, vanilę ir maskarponės sūrį sumaišome elektriniu prietaisu.
  5. Kiaušinio baltymus gerai išplakame iki putų konsistencijos ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
  6. Dedame paruoštą pyrago varškės įdarą, ant viršaus užtrupiname paliktą pyrago tešlos masę.
  7. Dedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 30-40 min. su vėjelio funkcija.

Prašome įvertinkite šį receptą ir pasidalinkite gaminimo įspūdžiais!

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Naujienlaiškio prenumerata!

Susipažink su išskirtine mitybos ir gyvensenos informacija, kuri padeda gyventi sveikiau ir jaustis energingiau. Nemokami receptai, patarimai, straipsniai, naujausi seminarai ir kursai.

Aš sutinku, kad mano įvesti duomenys bus saugomi ir naudojami naujienlaiškiams siųsti. Taip pat patvirtinu, kad susipažinau ir sutinku su sąlygomis ir taisyklėmis.

0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x