Minkštučiai ir sultingi, sotūs ir sveiki – tai lęšių ir pievagrybių kotletai. Juos kuo puikiausiai galima naudoti gaminant burgerius – vietoje mėsos. Valgyti skaniausia su daržovėmis, įvairiais padažais arba trintais avokadais (gvakamole).
Jums reikės:
- 200 g žalių lęšių (beveik pilna stiklinė);
- 1 lauro lapo;
- 250 g pievagrybių (ypač skanu su rudais pievagrybiais);
- 1 svogūno;
- 1 morkos;
- 2-3 česnako skiltelių;
- 1 kiaušinio;
- 40 g viso grūdo speltos miltų;
- 4 š. (40 g) aliejaus (tinkamo terminiam apdorojimui);
- Žiupsnelio druskos;
- Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Žaliuosius lęšius išvirti lengvai sūdytame vandenyje kartu lauro lapu.
- Svogūną ir morką susmulkinkite. Pievagrybius supjaustykite į 3-4 dalis. Česnako skilteles smulkiai sukapokite.
- Į įkaitintą keptuvę įpilkite maždaug 3 šaukštus aliejaus, sudėkite svogūną, morką ir pievagrybius. Kepkite ant vidutinio karščio apie 5-7 minutes, kol daržovės ir pievagrybiai lengvai apkeps. Gale sudėkite česnaką, įberkite druskos, pipirų ir maišant dar pakepkite minutę – tik tiek, kad pasklistų česnako kvapas ir stebėkite, kad jis nesudegtų. Keptuvę nukelkite nuo kaitros ir leiskite atvėsti.
- Išvirtus lęšius sugrūskite su bulvių grūstuve arba sutrinkite šakute taip, kad liktų gabaliukų. Jei norite vientisos masės, lęšius galite susmulkinkite maisto smulkintuvu.
- Sutrintus lęšius gerai sumaišykite su apkeptomis daržovėmis ir pievagrybiais. Paragaukite, ir jei reikia, skonį pakoreguokite druska ir/arba pipirais. Į gautą masę įmuškite kiaušinį ir įberkite miltų. Viską gerai išmaišykite.
- Formuokite kotletus (drėgnomis rankomis arba tiesiog kabinkite šaukštu) ir dėkite ant aliejumi pateptos skardos. Kepti 180 °C temperatūroje apie 20 minučių, kol paviršius lengvai apskrus.
Prašome įvertinkite šį receptą ir pasidalinkite gaminimo įspūdžiais!