Galite daryti daug mažų pynučių arba kelias didesnes. Pagardinkite tešlą razinomis. Kvepia vaikyste, Jums patiks!
Jums reikės:
50 g sviesto (82 % rieb.) (papildomai reikės šiek tiek sutepimui)
300 g pieno (3,2 % rieb.) (galite naudoti ir avižų)
8 g sausų mielių
50 g cukraus
270 g spelta miltų
270 g viso grūdo speltos miltų
⅟2 arb. š. (ne kupino!) druskos
1 vnt. kiaušinio
Gaminimo eiga:
1. Sviestu šiek tiek sutepkite didelį dubenį ir atidėkite į šalį. Į maišymo indą sudėkite gabaliukais supjaustytą likusį sviestą, pieną, mieles ir cukrų dėkite ant garų (apie 40 laipsnių temperatūra) ir maišykite iki vientisos masės 5-10 min.
2. Į masę įdėkite miltų, druskos ir minkykite, kol pasidarys vientisa tešla (tešla bus šiek tiek lipni). Jei tešla jums pasirodys per drėgna, įdėkite 1 valg. š. miltų ir dar paminkykite.
3. Tešlą dėkite į sviestu suteptą dubenį ir uždenkite jį maistine plėvele arba drėgnu virtuviniu rankšluosčiu. Palikite tešlą kilti šiltoje vietoje tol, kol ji padvigubės (maždaug 1 val.).
4. Į skardą patieskite kepimo popieriaus ir atidėkite į šalį. Padalinkite tešlą į tris lygias dalis ir susukite iš kiekvienos dalies pynę (apie 45 cm).
5. Sutvirtinkite tris pynės galus iš vienos pusės, supinkite kasą ir užtvirtinkite pynę iš kitos pusės. Padėkite pynę ant paruoštos skardos. Uždenkite maistine plėvele arba drėgnu virtuviniu rankšluosčiu ir vėl palikite tešlą kilti šiltoje vietoje tol, kol ji padvigubės (apie 30 min.). Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 ℃.
6. Šiek tiek suplakę kiaušinį juo ištepkite tešlą ir kepkite 25-30 minučių 180 ℃ temperatūroje, arba iki tol, kol pabeldę į pynės dugną išgirsite duslų garsą.
7. Palikite duoną vėsti ant aušinimo grotelių ir suraikykite. Skanaus!
Prašome įvertinkite šį receptą ir pasidalinkite gaminimo įspūdžiais!