- 275 technologinės kortelės įvairių ir sveikatai palankių patiekalų.
- 15 dienų valgiaraščiai 4 skirtingoms amžiaus grupėms (1-3 m., 4-6 m., 7-10 m., virš 11 m.).
- 3 valgymų (pusryčiai, pietūs, vakarienė) valgiaraščiai.
- Vaikų mitybos patarimai.
FORMATAS: A4
Knygos negrąžinamos. VšĮ „Sveikatai palankus“ neatsako už pagamintų patiekalų kokybę, kuri priklauso nuo žaliavos kokybės, žmogiškojo faktoriaus, turimos įrangos ir kita.
VALGIARAŠČIŲ IR TECHNOLOGINIŲ KORTELIŲ METODINĖS KNYGOS PRIVALUMAI:
- Daug augalinės kilmės patiekalų iš daržovių, ankštinių ir pilnaverčių grūdinių kultūrų.
- Didžioji dalis patiekalų yra tausojantys (troškiniai, kepta su garais konvekcinėje, virta vandenyje).
- Patiekalai nepervirti, neperkepti.
- Siūloma pateikti vaikams daug daržovių, vaisių, uogų (15 dienų vidurkis – ne mažiau 300-400 g/ per dieną).
- Produktai ir patiekalai iš pilnaverčių grūdinių kultūrų: viso grūdo miltų, viso grūdo kruopų, viso grūdo makaronų, viso grūdo duona ir pan.
- Nedidelis cukraus, druskos kiekis (1 g/100g druskos, ne daugiau 5 g/100 g cukraus).
- Siūloma naudoti kokybiškus riebalus (ypač tyras alyvuogių aliejus, sviestas).
- Siūloma naudoti liesesnę mėsą ar liesesnes jos dalis (pavyzdžiui, vištieną be odelių, kiaulienos išpjovą, nugarinę).
- Siūloma riebius padažus keisti į mažiau riebius, pavyzdžiui, grietinę ar grietinės padažą keisti į jogurtą ar jo padažus.
- Lyginant su iki šiol esančiais standartiniais meniu, receptuose siūloma mažiau bulvinių, miltinių gaminių.
- Mažiau stipriai perdirbto maisto, daugiau greitai paruošiamų, tačiau sveikatai palankių ir paprastų patiekalų.
- Nėra saldintų gėrimų, vietoj jų – vanduo, žolelių arbata be cukraus.
- Siūlomas vaikų maitinimui valgiaraštis šiuolaikiškas ir įvairus.
- Nėra perdirbtos mėsos gaminių (dešrelių, dešros ir t.t), vietoj jų šviežiai ruošta mėsa.
- Atsižvelgiama į sezoniškumą.
- Uogienės keičiamos į šaldytas uogas, tyreles, vaisių ir uogų kokteilius.
- Vaikų maitinimui tiekiamos kokybiškos žaliavos ir pirmenybė ekologiškoms, simboliu „Rakto skylutė“ pažymėtoms, nacionalinės kokybės ženklu ar vietinėms žaliavoms.
Daugiau informacijos: sveikata@sveikataipalankus.lt ir tel. 8 609 10833