Švediško stalo principas leidžia vaikams pasirinkti maisto produktus iš plataus asortimento, užtikrinant įvairių maistinių medžiagų balansą. Vaikai gali rinktis daržoves, vaisius, baltyminius produktus ir grūdinius patiekalus pagal savo poreikius, taip ugdant jų supratimą apie subalansuotą mitybą. Vaikai renkasi tik tiek maisto, kiek jie suvalgys, todėl sumažėja maisto atliekų kiekis – tai svarbus aspektas ekologiniu ir ekonominiu požiūriu. Taip pat švediško stalo sistema skatina vaikus savarankiškai priimti sprendimus, pasirinkti maistą ir mokytis atsakomybės už savo pasirinkimus. Vaikai mokosi etiketo ir mandagaus elgesio prie bendro stalo, taip pat gerbia kitų pasirinkimus.
Mokymų metu bus detaliai aptarta, kaip tinkamai pasiruošti švediško stalo diegimui, atsižvelgiant į teisės aktų reikalavimus dėl žaliavų, produktų ir medžiagų priėmimo, laikymo ir ilgalaikio saugojimo. Tam, kad būtų užtikrintas maisto kokybės ir saugos standartų laikymasis, svarbu tinkamas maisto laikymas ir pateikimas, maistas turi būti pateikiamas tinkamoje temperatūroje, siekiant užkirsti kelią mikrobiologinei taršai; reikalingas griežtas personalo ir vaikų švaros taisyklių laikymasis (pvz., rankų plovimas prieš valgant) ir rizikos veiksnių valdymas – kaip kryžminė tarša, žemos temperatūros pažeidimai, ir jų prevencija. Mokymuose daug dėmesio bus skiriama personalo elgesio reikalavimams, užtikrinant maisto saugumą gamybos ir pateikimo metu. Bus aiškinamos potencialios grėsmės, kylančios dėl higienos nesilaikymo, taip pat aptariami prevenciniai veiksmai, galintys padėti išvengti nehigieniškos gamybos pasekmių.
Mokymai apims ir dažniausius pažeidimus bei jų prevencijos būdus, praktinius maisto gamybos kontrolės metodus; pavyzdžius iš įgyvendintų švediško stalo sistemų. Įgytos žinios leis ugdymo įstaigų personalui ne tik užtikrinti aukštą maisto kokybę ir saugumą, bet ir kurti pozityvią mitybos aplinką vaikams, ugdant jų sveikos mitybos įgūdžius ir prisidedant prie jų visapusiško ugdymo.
LEKTORĖ
INGA PUPELIENĖ – KTU Cheminės technologijos fakultete baigta maisto produktų technologijos studijų programa ir įgytas chemijos inžinerijos mokslo bakalauro laipsnis bei maisto chemijos ir technologijos magistro laipsnis su pagyrimu.
Nuo 2010 m. Kauno kolegijos lektorė. Pagrindiniai dėstomi dalykai – maisto kokybė ir sauga, tvari maisto gamyba, augalinio maisto technologijos.
Nuolat keliama dalykinė kvalifikacija dalyvaujant konferencijose, mokymuose, seminaruose. Keleto receptų knygų autorė.
MOKYMŲ TIKSLAS:
Suteikti teorinių ir praktinių žinių apie švediško stalo maitinimo principo taikymo galimybes darželiuose ir mokyklose. Supažindinti su maitinimo organizavimu švediško maitinimo principu pateikiant informaciją apie higienos reikalavimus, keliamus darbuotojams, žaliavų, produktų laikymui, patiekalų gamybai ir pateikimui. Pasidalinti kitų šalių gerąja patirtimi organizuojant minėto stiliaus maitinimą.
MOKYMŲ PROGRAMA:
PO ŠIŲ MOKYMŲ:
YPAČ REKOMENDUOJAME MOKYMUS:
virėjams; dietistams; visuomenės sveikatos specialistams; maisto technologams; viešojo maitinimo įstaigų vadovams; ugdymo, gydymo, globos įstaigų maitinimo organizatorių atstovams; kavinių maitinimo organizavimo specialistams; virėjams.
MOKYMŲ DALYVIAI GAUS:
*Pažymėjimas: „Sveikatai palankus” išduodamas kvalifikacijos kėlimą patvirtinantis elektroninis paskaitos išklausymo pažymėjimas (pdf formatu). Atsiunčiamas po paskaitos Jūsų nurodytu elektroniniu paštu. Šis sertifikatas Jums primins apie daugybę naujų žinių ir įgūdžių bei motyvuos mokytis toliau.
PROGRAMA TVIRTINAMA SVEIKATOS PRIEŽIŪROS IR FARMACIJOS SPECIALISTŲ KOMPETENCIJŲ CENTRE IR REGISTRUOJAMA METAS SISTEMOJE: dietologams, dietistams, visuomenės sveikatos ir gyvensenos medicinos specialistams suteikiamos 4 ak. kvalifikacinės valandos. Visi mokymų dalyviai gaus kvalifikaciją patvirtinantį elektroninį pažymėjimą.
Kilus klausimams susisiek su „Sveikatai palankus“ komanda: el. paštu [email protected] arba tel. +370 609 10833
Platinti mokymų įrašus ir medžiagą be autoriaus sutikimo – griežtai draudžiama! Autorė, leidėjas ir platintojas pabrėžtinai atsiriboja nuo bet kokios atsakomybės, nuostolių ar rizikos – tiek asmeninės, finansinės, tiek kitokios, kuri tiesiogiai ar netiesiogiai gali kilti dėl bet kurios šio leidinio (-ių) dalies naudojimo ir pritaikymo. Pinigų grąžinimas už įsigytą, tačiau nepatikusį, per klaidą įsigytą arba lūkesčių nepatenkinusį produktą nevykdomas.
Galina Rutkauskiene (įsigijo produktą) –
Anonimas (įsigijo produktą) –
Labai informatyvūs ir įtraukiantys mokymai, puikūs pavyzdžiai, informacija pateikta įdomiai ir suprantamai.
Anonimas (įsigijo produktą) –
Per mažai naujos informacijos darželiams. Seminaras labiau buvo skirtas mokykloms, ypač kur buvo kalbama apie švediško stalo organizavimą.
Pagarbiai
Roma