Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?

Alyvuogių aliejaus pasiūla didelė, bet kaip nepaklysti ir išsirinkti geriausią? Juk visur etiketės panašios: extra Virgin, pirmo spaudimo ir panašiai. Ar galima kepti ant alyvuogių aliejaus? Ar kartumas geras alyvuogių aliejaus požymis?

Skaitykite ženklinimo etiketes ir rinkitės extra virgin, ekologišką ir svarbu, kad ant pakuotės nebūtų parašyta ES ir ne ES alyvuogių aliejaus mišinys. Gaminkite tausojančiu būdu: virkite, troškinkite, kepkite orkaitėje, ruoškite, pavyzdžiui, daržoves be terminio apdorojimo, tik svarbiausia, negruzdinkite, neskrudinkite aliejuje, tinkamas trumpas apkepimas. Tačiau jei naudojamas terminiam apdorojimui labai brangus, aukščiausios kokybės tai tiesiog per brangu, nes polifenoliai žūsta su kiekvienu laipsniu.

„Kokybiškas ypač tyras alyvuogių aliejus naudingas dėl jame esančio nedidelio kiekio sočiųjų riebalų ir daug polifenolių, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Teikite pirmenybę – ypač tyram alyvuogių aliejui (extra virgin), tamsesnės stiklinės pakuotės, ekologiškam t.y. alyvuogės iš kurių išspausta aliejus užaugintos be cheminių medžiagų ir paženklintą aliejų geografinėmis nuorodomis, kurios rodo aiškią aliejaus kilmę. Neprisipirkite daug, sunaudokite vieną buteliuką ir imkitės kito“, – patirtimi dalinasi maisto technologė Raminta Bogušienė.

Plačiau apie ypač tyrą alyvuogių aliejų mums papasakoti sutiko sveiko gyvenimo būdo propaguotoja, internetinės parduotuvės www.aliejausmagija.lt įkūrėja Egesta Cimbolienė.

Koks geriausias alyvuogių aliejus: išspaudų alyvuogių aliejus, extra virgin ir t.t ?

Geriausias alyvuogių aliejus yra extra virgin, paženklintas ekologiškų maisto produktų ženklu. Extra Virgin alyvuogių aliejus – tai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas, išreikštas oleino rūgštimi, yra ne didesnis nei 0,8 gramo 100 gramų ( 0-0,8%). Toks aliejus gaunamas mechaniniu būdu spaudžiant alyvuoges žemoje temperatūroje, jame nėra defektų, pasižymi aukštomis skoninėmis ir aromatinėmis savybėmis, jame gausu naudingų medžiagų.

Kodėl Jūsų aliejus išskirtinis?

Mūsų prekiaujamas aliejus yra alyvmedžių giraitėje Peloponeso pietrytiniame krašte, Lakonijos Molajuje. Visame pasaulyje ši sritis garsėja geriausios kokybės alyvuogių aliejumi. Ši vieta yra ideali alyvuogių ir citrusinių augalų derliui dėl labai gero derlingumo šiose žemėse ir tinkamo sauso ir šilto klimato tame regione. Taip pat aliejus išgautas pagal ekologinei gamybai keliamus reikalavimus. Šis ūkis, tai šeimos verslas, kuris viską gamina ne pramoniniu būdu. Kiekvienas alyvmedis gauna dėmesio, nes jį turi genėti, laistyti ir pan. Šis ūkis nėra didelis, todėl itin prižiūrimas. Alyvuogių kokybė taip pat priklauso ne tik nuo medžių veislės, jų priežiūros, bet ir nuo medžių senumo – kuo jie senesni, tuo jų vaisiai sodresni.

Tamsus butelis – privalumas?

Geras alyvuogių aliejus turi būti laikomas tik tamsiuose buteliuose ir apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių. Pagal tai, kokioje taroje parduodamas aliejus, jau gali būti ženklas apie jo kokybę.

Alyvuogių aliejaus kaina nurodo kokybę?

Taip, alyvuogių aliejaus kaina nurodo kokybę. Iš žalių alyvuogių spaustas aliejus negali būti pigus, nes jo pagaminimas yra ribotas. Yra atlikti paskaičiavimai, kad norint išspausti 1 kg alyvuogių aliejaus reikia 13-16 kg alyvuogių. Žalios alyvuogės neturi tiek daug aliejaus savyje, kiek prinokusios alyvuogės, bet jo kokybė yra aukštesnė. Ekologiško aliejaus kainos dydis irgi priklauso nuo to, kad jis yra ekologiškas. Tokiam produktui išauginti reikia daugiau priežiūros, pastangų, žinių ir darbo.

Ar tai extra virgin, jei taip, kuo skiriasi nuo kitų extra virgin?

Tai yra extra virgin alyvuogių aliejus. Ypač tyras, ankstyvo derliaus. Toks aliejus gaunamas mechaniniu būdu spaudžiant alyvuoges žemoje temperatūroje, jame nėra defektų, pasižymi aukštomis skoninėmis ir aromatinėmis savybėmis, jame gausu naudingų medžiagų. Jo rūgštingumas yra mažas +/- 0,3 %, nes vaisiai tą pačią dieną surenkami ir spaudžiami to ūkio malūne, po to aliejus nedelsiant talpinamas į nerūdijančias talpyklas užpildytas azotu, kad deguonis nesunaikintų jų gerųjų savybių,

Ekologiškas – kuo tai geriau nei įprastas?

Išgirdus žodį ekologija ne vienam tai labiausiai asocijuojasi su sveika mityba, nekenksmingais produktais ar tiesiog sveiku gyvenimo būdu. Tokiu žodžiu apibūdinami maisto produktai, kurie yra „draugiški” ir nežalingi aplinkai bei pagaminti siekiant, kad gamta būtų kuo mažiau teršiama ir tuo pačiu būtų mažiau teršiamas ir mūsų kūnas. Ekologinius, šiuo atveju, alyvuogių augintojus, nuolat tikrina tam tikros tarnybos visą jų produkcijos gaminimo laikotarpį. Alyvmedžiai auga gaudami saulės, vėjo, vandens. Jie prižiūrimi ir saugomi nuo kenkėjų tik ekologinėmis priemonėmis, šakelės genimos, kad kuo daugiau patektų saulės ant medžio vaisių, kad vėjas prasiskverbtų, o lapai apsaugotų vaisius nuo tiesioginių saulės spindulių. Kiekvienas medis gauna šeimininkų meilės ir šilumos.

Ekologiški vaisiai nėra purškiami cheminėmis medžiagomis. Visa chemija, kuri yra naudojama, kad vaisius atrodytų gražiai, patraukliai, išaugtų tam tikro dydžio, tam tikros spalvos ir pan., mums valgant nusėda mūsų organizme net mums ir nepajuntant. Visa tai anksčiau ar vėliau, atsiliepia mūsų sveikatai. Skonio atžvilgiu mes kai kada galime to skirtumo labai ir nepajausti, bet mūsų organizmas tikrai pajaus.

Štai dar viena priežastis, kodėl verta pirkti ekologišką produktą: ekologiški produktai maistingesni – juose daugiau organizmui naudingų medžiagų ir vitaminų, todėl mums pakanka mažesnio tokių produktų kiekio. Jei organizmas visų reikalingų medžiagų gauna su maistu, žmogui nebereikia rūpintis papildais ir taip pagerinti savo sveikatą natūraliomis priemonėmis.

Pirkdami „Eko“ ženklu pažymėtą maisto produktą galite būti tikri, kad jis yra visiškai nežalingas ir labai vertingas, o kai dar kalbama apie mažą ūkį, kuris gamina ne pramoniniam naudojimui, tai atrodo, kad kalbam apie tikrai gerą produktą.

Paženklintas geografine nuoroda, kuo tai geriau nei be šių ženklų?

Geografinė nuoroda pažymi, kad suteiktoje informacijoje nėra jokio melo. Ši vieta egzistuoja ir žmogus pats gali pasižiūrėti ir pasiskaityti apie šios vietovės klimatą, žemės struktūrą ir daug kitų dalykų, kurie irgi turi daug reikšmės auginamam produktui.

 

Skonis, kvapas – kaip atpažinti degustuojant, kad tai aukštos kokybės aliejus?

Geras, aukštos kokybės alyvuogių aliejus išsiskiria šiais požymiais:

  • Spalva – ji yra gelsvai žalsva, sodri.
  • Klampumas – geras alyvuogių aliejus skiriasi jau pilant. Jis yra tirštesnis.
  • Kvapas – priklausomai nuo alyvuogių rūšies, labai geras aliejus turėtų kvepėti šviežia žole, pomidorais, slyvomis ir pan. Kvapas turi jaustis iš karto.
  • Skonis – daug antioksidantų turintis aliejus neturi jokio riebumo jausmo; skonis gali būti įvairus, kaip ir kvapas, nes priklauso kur alyvuogės auga, nuo jos rūšies ir pan. Burnoje turi būti jaučiamas kartumas (kartais stipresnis, kartais silpnesnis), o nurijus aliejų, turėtų sukutenti. gomurį, net norisi pakosėti.

Graikams aliejus kaip vaistas, ar tik vienas iš maisto komponentų?

Graikai neįsivaizduoja savo pusryčių, pietų ir vakarienės be šio nuostabaus aliejaus. Jie ne tik juo gardina salotas, bet pila ant duonos ir mėgaujasi šiuo maistu tiesiog žiūrėdami televiziją, šnekučiuodamiesi su draugais ir t.t. Graikai mėgsta gaminti pyragus su alyvuogių aliejumi. Tai jiems kasdienybė.

Kiek laiko kokybiškas ypač tyras aliejus – šviežias ir aukščiausios kokybės nuo išspaudimo? Kokia galiojimo trukmė nepradarius ir pradarius butelį?

Alyvuogių aliejaus galiojimo laikas 2 metai laikant jį tamsiuose buteliuose ir apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių nepradarius butelio. Pradarius butelį, jį geriausia sunaudoti per 1 mėn.

Ar tinkamas aliejus trumpam apkepimui (pvz.: svogūnų, morkų, ar pomidorų), ar tik salotų apšlakstymui? Kaip naudoja ypač tyrą alyvuogių aliejų graikai ir ko reiktų pasimokyti lietuviams?

Aliejus, kuris turi labai daug polifenolių ir norint išsaugoti juos, nenaudojamas kepimui. Pusiau prinokusių ir prinokusių alyvuogių aliejų, graikai naudoja kepimui. Jis taip pat turi visų alyvuogių aliejui būdingų medžiagų, tik jau ne tiek polifenolių ir todėl yra pigesnis, bet puikus produktas kepimui, troškinimui, virimui. Alyvuogių aliejuje kepamos daržovės atsiskleidžia savo aromatu ir skonio savybėmis.

 

 

 

Daugiau apie aliejus galite rasti:

https://aliejausmagija.lt

https://www.facebook.com/aliejausmagija

https://www.instagram.com/aliejausmagija/

 

 

 

Komentarų:

Įrašyti komentarą