Vaikų maitinimo aprašo pakeitimas – nelieka „MARGARINO“ rekomendacijos

Birželio 27 d. išleistas LR Sveikatos apsaugos ministerijos naujojo vaikų maitinimo aprašo, kuris įsigalios nuo naujų mokslo metų, pakeitimas: TEISĖS AKTO PAKEITIMAS

PAKEITIMAI

Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašą, išdėstytą nauja redakcija Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2018 m. balandžio 10 d. įsakymu Nr. V-394 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymo Nr. V-964 „Dėl Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“:

  1. 1. Pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:

„8. Vaikų maitinimą, išskyrus, kai maistas gaminamas vaikų socialinės globos namų atskirose virtuvėse, gali organizuoti tik maisto tvarkymo subjektai, kuriems Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakyme Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“ nustatyta tvarka suteikta teisė užsiimti maisto tvarkymu. Vaikams leidžiama ruošti maistą kartu su pedagogu ir jį vartoti, jei tai numatyta ugdymo programoje.“

  1. 2. Pakeičiu 17 punktą ir jį išdėstau taip:

„17. Maitinimai skirstomi į pagrindinius ‒ pusryčius, pietus, vakarienę ir papildomus ‒ priešpiečius, pavakarius, naktipiečius. Pusryčiams vaikas turi gauti 20–25 proc., pietums – 30–35 proc., vakarienei – 20–25 proc., priešpiečiams, pavakariams ir (ar) naktipiečiams – po 10 proc. rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo, nustatyto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakyme Nr. 510 „Dėl Rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo“, jei tokie maitinimai numatyti valgiaraščiuose. Jei vaikai maitinimų metu turi galimybę patys įsidėti maisto, šio punkto nuostatos netaikomos. Maitinimai gali būti organizuojami išduodant maisto davinius, skirtus maitinti ne mokykloje, poilsio stovykloje ar vaikų socialinės globos namuose (ne ilgesnėms kaip 1 dienos išvykoms į varžybas, mokomųjų treniruočių stovyklas ar kitus renginius).“

  1. 3. Pakeičiu 6 priedo 10.3 papunktį ir jį išdėstau taip:

„10.3. Gyvūniniai riebalai, kur įmanoma, keičiami aliejais.“

  1. 4. Pakeičiu 7 priedo išnašų paaiškinimus ir juos išdėstau taip:

„1 Sudarant specializuoto sporto ugdymo mokyklų valgiaraščius maisto produktų ir patiekalų patiekimo dažnumo reikalavimai netaikomi. Gyvūninių maisto produktų ir patiekalų patiekimo dažnumo reikalavimai netaikomi sudarant vegetarinio maitinimo valgiaraščius.

Patiekalai, kurių sudėtyje yra kelių grupių maisto produktų, priklauso tai grupei, kurios maisto produktų dalis pagamintame patiekale yra didžiausia (pvz.: plovas su vištiena (ryžiai 100 g, vištiena 70 g, morkos 20 g ir kiti maisto produktai, kurių kiekis mažesnis nei 20 g) priklauso „Šlifuotų ryžių ir jų patiekalų“ grupei.“

VšĮ „Sveikatai palankus“ komanda džiaugiasi priimta teisės akto pataisa, tačiau primena, kad aliejai nebūtinai kokybiški, todėl labai svarbu tinkamai apsirašyti žaliavas ir jų kokybinius reikalavimus, kad vaikai darželiuose ir mokyklose vietoj pieno riebalų, negautų pavyzdžiui, išspaudų dezodoruoto rafinuoto alyvuogių aliejaus, o ypač tyrą alyvuogių aliejų.

Jei reikalinga pagalba rengiant žaliavų specifikacijas, susisiekite su mumis: info@sveikataipalankus.lt, tel. +370 609 10833.