“SVEIKATAI PALANKUS” TIKSLAS – IŠSAUGOTI VAIKŲ SVEIKATĄ!

Jau gegužės 3 d. visus gamintojus, maisto tiekėjus, vaikų maitinimo organizatorius, prekybininkus, valstybinių institucijų atstovus, mokslininkus, mitybos ir sveikatos specialistus pamatysime konferencijoje “Kaip pagaminti kokybišką, ekologišką ir sveikatai palankų maistą”, plačiau: KONFERENCIJA 2017

Almantas Kranauskas

Prieš konferenciją kalbinome vieną iš konferencijos pranešėjų Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėją Almantą Kranauską.

– Įvedus mokyklose sveikatai palankesnius užkandžius, pavyzdžiui, atitinkančius simbolio “Rakto skylutė” kriterijus, kaip manote situacija turėtų kisti šalia mokyklų?

Manau, kad daug kas priklauso nuo Švietimo ir mokslo ministerijos, savivaldybių ir pačių ugdymo įstaigų. Nuo mokyklų visuotinai atitraukti parduotuvių ir kioskų neįmanoma. Todėl, jei vaikams per pertraukas bus leidžiama vaikščioti po miestą, dalis jų pasirinks greito maisto šaltinius, o ne sveiką maistą mokykloje. Mokyklos vidaus taisyklės neturėtų to leisti. Be to, turėtų būti pailginta pietų pertrauka ar pamokos organizuojamos slenkančia tvarka, kad valgykloje nesusidarytų spūstys ir visi galėtų ramiai pavalgyti.

– Kada tokius pokyčius teisiniu lygiu planuotumėte, kad, pavyzdžiui, mokyklose neliktų rafinuotų miltų bandelių, ledų, tai pakeistų viso grūdo gaminiai, atsigėrimui tiesiog vanduo, augaliniai daržovių ir vaisių kokteiliai, užkandžiams tiesiog vaisiai? 

Dėl maisto produktų tiekiamų mokykloms, situacija kas metai gerėja, nes nuolat atnaujinant vaikų maitinimo organizavimo aprašą, keliami vis aukštesni reikalavimai. Manau situacija turėtų dar labiau pagerėti priėmus šiuo metu rengiamą pakeitimo projektą. Jūsų minėtų sveikatai nepalankių produktų, pagal šiuo metu siūlomus kriterijus, turėtų nelikti.

Kadangi mūsų pajėgos gana ribotos, bei nuolat vienu tenka spręsti daug kitų klausimų, kol kas projekto, tinkamo išorinei peržiūrai, neturime. Jei spėsime, projektą baigsime iki vasaros, o jo įsigaliojimą nustatysime nuo 2018 m. rudens, kadangi rinkoje dar nepakanka maisto produktų, atitinkančių “Rakto skylutės” kriterijus (šiuo metu jų yra 93 pavadinimai: http://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/rakto-skylute-sveikatai-palankesni-maisto-produktai-1/produktai-rinkoje).

– Nuo 2018-01-01 vaikų maitinimo organizatoriai privalės atsižvelgti į rekomenduojamų normų įstatymą: sumažinti kalorijas, atsižvelgti į skaidulinių medžiagų, druskos bendrą kiekio suvartojimą ir pan., kaip manote su kokiais iššūkiais susidurs ugdymo įstaigos? 

Naujų rekomenduojamų maisto medžiagų ir energijos normų (RPN) įsigaliojimas neturėtų stipriai įtakoti organizuoto vaikų maitinimo. Daugiau tai atsilieps tiems kolektyvams, kuriuose vaikai būna visą parą – internatai, globos namai ir pan. Maitinimo paslaugos tiekėjai turėtų peržiūrėti ar dabartiniai jų valgiaraščiai atitinka naujuosius RPN reikalavimus. Jei neatitinka, koreguoti. Be to, jau dabar, nelaukiant 2018 m. rugsėjo mėnesio, kadangi ugdymo įstaigų maistas turės daugeliu atveju atitikti “Rakto skylutės” kriterijus, patarčiau ieškoti, rinktis tinkamus produktus bei atitinkamai koreguoti valgiaraščius.

Jei kalbėti apie maisto produktų gamintojus, laimės tie, kurie jau iš anksto bus pasirengę ir patiekę rinkai “Rakto skylutės” kriterijus atitinkančių produktų. Čia ypač turiu galvoje pieno, mėsos ir duonos gaminius, užkandžius.

Maisto sveikatinimas ugdymo įstaigose neišvengiamas, nes šalyje didėja vaikų nutukimas, prasti kiti vaikų sveikatos rodikliai. Maisto produktai ir gyventojų mityba atitinkamai turėtų būti keičiama ir šeimose bei už jos ribų.

Raminta Bogušienė

Tuo tikslu “Sveikatai palankus” inicijuoja visuomenės pokyčius rinktis sveikatai palankų maistą ir sveikatai palankaus maisto technologė bei mitybos specialistė Raminta Bogušienė keliauja per Lietuvą su šviečiamaisiais seminarais.

Seminarų dalyviai ne tik išsineša žinių, motyvacijos, bet ir degustuoja sveikatai palankius patiekalus (ankštinių daržovių troškinį ir be pridėtinio cukraus varškės apkepą su sorais ir šaldytomis uogomis). 

Balandžio 27 d. nemokamas visuomenei skirtas seminaras vyko Jonavoje dėka partnerių VšĮ “Kretingos maistas” ir vis daugiau žmonių visoje Lietuvoje praplėčia požiūrį apie sveikatai palankų maistą. Tampa reikliu maisto pirkėju ir vis dažniau sau ir savo vaikams renkasi kokybišką ir sveikatai palankų maistą. 
Šios iniciatyvos pagrindinis tiklas, kad atsirastų mitybos vienodumas namuose, ugdymo įstaigose ir viešojoje erdvėje, mes ir mūsų vaikai turėtų galimybę valgyti sveikatai palankų maistą.
Dėka iniciatyvos “Sveikatai palankus” visuomenė sužino apie vaikų maitinimo reikalavimas, PSO rekomendacijas visoje Lietuvoje.

Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas plečiasi, prisijunk ir tu: Sveikatai palankus ugdymo įstaigų tinklas

Renginio atsiliepimai:
– širdingas ačiū už vakarykščią dieną. Patiko. Naudinga.Išsamiai apgalvota. Praktiška.Mandagu ir korektiška. Manau, kad tai ne paskutinis mūsų susitikimas, nes užkabinote. Delfi perskaičiau straipsnius, kur minimas Jūsų vardas, taip pat patiko.
– Labai patiko seminaras, daug sužinojau. Po šio seminaro atidžiau analizuosiu etiketes ir stengsiuosi daugiau atkreipti dėmesį į tai, ką perku ir ką valgau.
– Nors informacijos apie sveiką mitybą gausu internete, kalbama per televiziją, bet šio seminaro metu tarsi viskas sudėliojama į lentynas.
– Labai šiltas seminaras. Daug informacijos kaip atskirti sveikus ir nesveikus maisto produktus.
– Puikus, daug naudingos informacijos, sužinojau daug naujo, labai paskatino sveikai maitintis.
– Informatyvus, glaustas ir aiškus. Informacija sisteminga, profesionali lektorė.
– Mielas ir naudingas seminaras, tikimės, kad “Sveikatai palankus” komanda sujudins atsakingas institucijas ir vaikų maitinimas bus sveikatai palankus.
– Patiko maloni lektorė, užduočių atlikimas. Daug naujo sužinojau ir tai, ką sužinojau patiko, dėkoju! Sėkmės lektorei!
-Patiekalus dalyviai įvertino 10 balų.

 

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
0 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x