Sėkmingas verslas su nacionalinės kokybės produkto ženklu

Sėkmės receptą atradusi Jolita Buinauskaitė-Smaidrienė savo močiutės žemėje Šalčininkų rajone, Daulėnų kaime, įkūrė šeimos bityną „Avilio istorijos“. Čia surenkamas ypatingos kokybės medus, pažymėtas ženklu „Kokybė“.

„Mūsų medus – oficialiai pripažintas Nacionalinės kokybės produktas. Gaminame pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą sertifikuotą medų, pažymėtą ženklu „Kokybė“, kuris nurodo, kad produktas pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų reikalavimus“, – pokalbį pradeda ūkininkė Jolita Buinauskaitė-Smaidrienė.

„Mūsų bitynas įkurtas Dieveniškių regioniniame parke, vietovė mažai apgyvendinta, aplinkui nėra intensyvios žemdirbystės, kelių, kitų taršos šaltinių, įvairi augalija. Mūsų bičių ganyklos ir bitininkavimo būdas atitiko aukščiausius nacionalinės kokybės produktų gamybai taikomus reikalavimus, todėl dėl sertifikavimo kreipėmės į VšĮ „Ekoagros“. Mūsų bitutės gyvena tik iš medžio pagamintuose aviliuose, medunešio laikotarpiu nemaitiname jų cukraus sirupu, nenaudojame medui laikyti plastmasinės taros, o vartotojus medus pasiekia išpilstytas tik į stiklinius indus. Be to užtikrinant mūsų medaus ypatingą kokybę, nuolat tiriame jį laboratorijoje. Norime savo klientams teikti aukščiausios kokybės produktus, ir apskritai norėtume, kad medus Lietuvoje būtų labiau vertinamas. Produktų sertifikavimą laikome ir edukacine prasme vertingu, skatinančiu vartotojus domėtis kokios kokybės produktas atkeliauja ant jų stalo“, – sako J.Buinauskaitė-Smaidrienė.

Pasak jaunosios ūkininkės, renkantis pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus (NKP), žmogus yra garantuotas dėl produkto kokybės, jo gamybos reikalavimų laikymosi. Verta pirkti iš tokio gamintojo, kuris viešai nebijo prisiimti įsipareigojimų, dirba atsakingai ir tokiu būdu parodo pagarbą savo produktui ir klientui.

NKP produktams – giežta kontrolė

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai išsiskiria kokybe, kuri ženkliai pranoksta komercinius produktų standartus, susijusius su visuomenės, gyvūnų ar augalų sveikata, gyvūnų gerove ar aplinkosauga, taip pat specifinėmis savybėmis, ūkininkavimo ar gamybos metodais. Nacionalinės kokybės produktai turi būti pagaminti pagal patvirtintas specifikacijas, kurios šiuo metu yra devynios: bičių produktų ir jų mišinių, grūdų, jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių, mėsos ir jos gaminių, paukštienos gamybos, pieno ir jo gaminių, šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų, dedeklių vištų kiaušinių, cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių bei giros. Atitiktį joms tikrina nepriklausoma kontrolės įstaiga VšĮ „Ekoagros“, kuri  išduoda sertifikatą. Rinkoje esančių produktų kontrolę atlieka Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

LR žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė

„Nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos sukūrimo tikslas – skatinti Lietuvoje konkurencingų ūkių plėtrą ir aprūpinti vartotojus produktais, kurie kokybinėmis savybėmis pranoktų įprastinius bei saugoti mus supančią aplinką. Siekiant kompensuoti nuostoliams, susidarantiems dėl prisiimtų griežtesnių, nei įprastoje praktikoje, reikalavimų laikymosi – sertifikavimo, papildomos gamybos kontrolės, laboratorinių tyrimų, įsitraukimo į kokybės sistemą išlaidas (etikečių, pakuotės dizaino sukūrimas ir įsigijimas ir t.t.) nacionalinės kokybės produktų gamintojams bei ūkininkams yra teikiama Europos Sąjungos parama. Lietuvoje pirmieji produktai pagal NKP sistemą buvo sertifikuoti dar 2009 m., o šiuo metu jau 387 gamintojai tiekia rinkai įvairaus asortimento nacionalinės kokybės produktus,“ – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Nacionalinės kokybės produktai yra ženklinami specialiu ženklu ir juos kontroliuojančios įstaigos kodu (LT-NKP-001).

NKP produktai – aukščiausios kokybės

NKP produktai ypatingi tuo, kad pasižymi natūralumu, maistingumu, išskirtiniu skoniu, kvapu ir išvaizda. Juos gaminant naudojami tausojantys gamybos būdai, aplinkai palankios technologijos.

„Perdirbtiems nacionalinės kokybės produktams nustatomas trumpesnis tinkamumo vartoti terminas. Juos gaminant draudžiami maisto priedai – konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai, ribojamas kitų maisto priedų naudojimas, draudžiamos sudėtinės dalys, turinčios GMO ar apdorotos jonizuojančia spinduliuote“, – sako maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

NKP produktai – tik lietuviški

NKP produktų auginimo procese ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų kiekis. Auginant augalus naudojamas tik minimalus trąšų kiekis, būtinas pilnavertei vegetacijai, apskaičiuotas pagal dirvos tyrimo rezultatus bei maisto medžiagų balansus. Maistui skirtiems gyvūnams gydyti ribojamas veterinarinių vaistų naudojimas, ilginamas išlaukos laikas.

„NKP produktams keliami šviežumo reikalavimai. Pvz., lapinės, ankstyvosios daržovės, greitai gendantys vaisiai, uogos ir daržovės pateikiami ne vėliau kaip kitą parą po derliaus nuėmimo. Greičiausiai švieži produktai patenka pas vartotojus iš vietinių ūkių ir gamintojų, todėl pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai – tai tik lietuviški produktai, pagaminti daugiausiai iš vietinės, lietuviškos žaliavos“, – sako Raminta Bogušienė.

Nacionalinės kokybės produktams taikomi ekstensyvūs auginimo, gamybos bei maistingumą išsaugojantys perdirbimo būdai, todėl jie atkeliauja ant vartotojų stalo išskirtinės nacionalinės kokybės.

Daugiau apie NKP produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie ekologiškus ir garantuotus tradicinius gaminius, saugomos kilmės vietos nuorodos bei saugomos geografinės nuorodos maisto produktus, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite pirmojoje Lietuvoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) rugsėjo 21 d. 10 val. Vilniuje (Viešbutis „Panorama“, Sodų g.14), http://sveikataipalankus.lt/maisto-svente-programa/