#NėraMargarino Sveikatai palankus valgiaraščiuose

#NeMARGARINAS #NeMARGARINOMadai

Istorija apie margariną

Kai prieš keletą metų išleidome vaikams knygelę „Brokoliukas“ ir norėjome ją suderinti su už vaikų maitinimą atsakinga institucija, sužinojome, kad sviestas blogis ir „nebemadingas“, o kai prieš metus norėjome suderinti meniu knygą buvo priminta, kad sviestas yra blogis ir pasak jų geriau jį pakeisti margarinu. NESUTIKOME.
NESUTIKOME ir dirbdami tarpžinybinėje darbo grupėje, turbūt be išimties visi jos nariai, išskyrus atsakingus už vaikų maitinimo teisės akto rengimą.
Kai oficialiame susitikime dar šiais metais iš ministro lūpų išgirdau tarsi pritarimą „Margarinui“ supratau, kad realu jo atsiradimas teisės akte…Ir kaip jau rašiau jis ten atsirado: sviestas, kur įmanoma, keičiamas aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio. Jei virėja į košę pridės sviesto, o ne margarino, bus tarsi pažeistas teisės aktas, o gal tai bus traktuojama tik kaip rekomendacinio pobūdžio, o kas norės galės naudoti margariną ir sutaupyti?
Čia matau tik vieną – kad vaikų sveikatos sąskaita siekiama sutaupyti, nes sviesto kaina 7 kartus didesnė nei margarino. O gal tiesiog nesivarginama perskaityti margarino sudėtį: rafinuoti ir dezodoruoti kokosų, rapsų, palmių aliejai, vaikų maitinime neleistini maisto priedai kaip konservantas (E202), kvapiosios medžiagos ir emulsikliai, pridėtinė druska, kurios beveik 1 g/100 g. Margarinas – stipriai perdirbtas produktas, kuriame sotieji riebalai „atskiesti vandeniu“ ir traktuojama, kad mažiau riebalų. Šis produktas neturėtų būti nei vaikų, nei suaugusiųjų mityboje, nors ir šiuolaikinėmis technologijomis pagamintas, kaip teigiama, kad be transriebalų, o svieste transriebalų nedidelis kiekis susidaro natūraliai, bet viskas priklauso nuo naudojamo sviesto kiekio ir visų suvartojamų riebalų kiekio.

Vienuose teisės akto punktuose skatinimas pieno vartojimas valstybiniu lygiu (Pieno vartojimo skatinimo programos ir tt.), kituose punktuose tik lieso pieno ir jo produktų vartojimas ir sviestas tarsi pateikiamas kaip blogieji riebalai, o rafinuoti aliejai ir margarinas tarsi gerieji. Jei rekomenduojamų normų įstatyme, kuris įsigaliojo nuo 2018 m. sausio 1 d. nurodyta, kad vaikų maitinimui turi būti 25-35 proc. riebalų, iš jų sočiųjų r.r. iki 10 proc., tai taip ir turi būti. Išėmimus pieno riebalus, o įpylus rafinuoto aliejaus arba pridėjimas į sausainius visiškai hidrintų riebalų ar į košę margarino neišspręsime šio klausimo.
Bet tikiu, kad teisės aktas eis sava vaga, o realybėje mano ir Jūsų vaikai valgys tikrą maistą, tikrą sviestą ne mažiau 82 proc. riebumo ir net lydytą sviestą (ghi), kurio receptą išbraukė iš meniu knygos, bet #NeMARGARINA, ne tepius riebalų mišinius ir netrukus bus teisės akto korekcijos!!!! Kodėl taip sakau? Pasiteiravus vienų ir kitų už vaikų maitinimo organizavimą atsakingų asmenų, ar jie keis sviestą į margariną, atsakymas vienas – TIKRAI NE!!!

Mūsų kuriamuose individualiuose valgiaraščiuose ir „Sveikatai palankus technologinių kortelių knygoje“ – nėra ir nebus margarino.

Plačiau: https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/specialistai-neteko-amo-darzeliuose-ir-mokyklose-sviesta-pakeis-margarinas.d?id=78108777