Nealkoholinis alus tikrai ne vaikams!

Šiemet mokslo žinių šventė bus švenčiama rugsėjo trečiąją, todėl alkoholio ribojimas rugsėjo pirmąją neteks savo prasmės. Uždraudus alkoholio reklamą, alaus gamintojai reklamuoja nealkoholinį alų, kurio populiarumas dėl to stipriai auga. Tačiau, anot sveikos mitybos specialistės, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorės Ramintos Bogušienės, pastebima neraminanti tendencija – nealkoholinis alus perkamas vaikams kaip gaivusis gėrimas. Ar iš tiesų laipsnių neturintis, tačiau alumi besivadinantis gėrimas, yra tinkamas vaikams?

Teisės aktuose nurodyta, kad nealkoholinis alus – putojantis nealkoholinis gėrimas, kuris gaminamas fermentuojant alaus misą alaus mielėmis ir kuriame fermentacija sustabdyta arba alkoholio kiekis sumažintas leistinais būdais taip, kad etilo alkoholio koncentracija jame neviršija 0,5 tūrio proc. Nealkoholinis alaus kokteilis – gėrimas, gaminamas iš nealkoholinio alaus ne mažiau kaip 50 tūrio proc., aromatizuojant jį kvapiosiomis medžiagomis, kvapiųjų žolių ekstraktais, antpilais ar vaisių sultimis. Gėrimas gali būti saldinamas ir dažomas.

Nealkoholiniai gėrimai – draudžiamų ugdymo įstaigose produktų sąraše

Nuo naujų mokslo metų, vaikų maitinimą reglamentuojančiame teisės akte įtrauktas punktas, kad ugdymo įstaigose draudžiamas nealkoholinis alus, sidras ir vynas, bet prekybos centruose šiuos gėrimus galima pirkti. Uždraudus alkoholio reklamą, prekiniai ženklai, matomai, reklamuojasi per nealkoholinius gėrimus, spaudoje pasirodė nealkoholinį alų liaupsinančių straipsnių. Keista, kad šiai madai pasiduoda ne tik influencer‘iai, ieškantys reklamos užsakovų, bet ir jaunos šeimos, kurios net savo vaikams leidžia gurkšnoti nealkoholinį alų, nesusimąstydami apie pasekmes.

Nealkoholinio alaus sudėtis

Geriausia nealkoholinio alaus sudėtis rasta prekybos centre: vanduo, miežių salyklas, apyniai.

Turbūt populiariausio nealkoholinio gėrimo sudėtis: vanduo, kviečių salyklas, miežių salyklas, maltozės sirupas, karamelinis salyklas, apyniai, mielės, natūrali kvapioji medžiaga.

Nealkoholinio alaus gėrimo sudėtis: nealkoholinis alus (50%), vanduo, gliukozės ir fruktozės sirupas, citrinų koncentratas (invertuotas cukraus sirupas, koncentruotos citrinų sultys, vanduo, citrinų ekstraktas, stabilizatorius – E410), CO2, dažantis morkų koncentratas, kvapiosios medžiagos, rūgštis ̶ citrinų rūgštis, konservantas – E202.

Ar jis gali būti „naudingas“?

Paprastai alus gaminamas iš miežių, kviečių salyklo, apynių, mielių ir vandens, tačiau pagardinamas pridėtiniu cukrumi, jo sudėtyje galima rasti maltozės ar gliukozės sirupų. Alaus kokteilių, tarp jų ir nealkoholinių, sudėtis dar ilgesnė ir dar labiau nepalankesnė sveikatai: vaisių sulčių koncentratai, cukrus, konservantai ir t.t.

Nealkoholinis alus savo sudėtimi labai panašus į saldintą gėrimą, kuriame cukrų nuo 2 iki 4 g: išgėrus 0,5 l, gaunama nuo 2 iki 4 šaukštelių cukraus. Suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama neviršyti 5 šaukštelių cukraus. Aluje gali būti iki 1 g baltymų, randama B grupės vitaminų. „Tačiau kiek reikėtų išgerti alaus, kad gauti reikiamą kiekį B grupės vitaminų?, – klausia R. Bogušienė, – joks gėrimas negeriamas dėl vitaminų, todėl nereikėtų tikėtis, kad nealkoholinis alus – sveikatinantis gėrimas. Neetiška, kai nealkoholinį alų skatinamos gerti žindyvės, neva alus skatina laktaciją. Tai neatrodo logiška, tačiau žinoma, kad motinos pieno gamybą skatina tik pats žindymas ir suvartotų skysčių kiekis, bet jokiu būdu ne alus ar nealkoholiniai gėrimai.

Nealkoholinis alus: alus ar gaivusis gėrimas?

Nealkoholinis alus gaminamas dviem būdais – arba stabdant fermentaciją, kad nesusidarytų alkoholis, arba pašalinant alkoholį iš alkoholinio alaus. Lietuvoje galite nusipirkti nealkoholinį alų, kuriame gali būti iki 0,5 proc. alkoholio. Visiškai neturintis alkoholio alus žymimas 0,0 %. “Nealkoholinio alaus skoninės savybės nuo alkoholinio faktiškai nesiskiria, todėl jis neturėtų būti prilyginamas gaiviajam gėrimui“, – tvirtina sveikatai palankius valgiaraščius mokykloms sudarinėjanti Raminta Bogušienė.

Netiesioginis pratinimas prie alkoholio

JAV mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu  nustatė, kad net alaus kvapas sukelia malonumo poveikį smegenyse, todėl skatina žmogų vartoti alų – be alkoholio ar su juo. .„Nealkoholiniai gėrimai, savo skoniu ar išvaizda primenantys alkoholinius, nepastebimai pratina prie alkoholio. Todėl ne tik valstybė įstatymais turi saugoti vaikus, bet ir mes, tėvai, turime aiškiai nubrėžti ribas, kad alus, be alkoholio, ar su juo, nėra skirtas vaikams“, – pabrėžia sveikos mitybos propaguotoja R. Bogušienė.

VšĮ „Sveikatai palankus“ komandoje – dietistai, maisto technologai, dietologai, mitybos specialistai gali padėti ne tik sudaryti Jūsų ugdymo įstaigai individualizuotą, pritaikytą meniu, bet gali konsultuoti vaikų maitinimo klausimais bei atvykti į ugdymo įstaigą teoriniams ir praktiniams visos bendruomenės mokymams. Mūsų sukurtame „Sveikatai palankus“ įstaigų tinkle jau daugiau nei 300 įstaigų sutiko vaikus maitinti sveikatai palankiau.

Pagrindinis ne pelno siekiančios organizacijos VšĮ „Sveikatai palankus“ tikslas – ugdyti visuomenės sveikatai palankios mitybos raštingumą, didinant jos sąmoningumą, kad vartotojai rinktųsi sveikatai palankius maisto produktus, inicijuoti, kad sveikatai palankus maistas atsirastų prekybos centruose, viešojo maitinimo sektoriuje, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus ugdymo įstaigose.