MITYBOS KRITERIJAI

mityba

Sveikatai palankios mitybos (SPM) kriterijai – tai maisto technologės Ramintos Bogušienės sukurtas mitybos standartas remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis ir skirtas propaguoti sveiką mitybą, skatinant rinktis sveikatai palankius maisto produktus/ patiekalus ir formuoti valgymo kultūrą. Tai kriterijų visuma, kurių pagrindą sudaro simbolio „Rakto skylutė“ kriterijai t.y. mažiau riebalų, cukraus, druskos ir daugiau skaidulinių medžiagų.

SPM kriterijai apibrėžia subalansuotą moksliškai pagrįstą mitybą, kur svarbu ką valgai, kaip valgai ir kiek suvalgai, bet nekalbama apie ligų gydymą. Atsižvelgiant į kompetetingų institucijų rekomendacijas, naujus mokslinius tyrimus, viešas pagrįstas rekomendacijas, taip pat vartotojų poreikius ir mitybos bei sveikos gyvensenos pokyčius, sveikatai palankios mitybos kriterijai gali būti papildomi.

Sveikatai palankios mitybos tikslas – ne tik teikti maisto produktus, kurie užtikrintų fiziologinius poreikius, kad tik būtume sotūs, bet tokia mityba palaikytų sveikatą t.y. suteiktų energijos ir patenkintų visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandeniai, baltymai, riebalai, vitaminai, mineralinės medžiagos, riebalų r., antioksidantai ir t.t.) poreikius ir suformuotų valgymo kultūrą visam gyvenimui.

1infografikas-01

uzrasas1

2inofgrafikas

uzrasas24infografikas

uzrasas3

draudziama5uzrasas

uzrasas46infografikas

uzrasas57infografikas

uzrasas6

uzrasas7

9inf

uzrasas810info

uzrasas10

naujas

11UZRAS

12INFO

Navigate