MAITINIMO PASLAUGŲ KRITERIJAI

maistas

 

SVEIKATAI PALANKAUS MAITINIMO PASLAUGŲ KRITERIJAI

VERTINIMAS VIEŠOJO MAITINIMO SEKTORIAUS

Viešojo maitinimo įstaiga – įstaiga (įskaitant transporto priemones ar stacionariai įrengtus arba kilnojamus prekystalius), pavyzdžiui, restoranai, valgyklos, mokyklos, ligoninės ir maitinimo paslaugas teikiančios įmonės, kuriose vykdant veiklą maistas paruošiamas taip, kad galutinis vartotojas jį jau galėtų vartoti (pagal Tarybos reglamentą ES Nr. 1169 / 2011 2011 m. spalio 25 d. „dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams <…>“).

Vertinama atskirai – vaikų meniu / bendras meniuvertinimo_sistema

lapeliai

SA

  • Bendras restorano vertinimas. Aplinka, interjeras, pavadinimas, vaikų žaidimų vieta, aptarnavimas ir t.t.
  • Bendras valgiaraščio vertinimas. Ar yra augalinio maisto pasirinkimas? Ar yra apskritai pasirinkimas sveikatai palankaus maisto?
  • Higienos vertinimas balais.

Vertinimai

SA2

  • Ruošiama skaniai ir patiekiama patraukliai. Juslinė analizė (skonis, kvapas, vaizdas, konsistencija).
  • Porcija pakankama suaugusiam žmogui ar vaikui ir išlaikyta pagrindinis mitybos principas – saikingumas. Porcijos dydis (galimybė pasirinkti pusę porcijos).
  • Patiekalai pagaminti laikantis subalansuotos, įvairios mitybos principų, praturtinta funkciniu maistu. Lėkštės modelis (ar atitinka maisto pasirinkimo piramidę? Kiek vizualiai sudaro gyvūninės kilmės maistas, kiek augalinės? Kiek baltymai, angliavandeniai, riebalai?)

2inofgrafikas

  • Patiekalai pagaminti laikantis sezoniškumo principų.
  • Vietiniai/ regioniniai produktai.
  • Patiekalai nėra su daug druskos, cukraus, riebalų, labai aštrūs ir atsižvelgta į skaidulinių medžiagų išsaugojimą maiste. Sūru, saldu, riebu, mažai skaidulinių medžiagų, pasitelkiant skonio receptorius ir vizualiai vertinama ar pakankamai skaidulinių medžiagų – ar viso grūdo produktai naudojami, o gal prie daržovių, turinčių daug skaidulinių medžiagų pateikiama baltų miltų gaminys ir pan. Jei žinoma sudėtis druskos turi būti ne daugiau 1 g/ 100 gramų, pridėtinio cukraus 5 g/ 100 gramų, riebalai turi sudaryti ne daugiau kaip 30 % energinės vertės.
  • Naudojamos kokybiškos žaliavos. Ar ekologiški produktai, biodinaminiai produktai, nacionalinės kokybės produktai ir simboliu “Rakto skylutė” pažymėti produktai naudojami gamyboje?
  • Technologinio proceso metuišsaugota maistinė vertė ir neušteršta kenksmingomis medžiagomis. Tausojantis gamybos būdas – virta, troškinta, neprideginta, neprikepinta, neapskrudinta, nepervirta.
  • Patiekalai gaminami šviežiai.
  • Vartotojai nėra klaidinami ir nėra pateikiama teisės aktams prieštaraujančios informacijos.
  • Aukšta maisto sauga ir kokybė.
  • Teikiama pritaikytas maitinimas alergiškiems ir netoleruojantiems maisto produktų. Valgiaraštyje turi būti nurodytos patiekalų sudedamosios dalys su aiškiai nurodytais alergenais arba pasiteiravus personalas suteikia būtiną informaciją. Bent vienas pagrindinis patiekalas valgiaraštyje rekomenduojama be pagrindinių alergenų (pienas ir jo produktai, glitimas ir jo produktai) iš alergenų sąrašo (2011 m. spalio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams <…> (OL 2011 L 304, p. 18) II priedas).
  • Vengiamų maisto produktų, žaliavų ir technologijų sąrašas:

8infografic

  • Patiekalų kainos atitinka kokybę ir sveikatai palankumą.

SKATINAMA

  • Geriamo vandens vartojimas, kuris atitinka HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“. Klientams pateikiama „norimos temperatūros“ nemokamo geriamojo vandens, gali būti ąsočiuose, stiklinėse ar kitokiais būdais, kurie skatintų geriamojo vandens vartojimą.
  • Maisto tausojimas.

15infog

Skaitykite apžvalgas ir vertinimus ir apie  sveikatai palankaus maisto kriterijus

Daugiau informacijos:

Navigate