Lietuvoje pirmą kartą surengta kokybiško maisto šventė

Maistas ‒ vienas svarbiausių faktorių, norint palaikyti gerą sveikatą ir gyventi kokybišką gyvenimą. Ta proga, rugsėjo 21 d. surengta pirmoji Lietuvoje kokybiško maisto šventė, atvira tiek visuomenei, tiek gamintojams. Jos tikslas ‒ didinti žmonių sąmoningumą renkantis kokybe paženklintus maisto produktus bei populiarinti jų vartojimą Lietuvoje.

Šventėje, kurią atidarė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, apsilankė beveik 200 lankytojų, kurie ne tik degustavo kokybe paženklintus maisto produktus, bet ir klausėsi įvairių pranešimų, kuriuos pristatė  ŽŪM viceministrė A.Miškinienė, AB „AUGA Group” valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius, Kauno mokyklos – darželio „Šviesa“ direktorė Evelina Stankevičienė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro biochemikė Dr. Urtė Neniškytė, UAB „Valgau sveikai“ direktorė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Renginio metu žinomi sveikos mitybos specialistai, mokslininkai, gamintojai dalinosi naudinga informacija apie nacionalinės kokybės, ekologiškus, tradicinius maisto produktus ir jų įtaka sveikatai. Aptarta ne tik tai, kaip šiuos produktus atpažinti, bet ir koks jų pranašumas prieš įprastinį maistą. Taip pat kalbėta apie tai, kaip gerinti valgymo kultūrą Lietuvoje.

Daug dėmesio skirta kokybiško ir ekologiško lietuviško maisto vartojimo skatinimui, susitelkiant į smulkiuosius, šeimos ūkius, pabrėžiant tokio maisto naudą, bei galimybę jį vartoti be tarpininkų. Šventės dalyviai taip pat turėjo galimybę įvertinti kokybišką maistą ir patys – degustuoti, ir esant noro, įsigyti šių maisto produktų.

Didelio dėmesio sulaukė diskusija apie kokybe paženklinto maisto perspektyvas, kurią moderavo – žurnalistas Aurimas Perednis.

Kokybiškas maistas – prioritetas visose amžiaus grupėse

Kauno mokyklos ‒ darželio „Šviesa” direktorė Evelina Stankevičienė, renginyje skaičiusi pranešimą apie kokybišką vaikų maitinimą, džiaugėsi tokios šventės prasmingumu.

„Kai turi trijų šimtų vaikų būrį ir esi atsakingas už jų sveikatą, ir netgi už jaunus tėvus, kurie pasitiki tavimi patikėdami savo vaikus, labai džiaugiesi, jog pagaliau sveiko maisto šventę švęsi ne tu vienas, o visos Lietuvos mastu”, ‒ sakė E.Stankevičienė.

Paklausta, kiek reikalinga kalbėti apie kokybišką maistą, renginyje dalyvavusi sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigė, kad kalbėti reikia daug ir labai paprastais žodžiais.

„Žmonėms kartais sunku suprasti kodėl vienas produktas iš tos pačios grupės kainuoja daugiau, o kitas ‒ mažiau, arba kodėl vienas galioja ilgiau, kitas ‒ trumpiau ir kuo jie visi tarpusavyje skiriasi. Šiandien konferencijoje kaip tik kalbėjau apie tai, ar lietuviai žino koks yra tas kokybiškas maistas. Pastebiu, jog kalbant apie maistą ir jo pasirinkimą, lietuvių įpročiai vis dar keičiasi nedaug. Kol kas daugiau keičiasi mažų žmonių grupių mityba. Panašu, kad apie tai reikia ne tik daug kalbėti, bet ir daryti, daugiau galvojant apie tai, ką aš pats, bet ne valstybė ar prekybininkai, galiu padaryti”, ‒ komentavo specialistė.

Apdovanotos geriausios ekologinės gamybos įmonės

Šventės metu paskelbtos ir geriausios šalies įmonės, gaminančios ekologinius maisto produktus. Geriausia 2018 metų ekologinės gamybos įmone pripažinta „Žemaitijos pienas”. Ji įvertinta už ekologiškų pieno produktų įvairovę ir jų realizavimą vietinėje, ir užsienio rinkoje. Antrąją vietą, už ekologiškos produkcijos inovatyvumą ir bendradarbiavimo partnerystę su mokslininkais pelnė bendrovė „Ekofrisa”. Trečiosios vietos nugalėtojai ‒ bendrovė „Biogami”, kuri įvertinta už ekologiškos produkcijos gamybą mažiesiems vartotojams.

Puoselėjant ekologiškumą, apdovanojimu įvertinti ir įmonės „Miltinukas“ gaminiai.

„Mūsų gaminami produktai, ‒ tai ekologiški rankų darbo virtiniai. Gaminame ir daugiau ekologiškų produktų: koldūnų, įvairių blynelių, tačiau šis apdovanojimas suteiktas būtent už rankų darbo produktus, kadangi puoselėjame senas tradicijas, saugome vadinamąjį rankų darbą. Šis įvertinimas mus labai svarbus, nes jau trejus metus gaminame ekologišką produkciją. Smagu, kad buvome atrinkti ir įvertinti būtent šioje srityje”, ‒ apie apdovanojimą kalbėjo „Miltinukas” gamybos vadovė, Deimantė Romanova ‒ Skirvainienė.

Tikimasi, kad ši šventė taps tradicine kokybiško maisto švente Lietuvoje, o kitais metais džiugins dar gausesnis būrys lankytojų, kuriems rūpi kokybiškas maistas ir valgymo kultūra Lietuvoje.

Šventės rėmėjai:

Šventės organizatoriai:

Šventės akimirkos: