ĮKŪRĖJA IR KOMANDA


Raminta Bogušienėsveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė, sveikatai palankaus vaikų maitinimo iniciatorė ir konsultantė, KTU magistro laipsnis maisto technologijos srityje, maisto saugos ir kokybės specialistė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, sveikos gyvensenos propaguotoja, dviejų vaikų mama ir laimingos šeimos kūrėja, direktorė ir steigėja organizacijos „Sveikatai palankus”, straipsnių autorė, buvusi profesionali sportininkė.

Raminta gyvena tam, kad ne tik pati ir artimiausi žmonės būtų sveiki ir laimingi, bet siekia, kad daugiau žmonių taptų sveikesniais ir laimingesniais.

Siekiu, kad visuomenė ne tik skaitytų apie sveiką mitybą, bet rinktųsi jų sveikatai palankius maisto produktus, gamintų išsaugodami maistines savybes, valgytų sąmoningai ir klausytų įgimto saikingumo ir alkio jausmo. Išmoktų gyventi harmonijoje su savimi ir gamta, būti savo gyvenimo šeimininku. Siekiu balanso visose srityse ir to mokau žmones.

“Būdama dešimtoje klasėje aiškiai žinojau – maistas ir sveikatai palankus gyvenimo būdas – tai mano kelias. Aktyvus gyvenimo būdas ir profesionalus sportas mokė ne tik disciplinos ir žingeidumo, bet vertė ieškoti, kas žmogų daro sveiką ir laimingą. Šia iniciatyva dalinuosi sukaupta patirtimi. Žinoma, nuolat mokausi ir tobulėju pati.

Baigusi maisto technologijos studijas Kauno technologijos universitete ir dirbdama maisto pramonėje ieškojau atsakymo, kodėl gamintojams rūpi tik privalomųjų reikalavimų atitikimas, o pamirštamas žmogus, kuriam gaminama. Darbas ekologiškų produktų sertifikavimo sektoriuje leido prisiliesti prie vieno iš sveikatai palankaus maisto kriterijų, tačiau supratau, kad tai nėra visuma. Man atrodė pasaulyje vis apšiuopiami tik trupiniai, o visuma lieka nepaliesta.

Taigi, galbūt tas įgimtas žingeidumas, galbūt tas nenumaldomas noras pakeisti ir apimti visumą nuvedė keliu kuriame ir esu. Tai paskatino sukurti organizaciją žmonių, kurie gyvena tuo, ką kuria, kurie džiaugiasi gyvenimu ir siekia padaryti laimingesnę ir sveikesnę visuomenę!“, – įsitikinusi Raminta Bogušienė.

RAMINTA ATSAKO ATVIRAI NEPALIKDAMA ABEJONIŲ

KOMANDA, KURI PRISIDEDA PRIE INICIATYVOS

Eglė Akelaitienė – sveikatai palankaus maisto technologė, maisto saugos ir kokybės specialistė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, baigusi Maisto technologijų magistro studijas Kauno technologijų universitete, darbinę patirtį įgijo dirbdama technologe vienoje didžiausių Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių dalyvaudama RVASVT grupės veikloje, atstovaudama įmonę VMVT, ISO 9001 ir privačių standartų auditų metu. Praktiškai dalyvavo kontroliuojant produktų kokybę ir technologinius procesus. Vėliau žinias gilino dirbdama ekologiškų produktų sertifikavimo srityje – įgijo patirties audituojant Lietuvos įmones pagal ES, nacionalinės teisės, privačių tarptautinių standartų „Bio Suisse“, „Krav“ „Demetter“, „NOP“ reikalavimus.

Eglė Akelaitienė – VšĮ „Sveikatai palankus“ plėtros vadovė

el.paštas: egle.akelaitiene@sveikataipalankus.lt; tel.: +370 609 10833

 

Esu įsitikinusi, kas sveikas gyvenimo būdas ir subalansuota mityba nėra tik mada, tai būtinybė

 

Miglė Šmigelskytė – dietistė. Baigusi dietetikos studijas Vilniaus kolegijoje ir šiuo metu studijuoja maisto mokslą Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Didelę patirtį sukaupusi dirbdama vienoje didžiausiu Kauno miesto ligoninių, ikimokyklinėje įstaigoje ir sanatorijoje, kur buvo atsakinga už visą maitinimosi grandinę, nuo žaliavos iki galutinio patiekalo pateikimo pacientui. Yra Lietuvos dietologų draugijos narė, nuolat keliasi kvalifikaciją seminaruose ir konferencijose. Specializuojasi naujų maisto technologijų kūrime ir įvedime praktikoje, aktyviose visuomenės švietimo srityse, konsultuoja ir padeda visais su maitinimusi iškilusiais klausimais, rengia darbo tvarkos aprašus.

el. paštas.: migle.smigelskyte@sveikataipalankus.lt; tel.: +370 673 46373

 

Miglei svarbiausia prisidėti prie pacientų sveikatos išsaugojimo, o ne ligų gydymo.

Akvilė Lekavičiūtė – maisto saugos ir kokybės ekspertė. Baigusi maisto saugos bakalauro studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, darbinę praktiką kokybės valdymo srityje pradėjau vienoje didžiausių maisto produktų mažmeninės prekybos įmonių, kurioje įgijau patirties maisto saugos (RVASVT) ir kokybės vadybos dokumentų rengimo pagal ISO 9001 bei ISO 14001 reikalavimus, praktiškai išmokau maisto produktų šviežumo vertinimo ir higienos reikalavimų taikymo, įsigilinau į ženklinimo informacijos pateikimą vartotojams maisto ir ne maisto produktų etiketėse. Dirbdama baigiau veiklos audito magistro studijas Mykolo Romerio universitete ir įsitraukiau į vidaus bei išorės auditų atlikimą.

Vėliau šias žinias gilinau dirbdama mėsos perdirbimo įmonėje, kurioje dalyvavau naujos gamybos įmonės statymo procese nuo projekto pradžios iki gamybinių procesų paleidimo. Aš buvau atsakinga už visos maisto saugos ir kokybės vadybos sistemos parengimą pagal tarptautinių standartų bei didžiausių užsienio mažmeninės prekybos tinklų reikalavimus, jos įgyvendinimą bei sertifikavimą pagal BRC (British retail consortium) standartą. Taip pat dirbant teko atstovauti įmones ISO 9001, ISO 14001, FSSC 22000 (Food Safety System Certification) sertifikaciniuose audituose.

 

Akvilė, kiekvieną dieną atsakingai siekia, kad rinkoje vartotojai galėtų rinktis saugius ir kokybiškus maisto produktus.

Jūratė Navikienė – kulinarinio tinklaraščio www.valgykimesveikiau.lt autorė, sveiko maisto gaminimo užsiėmimų vedėja, sveikatai palankesnių patiekalų kūrėja.

Gaminti maistą man patiko nuo pat vaikystės. Šeimos šventėms iškepti tortą ar pietums išvirti sriubą man buvo džiuginanti veikla.Tačiau taip nutiko, kad mokslus pasirinkau „rimtesnius“ nei virtuvėje žongliruoti šaukštais. Baigusi teisės studijas ilgą laiką dirbau pagal specialybę. Tačiau ir toliau mėgau suktis virtuvėje ir džiuginti šeimą bei draugus savo kulinarinėmis improvizacijomis.
Visgi, kuo toliau, tuo labiau jaučiau, kad sėdžiu ne savo rogėse. Ir kai atėjo toks momentas, kai nagrinėdama teisinius dokumentus pagaudavau save mintyse bekurianti naujus patiekalų receptus, supratau, kad atėjo laikas palikti teisinį darbą ir pasukti ten, kur veda širdis.
Savo naują veiklą pradėjau nuo kulinarinio tinklaraščio sukūrimo. Noriu parodyti, kaip kasdieninį maistą pagaminti sveikai ir skaniai. Taip pat vedu sveiko maisto gaminimo užsiėmimus, kuriuose dalinuosi savo patirtimi, kaip negaištant daug brangaus laiko paruošti skanų ir sveikatai palankų maistą.

 

Jūratei svarbu gamint su meile ir gera nuotaika!

Kristina Kurganovienė – dietologė. 2008 metais baigė Kauno medicinos universitete medicinos studijas ir įgijo gydytojos dietologės profesiją. Šiuo metu gydytoja – dietologe dirba Šiaulių Respublikinėje ligoninėje.

Dietologija, mano supratimu, – tai mokslas apie tinkamą sveiko ir/ar sergančio žmogaus mitybą. Nuolat mokausi, tobulinuosi, gilinu žinias, taikau jas realybėje. Patinka skaityti paskaitas, vesti seminarus, nes noriu, kad kuo daugiau žmonių sužinotų, kaip tinkamai maitintis, kad būtų sveiki, o susirgus – kad greičiau pasveiktų. Turiu šaunią šeimą – vyrą ir du vaikučius. Ačiū jiems labai už palaikymą, supratingumą, meilę.

Kristinai svarbiausia prisidėti prie to, kad pacientai  būtų sveiki ir laimingi.

Gabrielė Ruginytė – viešojo maitinimo įmonių technologė-konsultantė, teikianti virtuvės projektavimo, dokumentų rengimo, būtinųjų leidimų išėmimo, higienos įgūdžių mokymo kursų organizavimo ir kitas paslaugas.

Mano profesinis kelias prasidėjo dar mokykloje, kai užsiimdama aktyviu sportu, pajutau stiprų susidomėjimą maisto sritimi, todėl nedvejodama rinkausi 7 metus trukusias veterinarinės maisto saugos studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete.

Praktikavausi Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, po kiek laiko užėmiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos siūlomas vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės pareigas. Tolimesnei patirčiai kaupti buvau pakviesta į kokybės vadovės poziciją maisto gamybos ir tiekimo įmonėje. Dirbau su tarptautiniu maisto saugos ir vadybos ISO 22000 standartu, RVASVT ir GHPT sistemomis.

 

Gabrielei svarbu, kad maistas, kurį valgome būtų saugus ir kokybiškas

 

Navigate