KAIP PAGAMINTI EKOLOGIŠKĄ MAISTO PRODUKTĄ LIETUVOJE?

Egzistuojant daugybei ekologiškų maisto produktų gamybos mitų sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė parengė keturis žingsnius, kurie padės gamintojams įtraukti į savo asortimentą ekologiškus maisto produktus, o vartotojams sužinoti tiesą, kaip iš tikrųjų gaminamas ekologiškas maisto produktas.

Lietuvoje yra virš 70 gamintojų, kurie savo produktų asortimente turi ir sertifikuotų ekologiškų maisto produktų. Lietuvoje gaminama kruopos, makaronai, pieno produktai, daržovių ir uogų produktai, kečupas, pomidorų padažas, majonezas, kanapių aliejus, netgi degtinė, rūkyti mėsos gaminiai ir kita. Viešojoje erdvėje galima rasti klaidinančios informacijos, kad ekologiškas maisto produktas galimai turi sveikatinantį poveikį žmogaus organizmui. Jei Jūs gersite ekologišką degtinę, vyną ar alų ir užsikąsite ekologiška rūkyta dešra, ekologiškais bulvių traškučiais, o desertui pasirinksite ekologiškų saldainių, ar tai palanku Jūsų sveikatai? Turbūt atsakymą žinote kiekvienas.

Rafinuotas cukrus, riebalai, grūdai gali būti naudojami ekologiškų produktų gamyboje tik ekologiški, tačiau jų kiekis nėra kontroliuojamas t.y. gali būti gaminamas labai kaloringas, riebus, daug cukraus ir druskos, mažai skaidulinių medžiagų turintis ekologiškas maisto produktas.

Mitai, kad gaminant ekologiškus maisto produktus reikia naudoti įrangos plovimui „ekologiškas“ valymo ir plovimo priemones, tiesa, kad tinka visos valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemonės, kurios leidžiamos naudoti maisto pramonėje. Ekologiškų maisto produktų pakuotės turi atitikti privalomuosius maisto saugos ir kokybės reikalavimus, bet neturi būti „ekologiškos“ ar „greitai suyrančios“.

Ekologiškų produktų gamintojas turi turėti privalomąjį leidimą gaminti maistą, išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT). Gamintojas gali gaminti ne tik ekologiškus, bet ir įprastinius produktus, svarbu atitikti reikalavimus, kurie pateikti publikacijoje.

  1. Tinkamai pasirinkti žaliavas.

Ekologiško maisto produkto sudedamosios dalys turi būti iš ne mažiau nei 95 % ekologiškų ingredientų, tačiau 5 % gali būti neekologiškų tik tuo atveju, jei Europos sąjungoje (ES), pavyzdžiui, ekologiškos fruktozės ar ryžių krakmolo nėra. Lietuvoje gaminamus maisto produktus dažniausiai sudaro 100 % ekologiški ingredientai, nes šiuo metu rinkoje yra didelis ekologiškų žaliavų pasirinkimas. Net gi mielės, nuo 2014 sausio 1 d., pavyzdžiui, duonos gamyboje turi būti ekologiškos.

Tačiau į 5 % nesiskaičiuoja tam tikri leistini ekologinėje gamyboje maisto priedai (E 300, E 330, E 250, E 270 ir t.t.), perdirbimo pagalbinės medžiagos (kalio chloridas, kalio karbonatas, sieros rūgštis, augaliniai aliejai ir t.t.), fermentai, natūralios arba identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos, vitaminai ir mineralinės medžiagos. Jos turi būti su gamintojo patvirtinimu, kad nėra genetiškai modifikuotos ar pagamintos iš genetiškai modifikuotų žaliavų ir leistinos pagal teisės aktus. Druska (nesvarbu ar rafinuota, nerafinuota, jūros druska, su jodu ar be jo) ir vanduo negali būti sertifikuojami ir vadinami ekologiškais. Jie leistini, kaip ingredientai, naudoti ekologiškų maisto produktų gamyboje, jų kiekiai nėra ribojami produkte ir taip pat nesiskaičiuoja į 5 % neekologiškų sudedamųjų dalių kiekį.

  1. Užtikrinti atsekamumą ekologiško maisto produkto nuo lauko ir stalo.

Svarbiausia ekologiškų produktų gamyboje užtikrinti, kad įsigytos ekologiškos žaliavos nebūtų sumaišytos ar pakeistos neekologiškomis. Perkamos žaliavos tik iš kontrolės sistemoje esančių tiekėjų, priimant jas vertinama galiojantys žaliavų sertifikatai, pakuotės pažeidimai ir lydintys dokumentai, kad įsitikinti, ar žaliavos nėra sukeistos ir atitinka ekologinei gamybai keliamus reikalavimus.

Maisto technologija ir gaminimo įranga ekologiškų maisto produktų nesiskiria nuo įprastinių. Galima gaminti atskira gamybos linija arba tais pačiais įrengimais, tik būtina atskirti laiku, bet prieš gaminant ekologiškus produktus būtina veiksmingai išvalyti gamybos linijas, kad nebūtų užteršiama ekologinėje gamyboje neleistinomis medžiagomis, pavyzdžiui, netinkamai išvalius įrengimus. Kaip pasitaiko grūdų perdirbimo technologiniuose procesuose, pavyzdžiui, pagal viešus VšĮ „Ekoagros” duomenis nuo 2015 m. lapkričio 11 d. UAB „Malsena Plius” sustabdytas sertifikato galiojimas, nes kaip 2015 m. lapkričio 4 d. viešai pranešė VMVT: „Tai jau antras UAB „Malsena Plius“ ekologiškų miltų mėginys, kuriame 2015 metais nustatyta pesticidų liekanų. Įvertinus, kad įmonėje naudojama ta pati linija tiek ekologiškiems, tiek ir neekologiškiems produktams fasuoti, prieita išvados, kad miltai užteršti dėl netinkamai išvalytos gamybos įrangos prieš gaminant ekologiškus produktus.”

Tačiau daugelis mano, kad atliekami cheminiai tyrimai kiekvienos ekologiškos žaliavos ar produkto dėl pesticidų, hormonų likučių, genetiškai modifikuotų organizmų, neleistinų maisto priedų panaudojimo ekologiškame produkte, tai mitas. Kontroliuojamas visas technologinis procesas, atskyrimas ir atsekamumas ekologiško produkto dokumentiškai, o tyrimai atliekami pasirinktinai, dažniausiai tik nustačius galimą riziką, užterštumą neekologiškais ar įtariant panaudojus neleistinas medžiagas ekologinėje gamyboje. Anot sertifikavimo įstaigos VšĮ „Ekoagros” viešų duomenų: „kasmet tikrintojai paima bandinių ir juos ištiria iš ne mažiau kaip 5 proc. visų jos kontroliuojamų ūkio subjektų savo nustatyta tvarka”.

  1. Paženklinti.

Supakuotas ekologiškas produktas turi būti paženklintas ES ekologinės gamybos logotipu ir nacionaliniu ekologiškų produktų ženklu, bei turi būti nurodyta Lietuvoje pagaminto produkto kontrolės įstaigos kodas LT-EKO-001 ir žaliavų kilmės nuoroda, pavyzdžiui, jei visos žaliavos iš ES tai rašoma – „ES žemės ūkis”. Jei ekologiškas produktas parduodamas nefasuotas, pardavėjas turi būti kontrolės sistemoje ir turėti sertifikatą parduodamiems produktams.

  1. Sertifikuoti.

Ekologiškas maisto produktas – tai pagal Europos Sąjungos ir nacionalinius teisės aktus pagamintas produktas, kurio visi technologiniai etapai turi būti nepriklausomoje kontrolės sistemoje ir tik gavus sertifikatą galima vadinti produktą – ekologišku.

Fiziniai gamybos patikrinimai vykdomi ne mažiau nei vieną kartą per metus. Sertifikatas pagamintiems ekologiškiems maisto produktams paprastai galioja metus. Dokumentinė patikra vykdoma keletą kartų per metus, vertinant įsigytų žaliavų, pagamintų ir realizuotų produktų kiekius ir jų balansą. Ekologiškų maisto produktų Lietuvos rinkoje kontrolę atlieka VMVT, o gamyboje – VšĮ „Ekoagros“. Norint pradėti sertifikavimo procesą būtina užpildyti VšĮ „Ekoagros“ ekologinės gamybos sertifikavimo dokumentus (gamybos aprašymas, receptūros, gamybos patalpų planai, žaliavų sertifikatai, specifikacijos ir kiti dokumentai) ir juos pateikti vertinimui, gavus teigiamą sprendimą – tęsiami sertifikavimo darbai, pasirašoma sutartis, vykdoma fizinė, pirmą kartą gaminant ekologiškus maisto produktus, patikra ir galiausiai išduodamas sertifikatas, žinoma, jei gamintojas atitiko visus ekologinei gamybai keliamus reikalavimus.

„Sveikatai palankus“ rekomenduoja teikti pirmenybę ekologiškoms žaliavoms gaminant sveikatai palankius patiekalus ir produktus, tačiau tai tik vienas iš daugybės sveikatai palankaus maisto vertinimo kriterijų.

VšĮ „Sveikatai palankus“ siekia suteikti ne tik žinių apie sveikatai palankią mitybą, bet inicijuoti vartotojų pokyčius rinktis sveikatai palankų maistą, o maisto pramonę inicijuoti gaminti sveikatai palankų maistą.

Sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė

Pranešimas žiniasklaidai / 2015-11-20

0 0 Balsavo
Patiko? Įvertinkite!
1 Komentarai(-ų)
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
KAIP ATPAŽINTI EKOLOGIŠKĄ IR SVEIKATAI PALANKŲ MAISTO PRODUKTĄ? VIDEO - Sveikatai Palankus
2017-04-22 8:05
1
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x