Ilgo galiojimo pienas: mitai ir stereotipai

Paskelbus straipsnį apie pieno produktus gavome aktualų skaitytojos klausimą. Manome, kad atsakymas gali būti įdomus visiems, tad skelbiame jį viešai.

„Planuojame kelionę kemperiu. Mano vaikai labai mėgsta pieną ir ketinu pasiimti ilgo galiojimo pieno, nes trumpo galiojimo pienas labai greitai genda. Ar ilgo galiojimo pieną gerti sveika? Ar jis nėra gaminamas iš miltelių?“ Asta

Lietuvoje ilgo galiojimo pieno pasirinkimas – palyginus su pasiūla kitose šalyse – yra nedidelis, nors parduotuvių lentynose jau galima rasti net ir ekologiško ilgo galiojimo pieno.

Visai kitaip yra Vakarų šalyse: čia šis pienas geriamas jau seniai ir įprastinį pasterizuotą iš parduotuvių jau yra praktiškai išstūmęs. Pardavėjų statistika rodo, kad Prancūzijoje, Ispanijoje, Belgijoje ir daugelyje kitų Europos šalių toks pienas yra populiaresnis už įprastinį. Didėjantis šio gaminio populiarumas pastebimas ir Skandinavijos šalyse. Manoma, kad tam įtakos turi ne tik tokio pieno vartojimo patogumas, bet ir vis daugiau žmonių įtraukiantys judėjimai (Zero-Waste), skatinantys generuoti kuo mažiau atliekų, atsakingai pirkti ir vartoti maisto produktus. Tradicinis pienas priskirtinas prie greitai gendančių produktų, suspėti jį suvartoti laiku gali būti keblu, todėl ilgo galiojimo pienas siūlomas kaip alternatyva.

Jokių miltelių ir konservantų

Lietuvoje vis dar galima išgirsti teiginius, kad ilgo galiojimo pienas yra pagamintas iš miltelių.

„Europos Sąjungoje nėra jokio poreikio ir ekonominio pagrindo pieną gaminti iš miltelių, nes čia vis dar labai stipri gyvulininkystė, o ūkininkai visiškai patenkina šviežio pieno poreikį“, – sako maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

Tam, kad pienas turėtų ilgesnį galiojimo laiką, jis tiesiog yra trumpai apdorojamas aukštesne nei įprastai temperatūra. Toks apdorojimo būdas užtikrina žalingų mikroorganizmų sunaikinimą, tačiau išsaugo produkto maistines savybes.

„Tą patį galima pasakyti ir apie konservantus. Pienas ilgiau galioja tikrai ne dėl jų. Jei užmestumėte akį į bet kurio pieno sudėtį pamatytumėte, kad jame nėra jokių priedų, tik pienas“, – akcentuoja mitybos specialistė.

Technologiniai skirtumai

Būtina paminėti, kad visas prekybos tinkluose parduodamas pienas yra kaitinamas aukštoje temperatūroje. Jo galiojimo trukmę būtent ir nulemia apdorojimo temperatūra.

Trumpo galiojimo pienas yra pasterizuojamas 15 sekundžių ne žemesnėje nei 72 laipsnių temperatūroje ir ne aukštesnėje nei 100 laipsnių, kad būtų sunaikintos bakterijos. Pasterizavimas leidžia išlaikyti maistingąsias pieno savybes – vitaminus, mineralus, baltymus.

Ilgo galiojimo pienas sterilizuojamas aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, o ultra aukštoje temperatūroje sterilizuotas (UAT) pienas 3 sekundes pakaitinamas virš 130 laipsnių temperatūroje ir atšaldytas išpilstomas į sterilizuotą pakuotę, kas irgi prisisdeda prie galiojimo ilginimo. Toks apdorojimo būdas leidžia išsaugoti pieno energinę ir maistinę vertę, žūsta bakterijos ir pienas tampa ilgai negendantis“, – sako R.Bogušienė.

Toks pienas dažniausiai išpilstomas naujausias technologijas naudojančiose gamyklose, kur produktas neturi jokio sąlyčio su oru, tad į butelių vidų negali patekti bakterijos.

Visgi esant galimybei specialistė rekomenduoja pirmenybę teikite ekologiškam pienui.

„Renkantis ilgo galiojimo pieną patarčiau rinktis ekologišką pieną. Jis išgaunamas  ekologiniuose  ūkiuose, iš laukuose besiganančių karvių. Pilnavertę mitybą gaunančių karvių pienas maistingesnis, jame daugiau omega 3 riebalų rūgščių, vitaminų ir mineralų“, – pastebi R.Bogušienė.

Renkasi dėl patogumo

Pašnekovės teigimu, daugelio šalių vartotojai ilgo galiojimo pieną pamėgo dėl patogumo. Jis puikiai tinka keliaujant į gamtą, kur ir neturint šaldytuvo neatidarytas pienas ilgai nesugenda. Įprasto pieno tokiomis sąlygomis savaitę ar ilgiau nepavyks neišlaikyti nesurūgusio.

Ilgo galiojimo pieną itin pamėgę žmonės, kurie planuoja savo pirkinius ir maisto produktus perka ilgesniam laikui, kurie atsakingai vertina maisto nešvaistymą. Tokių žmonių dėl galimybės sutaupyti ir racionaliau paskirstyti išlaidas nuolat daugėja.

Pagrindinis ne pelno siekiančios organizacijos VšĮ „Sveikatai palankus“ tikslas – didinti visuomenės sąmoningumą, gilinti žinias apie sveikatai palankią mitybą ir jos reikšmę. Taip pat prekybos centruose, viešojo maitinimo sektoriuje, vaikų ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus ugdymo įstaigose inicijuoti sveikatai palankaus maisto atsiradimą.

Iniciatyva sveikataipalankus.lt skatina gamintojų sąmoningumą gaminti sveikatai palankesnį maistą, o visuomenę – atpažinti ir rinktis sveikesnius produktus.